Annons

”Kurdiska YPG-styrkor rekryterar fortfarande barn”

De kurdiska YPG-styrkorna lovade förra året att skicka hem alla barnsoldater som stred för dem. Då skickades också många hem – men nu, ett år senare, rapporteras det om fler fall där personer under 18 stridit med dem, framför allt i Syrien. I flera fall har de stridit till sin död.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kurdiska styrkor ur YPG på väg till strid med IS nära Kezwan-bergen i nordöstra Syrien.

Foto: APBild 1 av 1

Kurdiska styrkor ur YPG på väg till strid med IS nära Kezwan-bergen i nordöstra Syrien.

Foto: APBild 1 av 1
Kurdiska styrkor ur YPG på väg till strid med IS nära Kezwan-bergen i nordöstra Syrien.
Kurdiska styrkor ur YPG på väg till strid med IS nära Kezwan-bergen i nordöstra Syrien. Foto: AP

YPG skrev under ett avtal 5 juni förra året där de lovade att sända hem samtliga barnsoldater – de under 18 år – som stred för dem, framför allt i norra Syrien.

Då skickade de också hem 149 barn och ungdomar. Men ett år senare rapporterar nu människorättsorganisationen Human Rights Watch om 59 fall där unga ingått i leden sedan dess, både hos YPG och den kvinnliga filialen JPG. De hänvisar till offentliga källor som säger att en del av dessa barn dog i strid under juni månad i år.

– Självklart strider kurdiska styrkor mot grupper som IS, som inte följer krigslagar, men det är ingen ursäkt för att tolerera kränkningar i sina egna led, säger Fred Abrahams, särskild rådgivare hos Human Rights Watch, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Människorättsorganisationens lista på 59 barn har sammanställts i samarbete med lokala och internationella organisationer sedan juli förra året. De unga har antingen rekryterats eller frivilligt anslutit till striderna. 10 av alla barnen har varit under 15 år.

I sju fall har de talat med familjemedlemmar till barnen och kunnat konstatera att rekryteringen i flera fall skett utan föräldrars godkännande, eller medvetande.

YPG bemötte kritiken för ett par veckor sedan och framhöll att det är svårt att komma till rätta med problemet på grund av de pågående konflikterna. Samtidigt berättade de att de skickat hem 27 pojkar och 16 flickor, samt bestraffat officerare som låtit dem delta. Dock utan att bekräfta namn eller andra detaljer.

YPG, YPJ och kurdiska polisstyrkor har förbud mot barnsoldater och den 5 juli spred militärgrupperna ett meddelande bland sina medlemmar att de inte skulle välkomna någon under 18 års ålder.

I avtalet som YPG skrev under förra året reserverade de sig för att kunna rekrytera 16- och 17-åringar för att utföra icke-militära uppgifter. Människorättsorganisationer har höjt sina röster mot även det tilltaget.

Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) har slagit fast att det är en krigsförbrytelse att rekrytera personer under 15 år. Enligt ett tilläggsprotokoll till FN:s barnkonvention bör icke-statliga militärgrupper inte rekrytera personer under 18 i något som helst syfte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons