Annons

Kurder i protest i Sverige: ”Risk för etnisk rensning”

Polisen uppskattade deltagarantalet till cirka 5 000 människor vid den kurdiska demonstrationen i Stockholm.
Polisen uppskattade deltagarantalet till cirka 5 000 människor vid den kurdiska demonstrationen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samtidigt som hundratals människor rapporteras döda i striderna i norra Syrien så tågade 5 000 kurder genom Stockholm i protest mot Turkiets invasion.

– Risken är att världen får se en ny etnisk resning om det här inte stoppas, sade Jonas Sjöstedt (V).

Under strecket
Publicerad

Norra Bantorget färgades grönt, gult, vitt och rött när kurder från hela Sverige hörsammade kallelsen från den autonoma administrationen i nordöstra Syrien.

Just den röda färgen i flaggan som nästa år fyller 100 år symboliserar kurdiska martyrers blod och den fortsätta strävan för frihet och värdighet.

Mecure Hassan, utsänd från SDF (Syriska demokratiska styrkorna) och klädd i kamouflageutrustning, klev upp på ett lastbilsflak och fick med sitt tal massan att skandera ”Erdoğan terrorist, Erdoğan terrorist”.

Andra visade ett mer lågmält engagemang:

– Vårt folk har alltid varit jagat och utsatt. Vi vill bara leva i fred, sade en demonstrant som kom till Sverige 2002.

– Jag pratade med vänner där i går. De har flyttat ner i källaren för att känna sig mer säkra. Våra tankar gå till alla familjer som nu drabbas av Turkiets härjningar. Samtidigt känner jag verkligen glädje av den värme och kraft som finns här i dag.

Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes internationella center, berättade att hon just återvänt från polska Krakow där hon gripits av att se andra världskrigets lidande på museer.

Annons
Annons

– Men det här utspelar sig i dag. Fast det borde höra hemma på museer. Jag känner avsky mot Turkiets övergrepp. Vi får inte låta historien upprepa sig, sade hon.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt uttryckte stark lidelse i sitt tal:

– Erdoğan är en reaktionär förtryckare som aldrig har bekämpat den Islamiska Staten (IS). Han kallar alla andra för terrorister. Men vill du se en terrorist och mördare ska du titta dig själv i spegeln, Erdoğan, sade Sjöstedt till ett stort jubel.

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har striderna hittills skördat över 100 liv. Jonas Sjöstedt målade en dyster bild av vad som kan hända i framtiden:

– Risken är att världen får se en ny etnisk resning om det här inte stoppas. Nu får det vara nog. Det är skamligt att Sverige fortsätter exportera vapen till Turkiet när länder som Norge, Nederländerna och Finland redan uttryckligen satt stopp. Man brukar säga att bara bergen är kurdernas vännber, men vi är miljoner som ställer upp på er sida, sade han.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi kom själv till Sverige från Turkiet 1980. Han bekräftade Jonas Sjöstedts farhåga:

– Det har slutat med etnisk rensning i alla områden som Turkiet ockuperat. Erdoğan har plockat inrikespolitiska poänger med den här offensiven. Frågan är hur långt han vågar gå nu när USA hotat med ekonomiska sanktioner, sade Kurdo Baksi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons