Annons

SvD väljer: Här finns de verkliga fynden på bokrean

Alex Schulman, Lina Wolff, Ebba Witt-Brattström, Hassan Blasim.
Alex Schulman, Lina Wolff, Ebba Witt-Brattström, Hassan Blasim. Foto: Noella Johansson, Carl Bredberg, Magnus Hjalmarson Neideman, Harri Hinkka

SvD:s kritiker guidar till kvalitetslitteraturen. Idag startar alla bokälskares favorittid på året – då handlarna rear ut böcker till riktigt låga priser för att göra plats för säsongens nya titlar. Men hur hitta rätt bland tusentals rabatterade böcker av alla de slag?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Geir Gulliksen.

Foto: Baard Henriksen

1 / 13

Intrikat och skandalomsusat från Norge

Geir Gulliksen.
Geir Gulliksen. Foto: Baard Henriksen

”Berättelse om ett äktenskap” av Geir Gulliksen (Weyler)

”Intrikat som ett deltalandskap” skrev Sigrid Combüchen i SvD om norrmannen Geir Gulliksens succébok. En berättelse om en man som försöker förstå sin skilsmässa, sin fru, men kanske mest av allt sin egen manlighet.

En bok som det dessutom stormat en del kring – Gulliksen är sedan tidigare känd som Karl Ove Knausgårds och Linn Ullmanns förläggare. I Norge startade hans roman en litterär debatt om författarens ansvar för sin text, då Gulliksens förra fru Marianne Bang Hansen skrev i Aftonposten att hon känner sig ”utlämnad” av romanen.

Annons
Annons

Lina Wolff.

Foto: Dan Hansson

2 / 13

Vinnaren av SvD:s litteraturpris och Augustpriset

Lina Wolff.
Lina Wolff. Foto: Dan Hansson

”De polyglotta älskarna” av Lina Wolff (Albert Bonniers Förlag)

”För en roman där språket är rakt och hårt, men människorna komplexa och känslosamma – samt för ett egensinnigt författarskap som kaxigt utmanar sina litterära föregångare.” – så lydde motiveringen då ”De polyglotta älskarna” tilldelades SvD:s litteraturpris 2016.

Boken, som även vann årets August, fokuserar inledningsvis på Ellinor som dras in i ett våldsamt förhållande med en rik litteraturkritiker. Men handlingen letar sig vidare ut i världen, bland annat till ett matriarkat i det adliga Rom.

Annons
Annons

Hanya Yanagihara.

Foto: David Hartley/IBL

3 / 13

Stor roman om våld, sex och vänskap i New York

Hanya Yanagihara.
Hanya Yanagihara. Foto: David Hartley/IBL

”Ett litet liv” av Hanya Yanagihara (Albert Bonniers Förlag)

Titeln ”Ett litet liv” är missvisande – Hanya Yanagiharas Bookernominerade roman rymmer en alldeles exceptionell berättelse. Det börjar som en ganska traditionell New York-roman om fyra kompisar som anländer till Manhattan efter studierna. Men utvecklas över drygt 700 sidor till en stor amerikansk roman om de tunna skiljelinjerna mellan kärlek och vänskap, njutning och smärta.

”En riktig roman-roman som – trots allt – gör vintermörkret lite mer uthärdligt”, skrev Lina Kalmteg i SvD.

Annons
Annons

4 / 13

Ferrantes oemotståndliga Neapelserie

”Min fantastiska väninna” och ”Hennes nya namn” av Elena Ferrante (Norstedts)

Den som ännu inte hunnit upptäcka Elena Ferrantes oemotståndliga berättelse om Elena och Lila som växer upp tillsammans i ett fattigt Neapel på 1950-talet, och vars liv utvecklas åt helt olika håll men flätas samman, har nu chansen.

Del 1 och 2 i den omåttligt populära serien finns nu på bokrean, medan del 3 nyligen utkom på svenska.

Varning för beroendeframkallande kvalitetsläsning.

Annons
Annons

5 / 13

Fruktansvärt starkt om flykt och förtryck

”Irakisk kristus” av Hassan Blasim (Albert Bonniers Förlag)

Hassan Blasims debut blev en litterär sensation i Storbritannien och The Guardian utnämnde snabbt Blasim (som är exilirakier bosatt i Finland) till ”vår tids främste arabiska författare”. I de här novellerna skildrar han flyktingens fruktansvärda omständigheter med hjälp av magisk realism, religionskritik och sällan skådad språklig intensitet.

Magnus Persson skrev en lyrisk recension i SvD: ”’Irakisk Kristus’ är en överflödande rik och angelägen novellsamling, på en och samma gång elegant och lekfull, sofistikerad och vulgär, brutal och uppfordrande. Att detta är ett av årets absolut starkaste skönlitterära verk, alla kategorier, är redan ställt utom allt tvivel.”

Annons
Annons

Anne Enright.

Foto: Joe O'Shaughnessy

6 / 13

Mästerligt, varmt och bitskt om en irländsk familj

Anne Enright.
Anne Enright. Foto: Joe O'Shaughnessy

”Den gröna vägen” av Anne Enright (Brombergs)

Fyra utflugna barn – olyckliga snarare än lyckliga – kommer hem till sin självupptagna mamma över jul. Greppet är inte nytt, men Anne Enright hanterar det mästerligt, och skriver fram fem fängslande romanpersoner i en berättelse fylld av såväl ilska och ångest som värme och komiska vändningar i ”Den gröna vägen”.

”Det här är för bra, det finns inget jag kan skriva om den!” utbrast SvD:s recensent Therese Eriksson.

Annons
Annons

Ola Larsmo.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

7 / 13

Svenskarna som hamnade på botten i USA

Ola Larsmo.
Ola Larsmo. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

”Swede Hollow” av Ola Larsmo (Albert Bonniers Förlag)

I hyllade romanen ”Swede Hollow” skriver Ola Larsmo om svenskarna som utvandrade till USA i slutet av 1800-talet. Men deras verklighet, i stora myllrande städer, är långtifrån den vi känner från verk som ”Utvandrarna”. I den slummen lever de nyanlända fattigt, och anses vara smutsiga. SvD:s recensent hyllade den som en genomtänkt, välkomponerad och välresearchad roman:

”Ett viktigt komplement till Mobergs böcker – och ett myllrande och medryckande epos om fattigdom och solidaritet, glädjeämnen och motgångar, strejker och lynchningar, olyckor och mord, slagsmål och svek, begravningar och sorg...”

Annons
Annons

Ebba Witt-Brattström.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

8 / 13

Ebba Witt-Brattströms debut

Ebba Witt-Brattström.
Ebba Witt-Brattström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström (Norstedts)

En förbisedd hustru och en snål man bekämpar varandra, med alla medel, i en av förra årets mest omtalade böcker. Litteraturprofessorn och debattören Ebba Witt-Brattströms skönlitterära debut är ett stormigt, bittert och teatraliskt skilsmässodrama som är svårt att läsa utan att associera till författarens egen historia – men vars litterära kvaliteter finns där helt oberoende av den bakgrunden.

SvD:s Jenny Maria Nilsson berömde ett lysande språk samt roliga formuleringar och tror att boken kommer inlemmas i den feministiska litteraturkanon intill boken den parafraserar – Märta Tikkanens ”Århundradets kärlekssaga”.

Annons
Annons

Liv Strömquist.

Foto: Emil Langvad/TT

9 / 13

Rå rannsakan av vår tid – med humor

Liv Strömquist.
Liv Strömquist. Foto: Emil Langvad/TT

”Uppgång och fall” av Liv Strömquist (Galago)

I sina serier varvar tecknaren, poddaren och författaren Liv Strömquist politisk tragedi med rå satir och samtida komedi. I ”Uppgång och fall” tar hon avstamp hos maktfullkomliga män som Carl-Henric Svanberg och Sverker Martin-Löf. Men framför allt skildrar hon vår brinnande samtid.

”Intressant på riktigt blir det när Strömquist ställer sig frågan ’Varför går det så jävla dåligt för vänstern?’, och gör en störtdykning ner i hopplösheten i de egna leden. Det är en lektion i självrannsakan ... Fram tecknas bilden av en påstått progressiv grupp som har drömmar – om ett klasslöst samhälle, eller att åtminstone förbjuda jätteräkor.” skrev Ida Säll i sin recension.

Annons
Annons

Don DeLillo.

Foto: IBL

10 / 13

Don De Lillo x 3

Don DeLillo.
Don DeLillo. Foto: IBL

”Omegapunkten” av Don DeLillo (Atlantis)

”Omegapunkten” handlar om forskaren Richard Elster, som flytt till öknen i Kalifornien efter att ha varit med vid planeringen av Irakkriget inne i Pentagon. Dit kommer besökare, bland annat dottern Jessie och en filmmakare som vill göra en film om Elster. Och så spelar installationskonstnären Douglas Gordons verk ”24 hour psycho” en avgörande roll för det minimalistiska händelseförloppet...

”På endast 148 sidor lyckas De Lillo” skildra en människas existentiella förvandling – för att inte säga sammanbrott i ljuset av kriget i Irak ... Det är inte primärt själva samhällsförloppet som han är intresserad av utan på vilket sätt detta ger avtryck – existentiella, filosofiska och politiska – i samtidsmänniskan” skrev Kaj Scheuler om boken i SvD.

Med på rean finns även andra verk av DeLillo som ”Kroppskonstnären” och ”Ängeln Esmeralda”.

Annons
Annons

11 / 13

Alex Schulman om en trasig modersrelation

”Glöm mig” av Alex Schulman (Bookmark)

Åsikterna är minst sagt delade vad gäller Alex Schulman som poddare, krönikör och scenpersonlighet. Men när det kommer till hans författarskap och senaste boken ”Glöm mig” var kritikerna enade - det här är starkt och välskrivet.

Boken behandlar om modern Lisette, en skör, skarp och humoristisk kvinna – och en relation med sonen och resten av familjen som dominerades av hennes alkoholism.

Annons
Annons

Aris Fioretos.

Foto: David Brandt

12 / 13

I den grekiska militärdiktaturens helvetesfängelse

Aris Fioretos.
Aris Fioretos. Foto: David Brandt

”Mary” av Aris Fioretos (Norstedts)

Gravid, fånge, torterad, förödmjukad. Mary är 23-årig arkitekturstudent i 1970-talets Grekland och gravid. När läsaren möter henne är hon fängslad i ett trångt cementhus till cell på militärdiktaturens mest ökända fängelseö där hon torterats fysiskt och psykiskt. Därifrån skriver hon sin berättelse med en insmugglad Bic-penna på små papperslappar.

Aris Fioretos ”Mary” är en karaktärsstudie som trots det mörka temat rymmer ljus och hopp. Boken vann bland annat Sveriges Radios Romanpris 2016.

Annons
Annons

13 / 13

Pleijel blickar tillbaka mot en borgerlig barndom

”Spådomen. En flickas memoarer” av Agneta Pleijel (Norstedts)

På ytan såg det ut som en harmonisk, borgerlig familj: mamman var högutbildad musiker och pappan professor i matematik i Lund, dit familjen flyttade från Årsta i Stockholm. Men när Agneta Pleijel i ”Spådomen”, som flyter mellan självbiografi och roman, tittar tillbaka på sin uppväxt avtäcker hon en smutsig hemlighet, den som blev en propp för henne men kanske samtidigt orsaken till att hon skriver.

”Trots ett smärtande och svart innehåll är det som alltid ytterst behagligt att befinna sig i Agneta Pleijels språk. ’Spådomen’ är en lågmäld, storartad roman” skrev Lina Kalmteg i SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons