Annons

L: Vad menar Ygeman med frivilligpoliser?

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad lämnade på torsdagen in en interpellation i riksdagen riktad mot inrikesminister Anders Ygeman.

– Vad är exakt en frivilligpolis?, säger Roger Haddad.

Under strecket
Publicerad
Foto: Maja Suslin / TTBild 1 av 1
Foto: Maja Suslin / TTBild 1 av 1
Foto: Maja Suslin / TT

**Anledningen till **interpellationen har enligt Haddad sitt upphov i en riksdagsdebatt där Ygeman meddelade att det inte blir tal om någon ny beredskapspolis – 2012 upphörde beredskapspolisen efter ett regeringsbeslut.

Inte heller kunde regeringens minister meddela om det blir nya resurser för att öka antalet poliser.

Däremot gav ministern, enligt Roger Haddad, uttryck för ökat inslag av väktare, volontärer och ideella krafter som en lösning till polisens utsatta situation.

I en artikel i tidningen Dagens Samhälle torsdagen den 25 februari uttalar Anders Ygeman vidare stöd för frivilligpoliser som ska bidra till ökad trygghet i samhället.

Med anledning av detta ställer Roger Haddad följande frågor till inrikesminister Anders Ygeman:

1. Vad är exakt en frivilligpolis?

2. Vilka befogenheter ska frivilligpoliser ha och när införs dessa?

**3. **Kommer polisens akuta situation med kompetensförsörjning att lösas ösas med volontärer och frivilligpoliser?

Dessutom vänder sig Liberalerna mot planerna i polisutbildningsutredningen där regeringen överväger att föreslå en treårig akademisk polisutbildning. Nuvarande utbildning löper över två och ett halvt år.

– Vi är kritiska till den vägen. Vi behöver inte poliser som sitter på rummet och utreder. Istället behöver vi locka fler till yttre tjänst. Vi menar att en yrkeshögskola skulle vara ett alternativ, säger Roger Haddad.

Polisutbildningsutredningen väntas vara klar i vår.

Anders Ygemans pressekreterare Rasmus Lenefors hälsar via ett mejlsvar att frivilligpoliser inte är ett etablerat begrepp utan ett bredare begrepp för att kunna prata om frivilliga polisresurser utan att låsa sig vid beredskapspolis, som är en specifik typ av resurs som fanns tidigare men togs bort (2012).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons