Annons

Kubanska läkare börjar lämna Brasilien

En läkare får sitt bagage taggat på Brasílias flygplats, inför hemfärden till Kuba.
En läkare får sitt bagage taggat på Brasílias flygplats, inför hemfärden till Kuba. Foto: Eraldo Peres

De kubanska läkare som Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro uttalat sig negativt om har nu börjat åka hem. Sjukvården i många mindre samhällen runtom i det väldiga Brasilien befaras bli lidande.

Under strecket
TT
Publicerad

Flera av läkarna hade rejält med bagage när de checkade in till sina flyg i Brasília – tv-apparater och andra kapitalvaror är mycket eftertraktade hemma i Kuba. Men stämningen var vemodig.

– Våra patienter kom för att krama oss farväl, sade 32-årige Rafael Sosa från den kubanska provinsen Granma.

– Jag gjorde hembesök hos många patienter som aldrig tidigare haft en läkare hemma.

Kubas regering valde att avsluta det vårdsamarbete länderna haft sedan 2013 när Bolsonaro nyligen anklagade regimen för att utnyttja läkarna som slavar, eftersom de inte får behålla hela sin brasilianska lön.

Problemet för Brasilien är att kubanerna i många fall jobbat på otillgängliga platser där brasiliansk vårdpersonal inte vill vara anställd. Det handlar om tusentals poster som nu behöver tillsättas snabbt.

Bolsonaro tillträder först vid årsskiftet, men har redan gjort flera utspel som visar att han föredrar USA som allierad, framför de vänsterregimer i exempelvis Kuba och Venezuela som Brasilien de senaste åren haft relativt goda förbindelser med.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons