Annons

Åtalas efter hatinlägg mot Gardell

Jonas Gardell.
Jonas Gardell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Skam-Noora tar jobb som smurf, David Batra kommer att börja prata om ett känsligt ämne och Ferrantes böcker blir tv-serie. SvD Kultur listar några viktiga nyhetshändelser från kulturvärlden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Åtalas efter hatinlägg mot Gardell

Jonas Gardell. Arkivbild.
Jonas Gardell. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

En 46-årig man skrev hatiska inlägg på Jonas Gardells Facebook-sida. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

– Bra att samhället sätter gränser, säger Gardell till Aftonbladet.

Under fotbolls-EM i somras lade komikern och författaren Jonas Gardell upp en bild på sig själv och två mörkhyade poliser på Facebook. Det retade upp en 46-årig man så mycket att han skrev en starkt homofobisk och rasistisk kommentar till bilden.

När andra följare kritiserade mannens inlägg fortsatte han och skrev ytterligare en kommentar, där han milt sagt uttryckte förakt mot muslimer. En privatperson fick då nog och polisanmälde mannen.

Nu åtalas 46-åringen för hets mot folkgrupp i Solna tingsrätt. I åtalet tar åklagaren bland annat fasta på att inlägget delades av hundratals andra Facebook-användare och därmed fick stor spridning.

Mannen erkänner brottet och är ångerfull.

– Jag önskar jag kunde be om ursäkt. Det är inget jag normalt brukar skriva, jag kan ha haft det lite jobbigt, säger han enligt Aftonbladet.

Jonas Gardell har själv aldrig anmält någon för trakasserier på nätet, men säger att han välkomnar åtalet.

– Bra att samhället sätter gränser för hur vi behandlar varandra och att det finns en rättsordning. Vi måste komma tillrätta med det oresonliga hatet i sociala medier. Folk far illa, säger han till Aftonbladet.

Schindlers lista säljs för miljoner

En lista med namn som tillhört verklighetens Oskar Schindler är till salu, skriver Page six.

En av Schindlers kvarvarande listor.
En av Schindlers kvarvarande listor. Foto: Michael Latz/AP

Enligt säljaren är det historiska dokumentet är 14 sidor långt och på det finns över 800 namn på judiska arbetare, som fabriksägaren Oskar Schindler räddade undan Förintelsen.

Sammanlagt räddade Schindler 1 200 judar och händelserna inspirerade Steven Spielberg till filmen "Schindler's List" från 1993.

Oskar Schindler.
Oskar Schindler. Foto: Peter Hillebrecht/AP

Innan listan kom i säljarens ägo ska den ha tillhört ett syskonbarn till Schindlers revisor och högra hand Itzhak Stern, som i filmen porträtteras av Ben Kingsley.

Dokumentet sägs vara en av tre existerande original och säljs för motsvarande 21,6 miljoner kronor.

"Skam-Nooras" nya jobb: Smurf

Den norska skådespelaren Josefine Frida Pettersen smurfar på framgångarna från succéserien "Skam".

Nu gör den 20-åriga Pettersen debut som röstskådespelare i den norska versionen av den animerade långfilmen "Smurfarna: Den försvunna byn", skriver Verdens Gang. I den ger hon röst åt Smurfan – även känd som Smurfina eller Smurfelina i andra översättningar.

– Jag ville ha det här jobbet eftersom det verkade som en bra möjlighet att prova dubbning för första gången, säger hon till VG.

Den fjärde säsongen av "Skam" visas av norska NRK senare i vår.

Ferrantes Neapel-böcker blir tv-serie

Inspelningarna ska påbörjas i Neapel under året. Arkivbild.
Inspelningarna ska påbörjas i Neapel under året. Arkivbild. Foto: Michelle Locke

Regissören Saverio Costanzo, som regisserat bland annat avsnitt av tv-serien "In treatment" och filmen "Hungry hearts", har skrivit på för att regissera och skriva manus till en tv-serie i 32 avsnitt baserad på Elena Ferrantes böcker om Elena och Lila, skriver New York Times.

Costanzo säger till New York Times att det svåraste är att förmedla samma känslor som finns i boken på ett filmiskt sätt. Han säger även att han har mejlkontakt med Ferrante och att hon troligen kommer att bidra med manusarbetet till tv-serien. Costanzo skriver manuset tillsammans med de italienska författarna Laura Paolucci och Francesco Piccolo.

Serien kommer att spelas in i Italien på italienska och beräknas börja sändas hösten 2018.

Batra skämtar om elefanten i rummet

David Batra skämtar om sin egen roll som make till Moderatledaren Anna Kinberg Batra i "Elefanten i rummet – han som är gift med henne". Arkivbild.
David Batra skämtar om sin egen roll som make till Moderatledaren Anna Kinberg Batra i "Elefanten i rummet – han som är gift med henne". Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det tar tid innan man kan skämta om vissa saker. Som att ens fru är en av landets högsta politiker. Men nu gör David Batra en föreställning om elefanten i rummet.

1/2

David Batra ger sig ut på turné med sin nya föreställning. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT
2/2

David Batra har inte låtit sin fru godkänna skämten. Pressbild.

Foto: Robert Eldrim/Pressbild

"Elefanten i rummet – han som är gift med henne" tar avstamp i hur det är att vara gift med en toppolitiker, när regeringskriser och Säpovakter ska infogas i livspusslet. Kanske inget så många skrattar igenkännande åt.

– Jag har ju varit gift med en politiker länge, men inte med en toppolitiker. Det är kanske inget folk känner igen sig i, men det är ju inget jag känner igen mig i heller. Men jag hoppas att det blir roligt, säger David Batra.

Första fröet till föreställningen såddes under regeringskrisen 2014. Anna Kinberg Batra var på tv varje kväll.

David Batra stod bakom scenen på Lunds stadsteater, laddad med sina bästa skämt, när Robin Paulsson sade: "Har du tänkt på att alla läser om Anna hela tiden? Du måste nämna elefanten i rummet."

– Jag sade något i stil med att det var kul att komma hem till Lund, jag bor ju i Stockholm och det kan vara svårt att komma loss, men min fru har det väldigt lugnt på jobbet nu.

Skämtet gick hem. David Batra säger att jobbet som komiker handlar om att våga prata om det som är lite obehagligt, men att det kan dröja innan tiden är mogen.

– Till exempel var det svårt för oss att få barn. Det tog tre, fyra år innan jag kunde skämta om det. Det är först nu jag har kommit fram till det läskiga i att min fru är toppolitiker.

Förutom ståupp om livet som make till en toppolitiker kommer föreställningen att bjuda på insikter i en galopperande 40-årskris. Men inga direkt politiska skämt.

– Det är svårt att få skratt på kommunala utjämningssystemet... Det blir mer om förhud i stället. Vill man ha politik får man gå på min frus föreställningar.

Hustrun har inte fått godkänna skämten i förväg, och är möjligen inte helt förtjust i att vara "elefanten".

– Men jag är ju indier. Vi har ett väldigt kärleksfullt förhållande till elefanter.

"Elefanten i rummet – han som är gift med henne" har premiär den 29 september på Rival i Stockholm.

Dom mot notorisk konsttjuv omprövas

Pål Enger stal en version av "Skriet" genom det här fönstret i Nasjonalgalleriet i Oslo i februari 1994. Arkivbild.
Pål Enger stal en version av "Skriet" genom det här fönstret i Nasjonalgalleriet i Oslo i februari 1994. Arkivbild. Foto: Hansen, Stig B.

Den norska konsttjuven Pål Enger dömdes i mars förra året till två år och sju månaders fängelse för att ha stulit 15 tavlor av Hariton Pushwagner, Vebjørn Sand och Camilla Grythe. Enger har hela tiden sagt att han bara stulit fem verk och nu har två av Pushwagners verk dykt upp på annan plats.

Det innebär att Engers fall kommer att prövas igen, skriver Dagbladet.

Det är inte första gången Enger döms för konststöld. 1988 stal den före detta fotbollsspelaren "Vampyren" av Edvard Munch och sex år senare stal han en version av den världsberömda "Skriet" av samma konstnär.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons