Annons

Kunderna byter bank efter skandalerna

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Malin Hoelstad

Bolånekunderna överger Swedbank och Danske Bank, de två banker som dabbats hårdast av skandalerna runt penningtvätt. I stället är det uppstickarna som går starkast.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad

Trenden att låntagarna överger storbankerna blir extra tydligt när man bara ser till nytecknade lån. Bolån är en långsiktig affär och det tar lång tid innan ett ändrat beteende får genomslag på hela lånestocken.

De senaste 12 månaderna har Swedbanks och Handelsbankens andel av nya lån sjunkit till 14 respektive 16 procent, enligt siffror från kreditinstitutet Nordic Credit Rating. Siffrorna är låga med tanke på att de två storbankerna historiskt sett haft nästan halva bolånemarknaden.

Samtidigt har de båda utmanarna SBAB och Länsförsäkringar bank ökat sin andel av nytecknade lån till 11,5 respektive 12,5 procent. Skandiabanken har under samma tid växt kraftigt och tagit 6 procent av de nya lånen.

En annan stor förlorade på den svenska bolånemarknaden är Danske Bank. Banken har på några år lyckats skaffa sig en allt starkare position i Sverige. De senaste två åren har banken tagit över 6 procent av alla nya bolån, men i år har andelen sjunkit till drygt 4 procent.

Danske Bank har precis som Swedbank drabbats av omfattande negativ publicitet kopplat till anklagelser om penningtvätt i Baltikum.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons