Annons

”Kvinnor med band till IS utsätts för sexövergrepp”

Amnesty slår larm: Kvinnor och barn med kopplingar till IS nekas nödhjälp och utsätts för sexuella övergrepp. Den bistra rapporten kommer inifrån Irak.

– Kriget mot IS är kanske över, men lidandet för irakier är långt ifrån slut. Kvinnor och barn straffas nu för brott de inte begått, enligt rapporten från Amnesty.

Publicerad
Trots att terrorgruppen IS i stort sett har krossats i Irak så fortgår lidandet för människor som uppfattats ha koppling till jihadisterna. På bild ser vi en 33-årig mamma vars man anslöt sig till IS.
Trots att terrorgruppen IS i stort sett har krossats i Irak så fortgår lidandet för människor som uppfattats ha koppling till jihadisterna. På bild ser vi en 33-årig mamma vars man anslöt sig till IS. Foto: Claire Thomas/AP

GENÈVE Terrorgruppen Islamiska staten har mer eller mindre krossats i Irak. Men enligt Amnesty International fortgår lidandet för människor som uppfattas ha kopplingar till jihadisterna. I en rapport på tisdagen uppgavs hur kvinnor och barn på flykt inom landet fortsätter att plågas.

”De förnekas mat, vatten och andra förnödenheter av lägeransvariga, och utsätts för sexuella övergrepp av irakiska säkerhetsstyrkor kring lägren. Alarmerande många kvinnor har utsatts för sexuellt våld”, skriver Amnesty som besökt åtta läger för internflyktingar.

Lynn Maalouf, Mellanösternansvarig på Amnesty, säger att kvinnorna utsätts för omänsklig och förnedrande behandling.

Annons

– Människor som är på plats för att skydda dem har istället förvandlats till rovdjur. Den irakiska regeringen måste stoppa detta, säger Maalouf.

I det här fotot som Amnesty International har släppt visas en 33-årig mamma vars man anslöt sig till IS. Foto: Claire Thomas/AP

Dessa familjer kommer ingenvart. De är fast i lägren, brännmärkta av sina lokalsamhällen och nu förvägrade mat och vatten.

Kvinnor och barn med IS-band nekas även återvända till sina hem, enligt rapporten. Det handlar om tusentals familjer där kvinnor har ansvaret efter att männen dödats, gripits eller försvunnit under flykt från IS-kontrollerade områden. I många fall var männens ”enda” brott att de flydde IS-fästen eller tvingades jobba under IS i icke-stridande positioner som kockar eller chaufförer.

Nu har kvinnorna och barnen ingenstans att ta vägen, och lägren blir en sorts fängelser och tortyrkammare.

– Dessa familjer kommer ingenvart. De är fast i lägren, brännmärkta av sina lokalsamhällen och nu förvägrade mat och vatten. Det är en förnedrande kollektiv bestraffning.

– Många förnekas också id-handlingar för att kunna arbeta eller röra sig fritt. I minst ett läger förbjuds familjer helt och hållet att lämna lägret som blivit ett de facto-fängelse. Dessutom tvingas de till sexuella handlingar i utbyte mot kontanter och mat, enligt rapporten.

Foto: AP

Denna diskriminering och grymma behandling riskerar att lägga grunden till nya spänningar och våldsamheter, varnar Amnesty. Det är långt ifrån den grund som irakierna behöver för att kunna återbygga freden och sitt land.

Å andra sidan menar vissa att det finns en utbredd misstänksamhet i Irak mot alla som haft samröre med terrorgruppen, vilket är svårt att tvätta bort över en natt.

Annons
Annons
Annons

Trots att terrorgruppen IS i stort sett har krossats i Irak så fortgår lidandet för människor som uppfattats ha koppling till jihadisterna. På bild ser vi en 33-årig mamma vars man anslöt sig till IS.

Foto: Claire Thomas/AP Bild 1 av 3

I det här fotot som Amnesty International har släppt visas en 33-årig mamma vars man anslöt sig till IS.

Foto: Claire Thomas/AP Bild 2 av 3
Foto: AP Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons