Annons

Kulturprofilen fälls – döms till fängelse för våldtäkt

Den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, döms för ett fall av våldtäkt, meddelar Stockholms tingsrätt. Påföljden blir två års fängelse.

Mannen frias samtidigt från ytterligare en våldtäkt som han stått åtalad för.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Arnault, även känd som kulturprofilen, döms till fängelse.

Foto: Pontus Orre/IBL Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Arnault döms för våldtäkt

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter 2011.

Efter avslutad rättegång häktades mannen, en ovanlig åtgärd så sent i processen. I sitt beslut att häkta mannen hänvisade tingsrätten bara till ett fall av våldtäkt.

När Stockholms tingsrätt nu meddelar sin dom framgår att mannen döms för ett fall av våldtäkt, och frias för ett annat fall. Påföljden blir två års fängelse. Mannen ska också betala skadestånd till kvinnan.

– Tingsrättens bedömning är att bevisen räcker, oralsexet har genomförts på det sättet målsägande beskrivit, med en hand bakom hennes nacke som gjort att hon inte kunnat ta sig loss, säger domaren Gudrun Antemar till SvD.

Rätten bestod av Antemar samt tre nämndemän och den var enig i sin bedömning.

– Det har varit fråga om noggranna överläggningar och vi har varit överens om domen, säger Gudrun Antemar på en pressträff.

Hon lägger också till att gärningarna inträffade 2011, och att det är de bestämmelser som gällde då som tillämpats.

Annons
Annons

Jean-Claude Arnault, även känd som kulturprofilen, döms till fängelse.

Foto: Pontus Orre/IBL Bild 1 av 1

Åklagare Christina Voigt är nöjd med domen och kallar den "välskriven".

– Jag tycker att det är en bra bevisning och att tingsrätten gör en bra analys. Jag yrkade på tre år, men det är en rimlig påföljd eftersom den åtalade blev dömd för en av åtalspunkterna, säger hon till SvD.

Voigt var inte överraskad att den andre åtalspunkten föll eftersom hon visste att bevisningen där ”var svagare.”

Efter reklamen visas:
Irenius om domen mot Arnault

Varför bedömdes bevisvärderingen hålla i den första åtalspunkten?

– Det var väldigt bra vittnen som kunde vittna om samma saker oberoende av varandra. Dessutom var det särpräglade detaljer som hade etsat sig fast. 

Men detta är fortfarande en dom där ord står mot ord. 

– Jo, så är det. Men målsägande hade en trovärdig berättelse om händelsen som kunde bekräftas av andra vittnen. Dessutom var det väldigt bra stödbevisning, bland annat i form av journalanteckningar från målsägandes läkare. 

Voigt vill i dagsläget inte uttala sig huruvida åklagarsidan kommer överklaga domen.

Till SvD skriver målsägandesbiträdet Elisabeth Massi Fritz i ett mejl att den fällande domen är en ”seger för rättvisan” och att domen bevisar att även fällande domar kan ges ”även om brottet är gammalt.”

Jean-Claude Arnault, även känd som kulturprofilen, döms till fängelse.
Jean-Claude Arnault, även känd som kulturprofilen, döms till fängelse. Foto: Pontus Orre/IBL

Efter häktningen föreföll Arnaults advokat Björn Hurtig utgå från att rätten skulle fälla hans klient:

– Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, sade han då.

Det finns ingen teknisk bevisning i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan.

Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som i sin tur gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.

Arnault frias på andra punkten på grund av att det är ”inte ställt bortom rimligt tvivel att målsägande faktiskt sov under samlaget”.

Den så kallade kulturprofilens övergrepp uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur han utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade institutionen in i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat arbetet i Akademien.

SvD har sökt en kommentar efter domen från Arnaults advokat Björn Hurtig.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna FÖRSTA DOMARNA EFTER METOO
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons