Annons

”Framställs helt onyanserat som ett monster”

Kulturprofilen har överklagat våldtäktsdomen till HD och i en komplettering menar Arnaults advokat att han framställts som ett monster.

Under strecket
TT
Publicerad

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen.

Foto: IBL

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen.

Foto: IBL
Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen.
Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen. Foto: IBL

Jean-Claude Arnault har "framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster". Det står i kompletteringarna till den överklagan som nu har överlämnats till Högsta domstolen.

Advokat Björn Hurtig tror att det stora medieintresset kan påverka bedömningen av hans klient Jean-Claude Arnault, den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen, också för att de påstådda gärningarna behandlas i "ljuset av uppmärksamheten kring missförhållandena i Svenska Akademien".

Han menar att det här fallet är unikt, då det "innehåller ännu obesvarade frågor om bevisvärdering i (sexual-)brottmål som bör prejudiceras så snart det kan ske".

Björn Hurtig vänder sig mot att målet helt bygger på målsägandes uppgifter och noterar att hon har stor vana av att formulera sig och har skrivit en "berättelse om hårdfört sexuellt beteende som professionell författare". I överklagan står också att de hörda personerna inte har gjort någon objektiv granskning av hennes uppgifter.

Bland de skäl man nämner för ett nytt prövningstillstånd finns frågan om frivillighet: Man understryker att målsäganden frivilligt har följt med den anklagade i syfte att ha sex. Denna frågeställning har bedömts olika i två hovrätter i andra fall, noterar Björn Hurtig.

Efter reklamen visas:
Irenius om domen mot Arnault
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons