Annons

L-toppen duckar den mest känsliga frågan: ”För tidigt”

Mats Perssons siktar på att den statliga inkomstskatten på 20 procent ska sänkas.
Mats Perssons siktar på att den statliga inkomstskatten på 20 procent ska sänkas. Foto: Veronica Johansson

Han avsade sig makt – men fick ännu mer. Nu är det Mats Persson (L) som förhandlar med Magdalena Andersson (S) om sänkta marginalskatter och språkkrav. Målet: att se till att Liberalerna överlever.

Under strecket
Publicerad

”Det fungerar inte med tåget när jag ska lämna på förskolan först”, säger lundabon och riksdagsledamoten Mats Persson som tog flyget till Stockholm.

Foto: Veronica JohanssonBild 1 av 2

Mats Persson återkom till posten som ekonomisk politisk talesperson efter att Nyamko Sabuni valts till partiledare för Liberalerna.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 2

Han gillade inte att Liberalerna släppte fram Stefan Löfven som statsminister. Och han gillade inte januariavtalet.

Så Mats Persson lämnade sin post som Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Men efter en uppslitande partiledarstrid är han tillbaka på samma jobb igen. För det var Nyamko Sabuni som ville ha Mats Persson i partiledningen.

– Hon erbjöd ett modernt ledarskap präglat av att hon har varit många år i näringslivet. En skillnad mot hur det var tidigare, säger Mats Persson.

Men det var förstås mer. Som möjligheten att påverka politiken.

Enligt Mats Persson har det egentligen inte skett några ekonomiska reformer sedan 2010 när den andra alliansregeringen tog över. Nu pratar han om att Sverige halkar efter och han kräver åtgärder som kan locka både företag och välutbildade personer till Sverige.

Och så finns det en fråga som Liberalerna har missat men som blivit stor bland väljarna.

– Nyamko Sabuni vill modernisera Liberalernas politik och för första gången tar vi nu oss an klimatfrågan på allvar, säger Mats Persson och försäkrar att klimatfrågan också väger tungt på landsmötet, partiets kongress, i helgen.

Annons
Annons

”Det fungerar inte med tåget när jag ska lämna på förskolan först”, säger lundabon och riksdagsledamoten Mats Persson som tog flyget till Stockholm.

Foto: Veronica JohanssonBild 1 av 1

– Nu ska vi bli ett liberalt grönt parti, ett borgerligt parti som också är för kärnkraft.

Skillnaden mot Centerpartiet är uppenbar. Även det ett liberalt grönt parti, men en viktig skillnad: kärnkraften.

”Det fungerar inte med tåget när jag ska lämna på förskolan först”, säger lundabon och riksdagsledamoten Mats Persson som tog flyget till Stockholm.
”Det fungerar inte med tåget när jag ska lämna på förskolan först”, säger lundabon och riksdagsledamoten Mats Persson som tog flyget till Stockholm. Foto: Veronica Johansson

Men tillbaka till januariavtalet.

Även om Mats Persson inte gillade uppgörelsen med regeringen Löfven är det uppenbart att han nu ser avtalet som ett sätt att få igenom Liberalernas politik. Det tydligaste exemplet är att värnskatten snart slopas.

– Sverige sticker ut genom att vi har haft världens högsta marginalskatt på arbete. Den tar vi bort nu, säger Mats Persson och ser nöjd ut.

Motståndet hos Socialdemokraterna var ändå stort. De pekade på att slopandet av värnskatten bara gynnar de riktiga höginkomsttagarna.

Men Liberalerna såg det som en viktig ekonomisk reform och nu vill Mats Persson gå vidare. Marginalskatten, skatten på den sist intjänade hundralappen, ska minska. Och det för betydligt fler än de som tjänar allra mest.

– Marginalskatterna ska ned så att utbildning lönar sig bättre. Det är en viktig reform, säger Mats Persson och hävdar att stora grupper som specialistsjuksköterskor, förstelärare och psykologer nu inte tjänar något på att de har utbildat sig.

Siktet är inställt på att den statliga inkomstskatten på 20 procent ska sänkas. Eller så kan man höja gränsen, brytpunkten, för när statlig inkomstskatt börjar tas ut. I dag får alla som tjänar över cirka 41 000 kronor i månaden betala statlig inkomstskatt, utöver kommunalskatten. Mats Persson vill inte binda sig vid en metod, det vill han spara till förhandlingarna med de andra partierna.

Annons
Annons

Mats Persson återkom till posten som ekonomisk politisk talesperson efter att Nyamko Sabuni valts till partiledare för Liberalerna.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Men just i förhandlingarna möter han också svåra motståndare, som är hårt pressade. Socialdemokraterna tappar väljare till Sverigedemokraterna och kan få svårt att gå med på fler skattesänkningar.

Dessutom är det Centerpartiet som sitter på de avgörande mandaten och därmed också har större makt än Liberalerna.

Ska man döma av hur det hittills gått för Liberalerna i opinionen verkar inte den slopade värnskatten har gett någon vidare utdelning hos väljarna. Enligt opinionsmätningarna ligger partiet kvar kring fyraprocentsgränsen och riskerar att åka ur riksdagen. Fast Mats Persson tror på en ljusning.

– Det finns andra frågor inom januariavtalet som har större folklig botten än värnskatten. Till exempel språkkrav för medborgarskap.

Alldeles nyligen tillsatte regeringen också en utredning som om ett år ska komma med förslag på hur bra svenska de som vill bli medborgare måste kunna.

Mats Persson återkom till posten som ekonomisk politisk talesperson efter att Nyamko Sabuni valts till partiledare för Liberalerna.
Mats Persson återkom till posten som ekonomisk politisk talesperson efter att Nyamko Sabuni valts till partiledare för Liberalerna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Mats Persson låter, trots partiets dans kring fyraprocentsspärren, rätt tillfreds. Själv uttrycker han det som att partiet har en bra förhandlingsposition och kan sätta stopp för vänsterpolitik. Men på den konkreta frågan om han då trots allt inte är nöjd med januariavtalet blir han först lite ställd och svaret dröjer.

– Så länge Liberalerna har en viktig roll att spela i svensk politik är jag rätt nöjd. Och det har vi nu.

I helgen samlas alltså partiet för landsmöte. Det torde finnas en och annan liberal som oroas över opinionsläget. Partitoppen Mats Persson menar att partiet kommer att ligga lågt i opinionsmätningarna ett tag men att det inte stressar honom.

– Kan vi bygga förtroende i skola, klimat och integration kommer vi att växa redan i nästa val. Men siktet är inställt på 2026. Då ska vi vara ett väsentligt större parti.

Fast den uppenbara frågan är förstås vad som händer efter valet 2022. Skiftet i Liberalernas ledning har tolkats som en sväng till höger.

Om valresultatet nästa gång blir detsamma som som 2018, vill du då återigen ta makten tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, även om det innebär att ni måste få stöd från Sverigedemokraterna?

– Det är för tidigt att svara på. Vi kommer att utvärdera januariavtalssamarbetet och sedan lämna ett besked före nästa val, säger Mats Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons