Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Kvinnomord får inte ses som en olycka

Under strecket
Publicerad

Det är bara ord. Hur mycket gör det egentligen om man väljer det ena eller det andra? Fortfarande är det många som inte inser vikten av de små, laddade orden. Hur mycket som döljer sig av okunskap och ovilja att se i de till synes oskyldiga ordvalen.

Länge har det kallats utvidgat självmord. När en man först mördar sin hustru och sedan tar livet av sig. Han tar henne med sig i döden, brukar det heta. Som om hon vore en del av hans själv. Som om hon vore ett föremål att begrava tillsammans med den döde. Som om vi är oförmögna att kalla det vid dess rätta namn: mord följt av självmord.

Fortfarande hör vi poliser kalla det familjetragedi, när en man mördar sin fru. Alldeles särskilt om han är en aktad samhällsmedborgare, en sådan man som grannarna omnämner som ”världens snällaste” och en som man ”aldrig hade kunnat tro något sådant om”. Då kallas det en familjetragedi när han mördar sin fru. Som om inte alla människor som blir våldsdödade, män som kvinnor, utlöser just en familjetragedi. Att förlora en kär anhörig genom våld är en tragedi, alldeles oavsett tillvägagångssätt eller motiv.

Annons
Annons

Men återigen är det ett sätt att inte sätta det riktiga ordet på vad som har hänt, att en man har mördat sin fru. Oavsett var han kommer ifrån, eller om han är en forskare på ett stort universitet, som nu senast.

Ett mord på en kvinna är inte en skolbuss som sladdar av vägen eller en byggställning som rasar samman.

I söndags ringde en kvinna i panik till polisen och skrek att hon blev utsatt för ett grovt brott. Först fyra timmar senare gick polisen in i kvinnans hem utanför Uppsala och fann henne mördad.

Maken hade tagit sitt liv i ett uthus på gården, och parets två små barn befann sig i huset med sin döda mamma. Till Expressen sa kyrkoherden i bygden att de skulle hålla öppet för chockade ortsbor:

–  Jag tror att människor behöver en plats att samlas på när det inträffar olyckor av den här sorten, sa hen till tidningen.

Men ett mord på en kvinna är inte en skolbuss som sladdar av vägen eller en byggställning som rasar samman. Det är inte något som råkar inträffa, det är ett agerande med en fullt ansvarig aktör.

Det lilla ordet olycka, som kyrkoherden kanske väljer av omtanke och för att inte klampa in i något som har skakat om en hel by, blundar just för detta ansvar och denna aktör. Som så många gånger förr när det kommer till mäns våld mot kvinnor så blir gärningsmannen osynlig och utan riktigt ansvar. Som om detta att han med största sannolikhet sköt ihjäl sin hustru var något som bara hände, en olycka bortom hans kontroll, en naturkraft som bara blev. Det är förstås bland det svåraste som grannar och kolleger kan ställas inför – att inse att också en man som är omtyckt och välutbildad kan göra sig skyldig till något så fruktansvärt som att döda sin fru, kanske till och med i närvaro av sina egna barn.

Men det sker om och om igen. Ibland till och med i små svenska byar. Vi måste våga se. Och vi måste kalla mord på kvinnor vid dess rätta namn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons