Annons

Ivar Arpi:Kurderna stupar inte förgäves

Rök stiger efter vad som tros vara en luftattack mot IS posteringar vid Sinjar i dag.
Rök stiger efter vad som tros vara en luftattack mot IS posteringar vid Sinjar i dag. Foto: Bram Janssen / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

Jag har känt dödsskräck för första gången. Jag har aldrig haft det innan”. Det säger Jamie Lane som åkte till Syrien för att kämpa för kurdernas sak mot Islamiska staten (Studio Ett, 3 november). Han är ingen duvunge med sina två vändor i Irak. Men att vara en erfaren soldat i USA:s vältränade och välutrustade marinkår är inte detsamma som att strida med kurderna mot IS. Här är rollerna ombytta, kan man säga. Kurderna kör skrangliga bilar och har knappt någon avancerad utrustning, medan IS är en riktig armé med all tänkbar militär utrustning. Man bör ha Jamie Lanes erfarenhet i bakhuvudet när man läser om kurdernas kamp mot IS.

I morse inledde Peshmerga, armédelen för det kurdiska själstyret i Irak, en offensiv för att återta Sinjar. 7 500 deltar i operationen som väntas ta tre dagar. För ett år sedan tog IS över berget och området från dem. Konsekvenserna blev ett folkmord på yazidierna och ett systematiskt sexuellt slaveri för kvinnorna. Nu återvänder yezidiska milisgrupper sida vid sida med peshmergan för att utkräva hämnd och återta territoriet. Fortfarande bor yezidier i tält uppe på berget i väntan på att få återvända hem. Ett återtagande av Sinjar skulle ge dem mer trygghet.

För ett år sedan gick luften ur peshmergan, som innan dess hade haft rykte om sig att vara en effektiv militär. Nu hoppas de återfå sin status. Då räddades de av krigare från PKK som sedan dess stannat kvar och bistått peshmergan längs med fronten mot IS. PKK har sedan dess ofta utfört de farligaste uppdragen. Detta har inneburit spänningar med det kurdiska självstyrets regering. Men samtidigt är de olika kurdiska organisationerna mer enade än någonsin i kampen mot IS.

Kurderna utgör USA:s marktrupper, kan man säga. De dör i striderna för att befria människor från IS. Som Jamie Lane säger i Studio Ett: ”Dom stupar inte förgäves, för dom tar en jäkla massa IS-folk med sig in i döden”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons