Annons

Ministern på tårtkalas – blev en världsnyhet

 Lena Adelsohn-Liljeroth hamnade i internationella hetluften i samband med tårtkalaset på Moderna.
Lena Adelsohn-Liljeroth hamnade i internationella hetluften i samband med tårtkalaset på Moderna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Pedofilanklagelser, rasism, metoo, konstkupper och menskonst. Anders Rydell listar konsthändelserna som skakade decenniet.

Under strecket
Publicerad

En av bilderna som användes i åtalet mot Simon Lundström.

Foto: Högsta domstolen och Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

1 / 6

Kan man kriminalisera fantasi?

Mangamålet mot Simon Lundström
Tingsrätten – Högsta domstolen 2010–2012

En av bilderna som användes i åtalet mot Simon Lundström.
En av bilderna som användes i åtalet mot Simon Lundström. Foto: Högsta domstolen och Bertil Ericson/TT

Decenniets mest känsliga bilddebatt utspelade sig i rättssalen. 2010 åtalades översättaren och mangakännaren Simon Lundström för barnpornografibrott efter att polisen påträffat ett 50-tal tecknade bilder som ansågs föreställa barn i sexuella situationer. Lundström, som arbetade som översättare åt bland annat Bonnier och Egmont, hade ett bildarkiv som omfattade över fyra miljoner bilder.

Simon Lundström dömdes i tingsrätten och hovrätten men friades 2012 i Högsta domstolen eftersom man ansåg att icke verklighetstrogna bilder inte kunde vara straffbara. Målet skapade en upprörd debatt om konstnärlig yttrandefrihet. Journalisten Ulrika Knutson kallade behandlingen av Lundström en skandal som ”saknar motstycke i modern tid”. Svenska PEN, Seriefrämjandet och många andra påpekade det absurda i att kriminalisera fiktion.

Annons
Annons

2 / 6

Det stora tårtkalaset

Painful cake, Makode Linde
Moderna museet, 2012

2012 fyllde Konstnärernas riksorganisation 75 år. Det skulle man fira med konstnärstårta. Få på festen anade vilka konsekvenserna som skulle följa när konstnären Makode Linde serverade sig själv som tårta i form av en svart skrikande kvinna – allra minst dåvarande kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth som fångades på bild när hon högg in med tårtspaden. Klippet Painful Cake fick över fyra miljoner visningar på Youtube och händelsen uppmärksammades av Al Jazeera, Washington Post, BBC med flera.

Annons
Annons

Emma Sulkowicz vägrade släpa runt på sin madrass.

Foto: Andrew Burton/APBild 1 av 1

3 / 6

Konstverket som föregick #metoo

"Mattress performance (Carry that weight)", Emma Sulkowicz
Columbia University, New York 2014-2015.

Emma Sulkowicz vägrade släpa runt på sin madrass.
Emma Sulkowicz vägrade släpa runt på sin madrass. Foto: Andrew Burton/AP

I september 2014 började konststudenten Emma Sulkowicz som en del av sitt examensprojekt släpa en 20 kilo tung madrass runt campus på Columbia­universitetet i New York – där hon påstod att hon blivit våldtagen av en annan student. Enligt Sulkowicz skulle verket skulle upphöra om den utpekade mannen relegerades från universitetet – vilket inte skedde.

Performance­verket avslutades när Sulkowicz i maj 2015 bar med sig madrassen upp på scen under sin examensceremoni.

Som en föregångare till metoo-rörelsen framstår verket i dag som ett av decenniets viktigaste, särskilt som ”Mattress performance” berör både problemet med sexuellt våld och med offentliga anklagelser.

Annons
Annons

Robert E. Lee-statyn i Charlottesville.

Foto: Julia Rendleman/APBild 1 av 1

4 / 6

Statyflytten som ledde till ett mord

”Robert E. Lee” av Henry Shrady
Charlottesville, 2017

Robert E. Lee-statyn i Charlottesville.
Robert E. Lee-statyn i Charlottesville. Foto: Julia Rendleman/AP

Decenniets mest infekterade konstdebatt rörde inte ett nytt konstverk utan en närmare 100 år gammal staty. 2016 beslutade kommunstyrelsen i Charlottesville att flytta Henry Shradys staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee eftersom den ansågs kränka stadens afroamerikanska befolkning. Beslutet var en del av en bredare rörelse där man ville avlägsna historiska monument som ansågs kränkande. Den amerikanska extremhögern gjorde kampen om statyn till en symbolfråga.

Konflikten kulminerade i augusti 2017 under Unite the right-rallyt där alt right-förespråkare och nationalister samlades, och en amerikansk nynazist mördade en kvinna och skadade 19 personer genom att köra in en grupp motdemonstranter. President Donald Trump ansåg efteråt att båda sidor var lika skyldiga.

Annons
Annons

5 / 6

Konstverket som strimlade sig själv

”Girl with balloon” av Banksy
Sothebys, 2018

Efter reklamen visas:
Här förstörs Banksy-tavlan direkt efter försäljning

Strax efter att en liten tavla av den mytomspunna konstnären Banksy, ”Girl with ballon", hade klubbats för drygt 11 miljoner kronor på Sotheby´s stora höstauktion 2018 började tavlan självförstöras inför konstvärlden ögon - med hjälp av en inbyggd dokumentförstörare. Händelsen blev genast en världsnyhet som i Banksy-anda lämnade konstvärlden perplex. För en kort sekund såg det ut som hela konstekonomin skulle kollapsa. Men Sothenby’s förklarade att tavlans värde hade fördubblats – och ordningen var återställd.

Annons
Annons

Liv Strömquist.

Foto: Drago Prvulovic/TTBild 1 av 1

6 / 6

Menskonst som rött skynke

”The night garden”, Liv Strömquist
Slussens tunnelbana, 2018

Liv Strömquist.
Liv Strömquist. Foto: Drago Prvulovic/TT

”Det känns intimt, det känns privat, det sticker ut och det provocerar”, sade Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson till SVT strax innan valet 2018 när han stod framför en av Liv Strömquist illustrationer av menstruerande kvinnor i Slussens tunnelbana. När SD-styrda Sölvesborgs tidigare i höstas stoppade inköp av ”utmanande samtidskonst” var det specifikt ”menskonst” som nämndes. Menskonsten har rötter i 1970-talet men Liv Strömquist gav rörelsen nytt liv genom sitt hyllade sommartal 2013 och inte minst seriealbumet ”Kunskapens frukt” 2014 som i efterhand måste betraktas som ett av årtiondets mest inflytelserika böcker. Kampen om menskonsten har bara börjat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons