Annons

Lotta Lundberg:Den är här nu, den vita revolutionen

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP
Under strecket
Publicerad

En ledare ska lyssna, lugna och leda. Inte ta kvinnor på fittan. En ledare ska vara som Mutti Merkel. Trump kommer inte att vinna.

Det är min vaggsång innan jag somnar sent på valnatten.

Halv fyra piper telefonen. Min vän på Irish Times anser att jag ska vara mindre regressiv författare och mer fräck journalist. Sätt på tv:n, är ordern. Alla kanaler!

Tyska ZDF har sinne för dramatik och gravallvar. Redan klockan fyra sitter politikerna i soffan, målar upp skräckscenarier och citerar Luther. ”För att överleva stora svårigheter måste man kunna bemästra de små.”

BBC kallar Trump för bläckfisk och drabbas av skrattkramper när de kliver runt på ett pedagogiskt kartgolv med röda och blå staplar. På SVT har den påsminkade neutraliteten börjat rinna, dock spekulerar fortfarande myndiga statsvetare. CNN intervjuar föräldrar som försöker natta de barn som är rädda för att vakna nästa morgon.

Det är morgon den 9 november. För 27 år sedan rev många modiga människor en mur. I dag vill de som är rasande och rädda resa en.

Die Wutbürger, säger tyskarna – ilskmedborgare, vredesväljare eller varför inte raserirövar (hav överseende med min fria översättning denna emotionella timme) har nu valt.

Annons
Annons

Och inget bildningssystem kan råda bot på resultatet. Ty demokrati är inte bara en intellektuell förmåga. Även en nioåring kan ha integritet. Läs: stå ut med att den mittemot är annorlunda.

Att leva och låta leva är varken socioekonomiskt eller IQ-relaterat.

Demokrati måste tränas då det förutsätter förmågan att reflektera samt härbärgera ambivalens. Med andra ord kräver demokratin det man kallar mognad.

För att förstå vad som hänt måste vi våga bli individualpsykologiska. Den disciplinens största uppgift är inte att dela ut diagnoser, om det nu var någon som trodde det. Psykologi handlar om att vilja förstå.

Varifrån kommer tanken på att en kvinna inte är en människa? Att kärlek utan missionärställning är en sjukdom? Att Gud är en personalchef som delar ut premier? Att jag skulle ha rätt att bestämma över din kropp? Att fittor är allemansland och Litauen egentligen bara en förort till Moskva?

Den är här nu, den vita revolutionen.

Vi är förbundna med Amerika genom våra värderingar, säger Merkel klockan tolv. Och så räknar hon upp alla självklara värden på vilka hon önskar bygga ett fruktbart samarbete med Trump. Vad skulle hon annars säga?

Trump har uttalat sig hårresande om Merkel och förnedrande om Tyskland. Sedan Marshallplanen har Tyskland tenderat att se USA som en lösning på problemen. Långsamt börjar man fatta att USA faktiskt är en del av dem.

Här hade 80 procent röstat på Frau Clinton, om de hade fått.

Den är här nu, den vita revolutionen. De vita männens revolution.

Det enda goda den kan föra med sig är att Europas kvinnor inser allvaret och rycker närmare varandra. Europas kvinnor skulle kunna bygga ett EU mindre fixerat vid längden på gurkor och bananer. Där bara de får vara med som hellre river murar än bygger dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons