Annons

Kulturhusets nya vd: ”Jag är en helt annan chefstyp”

Jesper Larsson
Jesper Larsson Foto: Stadsteatern/TT

Jesper Larsson blir chef för Kulturhuset Stadsteatern, en av Sveriges största kulturinstitutioner.

– Det är en stor lycka, men också ganska läskigt, säger han.

Under strecket
Publicerad

Jesper Larsson tar över rodret på Kulturhuset Stadsteatern i november.

Han började sitt yrkesliv inom scenkonst på en frigrupp i Malmö. Nu kommer han närmast från vd-jobbet på Malmö Live.

– Jag är verkligen ödmjukt överlycklig över att ha fått den här frågan. Detta är en verksamhet som jag har följt jättelänge.

Varför är det läskigt?

– Det blir en ny kontext för mig. Jag har inte jobbat i Stockholm tidigare. Det är en ny publik man ska lära känna, det är nya politiker och tjänstemän som man ska lära sig samarbeta med. Och det finns ett näringsliv som man ska kunna jobba mot.

Hur känns det att axla Benny Fredrikssons mantel?

– Det känns bra. Jag kände ju Benny som chefskollega och träffade honom när jag var chef för Malmö stadsteater. Jag hade den största respekt för honom när det gäller vad han gjorde och hur vitaliserande han var för det svenska teaterlivet. Jag vill precis som han brinna för att skapa bra teater och en kulturhusverksamhet som är bred och som inte exkluderar någon. Samtidigt tror jag att jag är en helt annan chefstyp.

Vad finns det för likheter med ditt nuvarande jobb?

– Mitt nuvarande jobb handlar om att ha en symfoniorkester och göra musikkonserter, men också om att ha en mötesplats som ska vara öppen sju dagar i veckan och fylla den med olika typer av kulturverksamheter.

Det skärs ned på den kommunala kulturen i Stockholm, vad har du fått veta om Kulturhuset Stadsteaterns budget?

– Inte så mycket. Men det är alltid en utmaning för oss som jobbar i kulturvärlden; vårt jobb är att göra det bästa av den näring som vi får oss till dels, men också att vid sidan av den försöka utveckla nya finansieringsformer. Jag jobbar mycket gentemot näringslivet i Malmö. Jag tror inte att det finns så många kultursponsorer i den gamla bemärkelsen, men i en samverkan med näringslivet, där man göra olika aktiviteter tillsammans, brukar det komma olika typer av ny finansiering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons