Annons

Kungahuset krymper – men inte kostnaderna

Prinsessan Sofia, prins Gabriel, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine i samband med prins Gabriels dop i december 2017.
Prinsessan Sofia, prins Gabriel, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine i samband med prins Gabriels dop i december 2017. Foto: Carolina Byrmo/TT

Prinsessan Madeleines barn samt prins Carl Philips barn ska inte längre tillhöra kungahuset, meddelar hovet.

De representerar inte kungahuset i framtiden – och får inget apanage. Riksmarskalk Fredrik Wersäll tror dock inte att beslutet minskar hovets kostnader.

Under strecket
TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Adrienne under sitt dop 2018.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Prinsessan Adrienne under sitt dop 2018.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Förändringarna berör prins Carl Philips och prinsessan Sofias två barn, prins Alexander och prins Gabriel, samt prinsessan Madeleines och Chris O’Neills barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Barnen är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen, men de kommer i framtiden inte att få uppdrag som statschefen ska ta, och har inte ställning som "kungliga högheter".

Syftet med förändringarna är att "klargöra vilka personer inom den kungliga familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet", skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett pressmeddelande från hovet.

Prins Alexander (hertigen av Södermanland), prins Gabriel (hertigen av Dalarna), prinsessan Leonore (hertiginnan av Gotland), prins Nicolas (hertigen av Ångermanland) och prinsessan Adrienne (hertiginnan av Blekinge) kommer fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats, enligt hovet.

Prinsessan Adrienne under sitt dop 2018.
Prinsessan Adrienne under sitt dop 2018. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons

Riksmarskalk Fredrik Wersäll förklarade vid en pressträff lite mer i detalj vad dagens beslut innebär.

Enligt honom kommer inte prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn i framtiden förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som kommer an på statschefen.

– De kommer att betraktas mer som privatpersoner och kommer inte att ha begränsningar när det gäller att ta anställning eller bedriva näring som är förknippat med att vara kunglig höghet.

Barnbarnens friare roll innebär också att de inte har sin framtida försörjning tryggad.

– De kan inte förväntas få sina levnadsomkostnader täckta av de anslag som tilldelas hovet, säger Fredrik Wersäll.

Fredrik Wersäll tror inte att dagens beslut kommer att minska hovets kostnader.

– Anslaget fördelas i princip till syskonen och det avser att täcka deras officiella åtaganden. Och officiella åtaganden kan inte förväntas minska och jag kan inte se att det påverkar den totala ekonomin.

Efter reklamen visas:
Kungahuset krymper – barnbarn får friare roll

Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn behåller sina prins- och prinsesstitlar samt även sina hertig- och hertiginnetitlar. Men till skillnad från tidigare blir titlarna nu personliga. Fredrik Wersäll säger att de i och med dagens beslut inte förs vidare till make eller maka och inte heller till nästa generation.

Roger Lundgren är chefredaktör för tidningen Kungliga Magasinet och han är inte överraskad av dagens besked från hovet.

– Det har ju redan för två år sedan gått ut med att det skulle bli så här. Det är konstitutionsutskottet (KU) som tagit fram initiativet i samsyn med hovet och hovet har själva fört fram tanken om hur det ska vara.

Han säger att beslutet kommer att påverka framtiden för prinsessan Madeleines och Carl Philips barn.

– De får friare liv. Men de kommer att behålla vissa privilegier och tillhör fortfarande kungafamiljen. Det är precis på samma sätt som det varit för prinsessan Christina, säger Roger Lundgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons