Annons

L-toppen: Agera för att minska fetma bland unga

Skolan måste innehålla mer rörelse, enligt Anna Starbrink.
Skolan måste innehålla mer rörelse, enligt Anna Starbrink. Foto: TT

Runt 20 procent av barnen i tioårsåldern är överviktiga. Nu krävs nationella insatser för att hejda den snabba ökningen av övervikt och fetma bland barn, säger Liberalernas Anna Starbrink.

– Många i det glömda Sverige har en usel hälsa, säger Liberalernas Anna Starbrink.

Under strecket
Publicerad

Anna Starbrink ser problemet med barns fetma som akut.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Anna Starbrink (L) är regionråd för sjukvården i Stockholm och tillsammans med en rad andra liberala kommun- och regionpolitiker ska hon ta fram förslag med fokus på att utjämna skillnaderna i folkhälsa. Vid partiets landsmöte om två år vill hon att det blir en del av partiets nya vårdpolitik.

– Hälsan är hyggligt bra i Sverige, men den är ojämnt fördelad. Många har dåliga förutsättningar att få en bra hälsa och ett långt liv. Därför behöver vi konkreta nationella strategier där man följer utvecklingen noga, säger Anna Starbrink.

Det är framför allt två stora och breda problemområden som hon lyfter fram. 20–25 procent av barnen i tioårsåldern är överviktiga och mellan 3 och 5 procent lider av sjukdomen fetma.

– Det är helt orimligt och utvecklingen har gått snabbt utför de senaste åren. Vi måste skaffa oss en nationell plan för fysisk aktivitet mot barns övervikt och fetma. Det går inte att prata bort. Via riksdagen, Socialstyrelsen, kommuner och regioner behövs krav och riktade insatser för att något ska hända, säger Anna Starbrink.

Annons
Annons

Anna Starbrink ser problemet med barns fetma som akut.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Hon påpekar att förskolan måste leva upp till rekommendationen om att barn ska röra sig minst en timme om dagen. De är skyldiga att se till det redan i dag, men en majoritet av förskolorna når inte upp till målet.

– På samma sätt måste vi skärpa kraven mot skolorna. Vi ska inte ta någon tid från kunskap och lektioner utan se till att rasterna innehåller mer rörelse. Föräldrarna har ett stort ansvar, men även skolan måste jobba aktivt för att barnen ska vara ute och röra på sig mycket mer.

Det borde vara ett uppdrag för den nationella delegationen mot segregation.

Ett annat område att satsa på, enligt Anna Starbrink, är det tydliga sambandet mellan ohälsa och socioekonomiskt utsatta grupper.

– Hälsan och ohälsan följer integrationen och segregationen med en enorm precision. Vi måste ha nya metoder och rikta insatserna till människor som far illa. Det borde vara ett uppdrag för den nationella delegationen mot segregation men tyvärr är det inte det, säger Anna Starbrink.

Anna Starbrink ser problemet med barns fetma som akut.
Anna Starbrink ser problemet med barns fetma som akut. Foto: Lars Pehrson

Medellivslängden är ett mått på den ojämna folkhälsan. I Stockholmsregionen är den manliga medellivslängden högst i Danderyd med 84,4 år och lägst i Skärholmen med 78,9 år enligt Folkhälsokollen 2018. Motsvarande för kvinnor är Östermalm med 86,3 år och 83,2 år i Enskede, Årsta och Vantör.

– Kommuner och regioner måste ha en nationell plan som man kan hålla sig till och sedan följa upp, säger Anna Starbrink.

Samtidigt som hon efterlyser politiska beslut som ger kunskap och verktyg för att metodiskt jobba med hälsofrågorna vill hon inte ha en massa pekpinnar och förbud.

Det har präglat folkhälsopolitiken även inom Liberalerna, säger hon. Och just nu är det väldigt på modet igen.

– En del vill ha påtvingade köttfria dagar i vården och skolorna. Det är fel väg, människor måste få fatta sina egna beslut. Är man sjuk och ligger på sjukhus och har betalat sin skatt ska inga politiker med blöta pekfingrar i luften tala om att när du har det som jobbigast får du bara äta vegetariskt.

– Det är i så fall en medicinsk bedömning och ska inte dikteras från talarstolen i fullmäktige, säger Anna Starbrink.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons