Annons

Kurdisk ledare: ”Turkiet vill skapa ett kalifat”

Saleh Muslim, ledare för det kurdiska partiet PYD.
Saleh Muslim, ledare för det kurdiska partiet PYD. Foto: Pontus Lundahl/TT

Turkiets invasion i Syrien handlar ytterst om att skapa ett kalifat av jihadister i området som man själv kan kontrollera. Det hävdar Saleh Muslim, högste politiske ledare för det kurdiska partiet PYD, i en intervju med SvD.

Under strecket
Publicerad

Ljudet av slamrande frukostporslin och barnskrik blandas med sorlet från en nyhetssändning på tv när SvD når Saleh Muslim i Qamishli, huvudorten med cirka 200 000 invånare i den självbestämmande administration i nordöstra Syrien som går under benämningen Rojava.

Regionen gränsar mot Turkiet och Irak och har Assadregimen i Syrien söder om sig. Kurderna har tidigare kunnat se framtiden an med tillförsikt. Syriens regim har sett expansionen som ett sätt att motverka hotet från sunnitiska grupper och även som en motvikt till Turkiets ambitioner att lysa som regionens stormakt.

Det är i byarna närmare gränsen mot Turkiet som de värsta striderna hittills utkämpas sedan president Recep Erdoğan beordrade en militär offensiv efter att USA dragit tillbaka sina stabiliserande styrkor i området.

Granaterna hördes i natt. Det är våldsamma strider. Men vi har ändå kunnat sova.

– Granaterna hördes i natt. Det är våldsamma strider. Men vi har ändå kunnat sova. Vi känner sympati från hela världen, inte minst från Skandinavien, säger Saleh Muslim, tidigare kemiingenjör från Kobane som efter en tid i Saudiarabien återvände till Syrien och sedan 2010 är ordförande i det kurdiska demokratiska unionspartiet PYD.

Annons
Annons

68-åringen talar lugnt och samlat om regionens multietniska identitet, – med kurder, araber, assyrier, yazidier och turkmener – och dess demokratiska ambitioner, men han säger också att det är just dessa aspirationer som ligger bakom Erdoğans offensiv.

Bara någon mil norr om stridigheterna i Turkiet ligger till exempel orten Midyat, därifrån merparten av de cirka 30 000 assyrier/syrianer som slagit rot i Södertälje kommer ifrån.

– Erdoğan har gjort en uppgörelse med president Trump. Turkiet har efter det kunnat släppa ut IS-krigare ur fångenskap, satt vapen i händerna på dem så att de kan delta i striderna mot oss. Erdoğan vill skapa ett kalifat av jihadister som han själv kan kontrollera. Den ottomanska historien är full av sådana konstruktioner, säger Saleh Muslim.

Enligt SDF (Syrian Democratic Forces) som består av kurdiska gerillasoldater och allierade, finns cirka 10 000 misstänkta IS-krigare fängslade i sju fängelser nära den turkiska gränsen.

Kurdledaren reflekterar över uttrycket ”safe areas” (säkra områden) som används av världens ledare:

– För vem? Kan vi fortsätta leva i fred om Turkiet tilläts ta över det territorium som man uppenbarligen strävar efter?

Hur har striderna utvecklats så här långt?

– Enligt de rapporter jag fått har vår fiende tagit sig in mellan tre och sju kilometer från gränsen, säger Saleh Muslim.

Hur många har dödats?

– De gör ingen urskillning. I natt träffades en kyrka av en granatattack. Jag befarar att hundratals människor dödats, men jag har inga siffror ännu, tillägger Saleh Muslim.

De organiserade kurdiska militära styrkorna (YPG) samlar cirka 50 000 soldater, inklusive dess kvinnliga del YPJ.

Annons
Annons

– Vår stridsmoral är hög, men vi har inte tillgång till tanks och andra tyngre stridsmedel som vår fiende. Men vi har lyckats slå tillbaka anfall på flera håll. Var och en får göra motstånd med gevär i hand, säger han.

Kurderna har avvärjt stora hot tidigare. För fem år sedan erövrade IS 50-talet byar och mer än 150 000 kurder flydde in i Turkiet. I gränsstaden Kobane växte den kurdiska motoffensiven, understödd av den fria syriska armén samt amerikanskt bombflyg, som till slut innebar att man även kunde driva ut IS ur provinserna Raqqa och Hasaka.

I mars i år kunde allierade styrkor av syriska, kurdiska, arabiska, brittiska, franska och amerikanska soldater tillintetgöra det sista större IS-fästet i Baghouz, nära Syriens östra gräns mot Irak. Där den svenska IS-krigaren Michael Skråmo ska ha dödats.

Men rapporter om ännu verksamma ”sleeping cells” av jihadister har inte dött ut.

Kurdledaren prisar det världsliga stöd han upplever för sitt folk. Han nämner speciellt Sverige, Norge och Finland.

– Jag gläds även över stödet från de republikaner i USA och känner även att vi har det amerikanska folket på vår sida. Men det räcker inte, säger Saleh Muslim.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons