”Mamma vädjar till Allah under våldtäkten”

Ohyggliga brott begångna av militären – systematiska våldtäkter, halshuggningar och tortyr. Om det vittnar nu Rohingyakvinnor, som flytt våldet i Burma, till Nyhetsbyrån AP.

– Tre av mina barn togs ifrån mig och slogs ihjäl mot ett träd, återger en av kvinnorna.

Publicerad
”R”, 13 år.
”R”, 13 år. Foto: Wong Maye-E/AP

”R” är bara 13 år, men tvingades i fjol bevittna hur hennes pappa knivhöggs till döds, berättar hon för AP.

I augusti i år är hon hemma när tio burmesiska soldater störtar in i familjens hus. Hennes två bröder binds vid ett träd och misshandlas. Soldaterna får tag på ”R” och river av hennes kläder och smycken. En man börjar våldta henne, berättar hon. De andra nio våldtar henne också. Efter ett tag förlorar hon medvetandet av smärtan.

Hon bärs av en av sina bröder till gränsen till Bangladesh. När hon kommit in i grannlandet får hon vård av en bengalisk läkare.

Hon saknar sina småbröder, säger hon till nyhetsbyråns reporter, plågas av mardrömmar och har svårt att äta.

”M”, 25 år.
”M”, 25 år. Foto: Wong Maye-E/AP

”M”, 25 år, är hemma i Burma med sin make, svärsyster och hennes bror när burmesiska säkerhetsstyrkor stormar byn. Männen flyr huset och lämnar kvinnorna kvar med barnen.

Burmesiska soldater sparkar in dörren och binder M:s händer. Svärsystern som står i duschen släpas ut och soldaterna biter henne, våldtar henne och sticker henne därefter i brösten och resten av överkroppen med knivar. Hon dör.

Annons

En av soldaterna går bort till M, river av hennes kläder och tar hennes örhängen. Därefter våldtas hon. Även M blir biten och sparkad. Hon skriker högt och påkallar grannarnas uppmärksamhet, men männen flyr när de märker vad som pågår.

Efteråt flyr hon till Bangladesh. Hon har inga planer på att återvända till Burma.

– Hur kan jag bege mig dit där all denna smärta och detta lidande finns? säger hon till AP.

”R”, 28 år.
”R”, 28 år. Foto: Wong Maye-E/AP

I augusti är ”R”, 28 år, hemma i sin by i Burma ihop med sin man och fem av deras sex barn när hon hör oroligheter utanför. När hon tittar ut ser hon hur hus sätts i brand. Maken springer ut men R stannar kvar inomhus med barnen.

Strax efteråt rusar fem burmesiska soldater in i huset. Barnen skriker och springer också ut. Soldaterna drar av henne kläderna, tar hennes halsband och sparkar henne i ryggen. En av soldaterna börjar våldta R, medan de andra håller ner henne och slår henne med sina vapen.

Annons

Efteråt tar de pengar från hennes mans kläder i en garderob.

Dagen efteråt flyr familjen till Bangladesh. Hon kan bara röra sig långsamt med de skador hon ådrog sig och måste stödja sig på en käpp, berättar hon för AP.

– Jag hade svår smärta. Det gjorde så ont att gå över kullarna, säger R.

Det tar fyra dagar för familjen att nå Bangladesh. Nu finns de i lägret Kutupalong.

”H”, 30 år.
”H”, 30 år. Foto: Wong Maye-E/AP

”H”, 30 år, lyssnar på morgonbönen i sitt hem i Burma i augusti tillsammans med sin man och sina sex barn när de hör ett oljud utifrån.

Runt ett dussin soldater störtar in i bostaden och börjar misshandla hennes make. Tre av barnen dras iväg ut och slås ihjäl mot ett träd, uppger ”H” för AP:s reporter.

Hon springer ut efter barnen, samtidigt som maken skriker. Hon hör ljud av skottlossning och återser aldrig sin make igen.

Annons

”H” flyr med tre av barnen upp bland närbelägna kullar och träffar andra kvinnor som också flytt. Flera av dem hittas dock av burmesiska soldater som våldtar dem. Soldaterna river av hennes kläder och smycken och binder henne vid ett träd. Hon våldtas av tre män.

Hon flyr med de av familjens barn som överlevt till Bangladesh.

– Jag har förlorat min man, mina barn, mitt land, säger ”H” till AP.

”N”, 31 år.
”N”, 31 år. Foto: Wong Maye-E/AP

Maken till ”N”, 31 år, vandrar längs en väg i Burma i augusti när han överfalls av flera soldater som släpar honom ut i naturen. Senare samma dag hittas mannens huvud ihop med flera andra lik i närheten, berättar ”N” för AP.

”N” håller sig hemma i familjens hus ihop med sin 8-åriga dotter, drabbad av sorg över makens död. Plötsligt anfalls byn av 80-talet soldater. Fem av dem bankar på dörren och rusar ögonblicket efter in i bostaden.

Annons

En av männen håller ”N”, som kämpar emot. Hennes ögon tejpas över och hon får ett slag mot huvudet. Hon misshandlas till hon förlorar medvetandet, beskriver hon för AP.

När hon återfår medvetandet har hon våldtagits av en eller flera män.

Dagen efter flyr hon med sin dotter till Bangladesh.

– Jag har ingenting kvar, säger hon med tårar i ögonen till AP.

”M”, 30 år.
”M”, 30 år. Foto: Wong Maye-E/AP

”M”, 30, är hemma med sin bror och sina barn när en kula far igenom bambuväggen och träffar hennes bror. Det är augusti månad, och hennes man rusar ut ur huset. ”M”, som är gravid i åttonde månaden, stannar med sin skottskadade bror i hyddan tills han dör.

Strax efteråt stormar fyra soldater in i huset. De börjar misshandla ”M” och släpar ut henne och river av hennes kläder. Hon våldtas av två av soldaterna, som därefter försvinner.

Annons

Efter misshandeln, där hon tagit emot slag mot magen, föder hon en flicka som är död vid födseln. Hon begraver dottern i en omärkt grav vid huset.

Hennes make återvänder hem och tillsammans går de tre dagar för att ta sig till Bangladesh.

– De förnedrade oss, de förstörde vår mark och vår gård, de tog våra kor, de tog vår skörd. Hur kan jag återvända? De tog allt vi lever av, säger ”M” till AP.

”F”, 27 år.
”F”, 27 år. Foto: Wong Maye-E / AP

27-åriga ”F” är hemma i slutet av augusti när hon hör skrik utanför hemmet. Hennes man går ut för att se vad det är frågan om och upptäcker att omkring 300 soldater och buddhistiska bybor omringat området. Inkräktarna börjar tända eld på hus och gripa människor. Soldaterna separerar männen från kvinnorna.

Åtta soldater och buddhister tar tag i F:s make och bakbinder honom. De sliter av ”F” och hennes mamma deras kläder, tar kvinnorna ur huset och tänder eld på det.

Annons

”F”, hennes mamma och ett 20-tal andra kvinnor förs till en annan by. Soldaterna rappar till dem med gevären, sparkar och slår dem.

När de kommit fram till den andra byn, tvingas kvinnorna lägga sig ned på marken, intill varandra. Männen binder deras händer och börjar våldta dem.

Tio män våldtar ”F”. De slår och sparkar henne. Hon kan också höra sin mamma vråla och vädja till Allah, även medan hon våldtas.

Det var mörkt när männen gav sig iväg. F lyckades trassla sig ur repen och sprang och gömde sig. På morgonen återvände hon för att leta efter sin mor, men hon var borta. Minst fem andra kvinnor låg döda på marken. De hade fått halsen avskurna.

Hon har ingen aning om vad som hänt hennes make, och hon kan inte tänka sig att återvända till sitt hemland.

– Vi har blivit tillräckligt torterade, säger hon.

Den burmesiska militären förnekar anklagelserna om våldtäkter och avfärdar kvinnornas berättelser.

Läkare utan gränser rapporterade i slutet av november att över 600 000 rohingyer har flytt Burma sedan våldet trappades upp i augusti. I november hade organisationen behandlat 88 kvinnor och flickor som överlevt sexuellt våld. Enligt andra siffror har minst 300 000 flytt Burma till läger i Bangladesh.

”R”, 13 år.

Foto: Wong Maye-E/APBild 1 av 7

”M”, 25 år.

Foto: Wong Maye-E/APBild 2 av 7

”R”, 28 år.

Foto: Wong Maye-E/APBild 3 av 7

”H”, 30 år.

Foto: Wong Maye-E/APBild 4 av 7

”N”, 31 år.

Foto: Wong Maye-E/APBild 5 av 7

”M”, 30 år.

Foto: Wong Maye-E/APBild 6 av 7

”F”, 27 år.

Foto: Wong Maye-E / APBild 7 av 7