Annons
Kommentar

Gunilla von Hall:Kvinnor går ut i storstrejk i världens rikaste land

Kvinnorna i Schweiz går ut i protest mot de ojämlika lönerna i alplandet.
Kvinnorna i Schweiz går ut i protest mot de ojämlika lönerna i alplandet. Foto: Martial Trezzini /AP

Västvärldens största lönegap – i ett av världens rikaste länder. Nu har kvinnorna i Schweiz fått nog. SvD:s Gunilla von Hall som bott i landet i 30 år, berättar om häpnadsväckande skillnader mellan Schweiz och Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor tjänar i genomsnitt 20 procent mindre än männen i Schweiz, och deras pension är 37 procent lägre än männens.

Foto: Alessandro della Valle /APBild 1 av 1

GENÈVE Det var ett vanligt bankmöte. Papper skulle fixas och lånet diskuteras med min kvinnliga bankexpert.

– Okej, nästa onsdag fungerar för mig, sa jag till bankexpertens manliga kollega.

– Nämen Madame, DET går inte, hon är ju MAMMA.

– Ja, vadå?

Det tog en stund innan polletten ramlade ner. Sedan förstod jag. I Schweiz jobbar flertalet kvinnor inte på onsdagar, eftersom barnen inte går i skolan – eller bara går på förmiddagen. Min bankkvinna var alltså hemma med barnen. När jag frågade bankmannen varför inte han var hemma fick jag bara ett skratt till svar.

Detta är en av otaliga anekdoter om konservativa traditioner och attityder jag mött under åren i Schweiz. Ett av världens rikaste och mest utvecklade länder, men där jämställdheten fortfarande ligger långt efter, och Sverige ses som en annan planet. ”Stämmer det verkligen att ni har flera månaders mammaledighet och att även pappor kan vara hemma med barnen?” Frågan återkommer ofta från schweiziskor som bara har åtta veckors lagstadgad mammaledighet. Papporna har noll.

Annons
Annons

Kvinnor tjänar i genomsnitt 20 procent mindre än männen i Schweiz, och deras pension är 37 procent lägre än männens.

Foto: Alessandro della Valle /APBild 1 av 1

Några andra fakta om läget i Schweiz: Kvinnor tjänar i genomsnitt 20 procent mindre än män och är underrepresenterade inom näringsliv och politik. Deras pension är 37 procent lägre än männens. Schweiz har ett av västvärldens värsta lönegap, enligt internationella arbetsorganisationen ILO.

Tillgången till barnomsorg är skriande skral och hopplöst dyr. Förskolan är så kostsam – upptill 15 000 kronor för heltid – att många kvinnor väljer bort barnomsorg och stannar hemma. På otaliga håll finns inte skollunch utan barnen äter hemma, där mammorna väntar.

Visst har det blivit bättre. Sedan 1991 har regeringen haft åtta kvinnliga ministrar, numera finns lagstadgad rätt till mammaledighet och barnomsorgen byggs sakta ut. Kvinnlig rösträtt är på plats sedan 1971 – ett halvt sekel efter Sverige. För kantonen Appenzell Innerrhoden dröjde det dock till 1989 innan kvinnorna fick rätt att rösta. Det skedde efter unikt ingripande av högsta domstolen som ansåg att enbart manlig rösträtt stred mot konstitutionen.

Framtill 1985 behövde kvinnor dessutom mannens tillstånd för att öppna ett bankkonto eller skaffa ett yrkesarbete i Schweiz. Mannen styrde juridiskt över kvinnan och kunde bestämma var hon skulle bo, hindra henne att arbeta och hantera hennes pengar. Och abort upptill tolv veckor blev legalt först 2002.

Kvinnor tjänar i genomsnitt 20 procent mindre än männen i Schweiz, och deras pension är 37 procent lägre än männens.
Kvinnor tjänar i genomsnitt 20 procent mindre än männen i Schweiz, och deras pension är 37 procent lägre än männens. Foto: Alessandro della Valle /AP
Annons
Annons

Men det tycks gå för långsamt. Frustrationen är stor och vreden växer. Därför hålls på fredagen en uppmärksammad kvinnostrejk i hela Schweiz där över en halv miljon kvinnor deltar. Prick klockan 15.24 ska kvinnorna lämna sina arbetsplatser och därmed korta arbetsdagen med runt 20 procent – vilket symboliserar lönegapet på 20 procent.

Många arbetsplatser är toleranta inför denna #Frauenstreik, medan andra är stenhårda. På storbankerna UBS och Credit Suisse måste anställda ta av sin semester om de vill strejka. Aningen pikant då bankvärlden har största lönegapet på 24 procent.

Men ibland står även kvinnorna själva för den konservativa attityden som bromsar utvecklingen. Inte sällan har jag hört gliringar från schweiziska kvinnor om att ”man skaffar barn för att ta hand om, inte för att lämna bort”. Att jobba heltid och ha barnen på förskola ses av vissa som ansvarslöst och egoistiskt. ”Är jag en dålig mamma bara för att jag vill jobba?”, frågade en väninna nyligen.

För vissa kretsar allt fortfarande kring mannen i huset. ”Vem tar hand om din man när du är borta? Du måste väl hem och laga lunch till mannen? Du har många järn i elden – och dessutom mannen din att ta hand om”. Mina personliga anekdoter är som sagt många. Men snart kommer en annan tid – kanske redan efter fredagens kvinnostrejk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons