Annons

Systrarna hyllar två politiker: ”Lyser med framtidstro”

Oroväckande politiskt läge och skrämselretorik. När SvD intervjuar kvinnliga företagare efterlyser de mer ideologi och fler visioner men också modiga politiska beslut. Ökad jämställdhet, större fokus på klimatet men också villkor för småföretagare står på önskelistan.

Under strecket
Publicerad

Hannah Widell och Amanda Schulman, grundare av medie- och produktionsbolaget Perfect Day och livsstilsföretaget Daisy Grace.

Foto: Patrik Österberg/IBL BildbyråBild 1 av 3

Sandra Bourbon, Amanda Lundeteg och Parul Sharma.

Foto: Tomas Oneborg, Lars Pehrson & Ingvar KarmhedBild 2 av 3

Fintechprofilen Tuva Palm.

Foto: NordnetBild 3 av 3

1 / 7

Hannah Widell och Amanda Schulman, grundare av medie- och produktionsbolaget Perfect Day och livsstilsföretaget Daisy Grace.
Hannah Widell och Amanda Schulman, grundare av medie- och produktionsbolaget Perfect Day och livsstilsföretaget Daisy Grace. Foto: Patrik Österberg/IBL Bildbyrå
Sandra Bourbon, Amanda Lundeteg och Parul Sharma.
Sandra Bourbon, Amanda Lundeteg och Parul Sharma. Foto: Tomas Oneborg, Lars Pehrson & Ingvar Karmhed

Unga kvinnor spås rösta på ett helt annat sätt än majoriteten på söndag, och också jämfört med unga män.

SvD har frågat ett antal näringslivsprofiler om vilka frågor de tycker är viktigast för politiken framöver.

Tuva Palm: ”Miljön och global uppvärmning är viktigast”

Fintechprofilen Tuva Palm.
Fintechprofilen Tuva Palm. Foto: Nordnet

Fintechprofilen Tuva Palm har en lång bakgrund inom den svenska techsektorn. Senast som teknikchef på nätbanken Nordnet men hon var även med och byggde upp betaltjänsten Klarna.

Hon betraktar valets viktigaste fråga från två olika perspektiv.

– För mig som världsmedborgare måste miljön och den globala uppvärmningen vara det viktigaste, säger hon.

Ser hon endast till Sverige är det utbildning som hamnar högst upp på agendan. Hon vill se mer individanpassad inlärning med fokus på ny teknik.

– Skolväsendet borde snarare betraktas mer som en fabrik där extremt innovativa människor skapas än som en korvstoppningsfabrik där man lär sig massa saker som inte är användbara.

Tuva Palm vill också se att politiken och näringslivet närmar sig varandra och menar att distansen minskat till de mer traditionella industrierna men att avståndet till de nya digitala företagen finns kvar.

– Politikerna är ganska dåligt insatta i hur den världen fungerar. Jag vill att de ska få en insyn i techentreprenörers vardag och förstå vilka möjligheter de utgör för Sverige, säger hon.

Vad bör politikerna göra för att gynna svenska startups?

– Se till att det finns en infrastruktur för dem. Har vi möjligheten att skala upp bolagen vi har skapar det fler arbetstillfällen och ger mer kapital till landet. Det blir en spin off-effekt som ökar investeringarna i Sverige, säger Tuva Palm.

Annons
Annons

Sandra Bourbon, grundare av Framtidsfeministen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

2 / 7

Sandra Bourbon: ”Mindre skrämselretorik och mer möjligheter”

Sandra Bourbon, grundare av Framtidsfeministen.
Sandra Bourbon, grundare av Framtidsfeministen. Foto: Tomas Oneborg

Ingenjören, konsulten och entreprenören Sandra Bourbon är känd som en skarp investerare i och med sin framgångsrika aktieportfölj Framtidsfeministen.

Jämställdhet är frågan som hamnar högst upp på hennes agenda inför valet – både inom näringslivet och socialpolitiken.

– Kvinnornas rätt i samhället har nästan glömts av i valrörelsens debatter. Inskränkning av aborträtten och sambeskattning är förslag som vill trycka tillbaka oss till spisen, säger hon.

– Jag tycker också att det generellt förekommer mycket skrämselretorik. Vi behöver se mindre skrämsel och mer möjligheter.

Överlag tycker hon att näringslivet har hamnat lite i skymundan i valrörelsen. Småföretagarna förtjänar mer uppmärksamhet och politikerna måste göra det enklare att driva eget, tycker hon.

– Småföretag ger många ett första jobb och fler och fler jobbar som egna. Politikerna måste blir bättre på att erbjuda dem möjligheter.

Annons
Annons

För Andra ”Börshajen” Farhad är utbildning valets viktigaste fråga.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

3 / 7

Andra Farhad: ”Vi har mycket talang som invandrat hit”

För Andra ”Börshajen” Farhad är utbildning valets viktigaste fråga.
För Andra ”Börshajen” Farhad är utbildning valets viktigaste fråga. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hon är bara 25 år men har redan etablerat sig som en av Stockholmsbörsens vassaste investerare – och förädlat sin kunskap till en karriär. Andra Farhad är grundare av Börshajen, och hon vill att barn och unga ska bli mer kunniga inom ekonomi. Därför tycker hon att utbildningsfrågan är valets viktigaste.

– I en tid av digitalisering och innovation lär vi oss fortfarande sy- och träslöjd. Samtidigt har många unga har ingen aning om vad inflation och ränta är, säger hon.

Hur man startar ett bolag, vad som är viktigt att tänka på som entreprenör, programmering, skatteregler och lagar är några av de områden som hon tycker ska prioriteras.

Andra Farhad önskar att politikerna skulle tala mer om jämställdhet och vikten av att få in fler kvinnor på ledande positioner. Men hon är inte för kvotering.

– Nej, jag tycker att kompetensen är det man ska gå på.

– Vi behöver också ta upp mångfaldsfrågan. Det pratas mycket om hur bra respektive dålig invandringen är för Sverige men inte om vad den gör för näringslivet. Vi har så mycket talang som har invandrat hit, men vi utnyttjar den inte.

Vilka förändringar vill du se efter valet?

– Större medvetenhet kring hållbarhet och hållbart sparande, utökad jämställdhet och mångfald i näringslivet och att arbetsgivare inte är rädda för att investera i städernas ytterkanter, säger Andra Farhad.

Annons
Annons

Danica Kragic Jensfelt är professor i datalogi vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

4 / 7

Danica Kragic Jensfelt: ”Sverige är inte innovativt nog”

Danica Kragic Jensfelt  är professor i datalogi vid Kungliga Tekniska Högskolan.
Danica Kragic Jensfelt är professor i datalogi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Foto: Lars Pehrson

Datalogiprofessorn och techprofilen Danica Kragic Jensfelt vill att politikerna ska ta sig i kragen. I hennes mening är de alldeles för dåligt insatta i framtidens digitala näringsliv och i synnerhet inom artificiell intelligens.

– Sverige har länge identifierats som ett väldigt innovativt land. Men jag tycker inte riktigt att den bilden stämmer längre. Och om vi är så bra på innovation – varför är vi så rädda för ny teknologi och att den ska stjäla våra jobb?

Lösningen är dels att tillsätta fler utbildningsplatser inom områden som inte bara är relevanta för klassisk industri. Men hon pekar även på att det behövs ett system som kan certifiera kunskaper hos personer som besitter värdefull kompetens men kanske inte kan tillräckligt bra svenska.

Hon manar också till fler samarbeten mellan startupvärlden och industrisektorn.

– Det måste finnas tillräckligt med kunskap för att digitalisera bolag som är i behov av det. Politikerna måste också ta reda på hur man får människor att ägna sig åt att starta bolag och även får dem att växa vidare i Sverige, säger Danica Kragic Jensfelt.

Annons
Annons

Stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

5 / 7

Amanda Lundeteg: ”Mindre skryt och mer handling behövs”

Stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg.
Stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg. Foto: Lars Pehrson

Att jämställdhet är ödesfrågan i valet för Amanda Lundeteg är föga förvånande. Hon är vd för den ideella och partipolitiskt obundna stiftelsen Allbright, som vill se ökad jämställdhet och mångfald på ledande positioner inom näringslivet.

Bryter hon ned begreppet handlar det konkret om ökad rätt till högre utbildning, god hälsa och rimlig inkomst. Hon önskar att det tas ett helhetsgrepp om arbetsmarknaden som kan leda till minskade löneskillnader och som gynnar kvinnors pensioner.

– Vi måste komma tillrätta med kvinnors underordning från vaggan till graven. Det finns egentligen inte brist på lösningar och förslag, men viljan saknas. Jag vill se mindre skryt och mer handling, det skulle göra politikerna gott, säger hon och fortsätter.

– Generellt sett är det politiska läget deprimerande just nu. Mitt partitest består av en enkel fråga: hur skulle du vilja bli bemött om du flydde till ett annat land? Jag hoppas att man lyfter blicken och röstar på det som är bra för oss på ett gemensamt plan, säger Amanda Lundeteg.

Annons
Annons

Hannah Widell och Amanda Schulman, grundare av medie- och produktionsbolaget Perfect Day och livsstilsföretaget Daisy Grace.

Foto: Patrik Österberg/IBL BildbyråBild 1 av 1

6 / 7

Hannah Widell och Amanda Schulman: ”Vård på kvinnors villkor”

Hannah Widell och Amanda Schulman, grundare av medie- och produktionsbolaget Perfect Day och livsstilsföretaget Daisy Grace.
Hannah Widell och Amanda Schulman, grundare av medie- och produktionsbolaget Perfect Day och livsstilsföretaget Daisy Grace. Foto: Patrik Österberg/IBL Bildbyrå

Mer pengar och stöd till psykakuter och initiativ som tar bort stigmatiseringen av att inte må bra mentalt.

Entreprenörerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman är grundare av bolagen Perfect Day Media och Daisy Grace. De tycker att den politiska debatten spelar för mycket på människors rädslor.

– Där emellan lyser starka politiska stjärnor som Annie Lööf och Margot Wallström igenom med framtidstro, optimism, feminism och en tro på svenskars förmåga att både bygga ett starkt samhälle och vara inkluderande och generösa, säger Hannah Widell.

I stället menar de att politikerna primärt borde prata om ideologi, framtid och värderingar – och psykisk ohälsa.

– Hur samhället ska kunna fånga upp människor i ett tidigare skede – innan det är för sent. Mer pengar och stöd till psykakuter och initiativ som tar bort stigmatiseringen av att inte må bra mentalt. Det är en folkhälsosjukdom i Sverige som inte tas på tillräckligt stort allvar, säger Amanda Schulman.

Integrationsfrågan är viktig för båda två och de vill att medmänsklighet och generositet ska vara politikernas ledord. Vad politikerna vill göra för att förbättra vården för kvinnor är en annan hjärtefråga.

– Allt från förlossningsvård till att mer forskning kring läkemedel och behandlingar ska genomföras på kvinnor. Det är helt orimligt att så mycket i vården är på mäns villkor, säger Hannah Widell.

Annons
Annons

Människorättsjuristen och hållbarhetsexperten Parul Sharma.

Foto: Ingvar KarmhedBild 1 av 1

7 / 7

Parul Sharma: ”Oroväckande politiskt läge”

Människorättsjuristen och hållbarhetsexperten Parul Sharma.
Människorättsjuristen och hållbarhetsexperten Parul Sharma. Foto: Ingvar Karmhed

– Det politiska läget just nu är djupt oroväckande. Jag hade förväntat mig mycket större skärpa från ministrarna. Metoo-rörelsen är som borttappad, som om den aldrig ägt rum.

Den skarpa domen kommer från människorättsjuristen och hållbarhetsexperten Parul Sharma. Enligt henne har viktiga delar av miljöfrågan och klimatpolitiken gått förlorad i valrörelsen, eftersom för stort fokus legat på el och inte resten av Sveriges energiförsörjning.

– Det händer mycket positivt på elsidan, med elcyklar och elenergi. Men jag upplever att Miljöpartiet inte vågar ta upp problem som rör infrastruktur, stålindustrin, plastens påverkan och jordbrukssektorn, säger hon.

Vilka insatser efterfrågar du från politiskt håll?

– Handelsministern, finansmarknadsministern, miljöministern och näringsministern måste tillsammans ta ett krafttag och utifrån ett holistiskt hållbarhetsperspektiv våga diskutera en ny ekonomisk modell som inte grundas på ålderdomliga tillväxtmodeller.

Vad borde politikerna prata mer om?

– Man har glömt att adressera den utbredda rädslan och främlingsfientligheten i vårt samhälle. Jag tror att större delen av det svenska folket suktar efter politiker som är tydliga i sin ideologi och det ser vi inte mycket av i regeringen just nu, säger Parul Sharma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons