Annons

LA noir-dramat den perfekta sommarserien

Här är höjdpunkterna tv-sommaren 2020 – svenska sjukhusserien kan du undvika.

Under strecket
Publicerad

”The old guard”, ”The Boys” och ”Greyhound”.

Foto: Netflix, Amazon Prime, Apple TV Plus

”Pollywood”.

Foto: HBO Nordic

1 / 22

”The old guard”, ”The Boys” och ”Greyhound”.
”The old guard”, ”The Boys” och ”Greyhound”. Foto: Netflix, Amazon Prime, Apple TV Plus

Pollywood

Dokumentär, ute nu, HBO Nordic

”Pollywood”.
”Pollywood”. Foto: HBO Nordic

Efter förra veckans premiär för ”Women make film” serveras vi ännu mer filmhistoria i denna HBO-dokumentär om bland andra Samuel Goldwyn och Warner-bröderna. De kom från Polen till USA där de blev några av Hollywoods mest framstående film-moguler. Här söker sig den polske regissören Pawel Ferdek tillbaka till drömfabrikens rötter när han går i sina landsmäns fotspår.

Annons
Annons

Timothy Treadwell.

Foto: SVT

2 / 22

Dox 10 år: Grizzly man

Dokumentär, SVT Play

Timothy Treadwell.
Timothy Treadwell. Foto: SVT

SVT:s ”Dox” firar tio år och återvänder till minnevärda filmer som visats genom åren. Först ut är Werner Herzogs mästerverk ”Grizzly man”, om mannen som drömmer om att sova med björnar men kommer lite för nära det oberäkneliga djurlivet.

Annons
Annons

Anna Kendrick.

Foto: C More

3 / 22

Love life

Komediserie, ute nu, C More

Anna Kendrick.
Anna Kendrick. Foto: C More

Romcom-serie med Anna Kendrick i huvudrollen som Darby. Tanken är att varje avsnitt behandlar en central relation i Darbys liv – från den första kärleken till den sista. Lättglömd, New York-romantisk serie som underhåller för stunden.

Annons
Annons

Ramy Youssef.

Foto: Craig Blankenhorn/C More

4 / 22

Ramy

Komediserie, säsong 2, C More, 19 juni

Ramy Youssef.
Ramy Youssef. Foto: Craig Blankenhorn/C More

Golden Globe-vinnaren Ramy Youssef återvänder med sin självbiografiska komediserie om en ung man vars föräldrar invandrat från Egypten till USA. Ramy slits mellan sin tro och sina muslimska värderingar och sina vänners inställning till tillvaron. Detta är definitivt en av mina favoritpremiärer sommaren 2020.

Annons
Annons

Matthew Rhys.

Foto: HBO Nordic

5 / 22

Perry Mason

Miniserie, HBO Nordic, 22 juni

Matthew Rhys.
Matthew Rhys. Foto: HBO Nordic

Matthew Rhys från ”The Americans” spelar huvudrollen i en uppdaterad version av Perry Mason. Det är 1931 och USA återhämtar sig från den stora depressionen. Försvarsadvokaten Perry Mason hamnar i en utredning om försvunna, och mördade, barn i Los Angeles. Detta är historien om hur Mason blev den han blev, ett noir-tonat kriminaldrama av mörkare kaliber som lär bli den perfekta sommarserien.

Annons
Annons

Monica Raymund.

Foto: C More

6 / 22

Hightown

Kriminaldrama, C More, 24 juni

Monica Raymund.
Monica Raymund. Foto: C More

Möt ännu en försupen agent som dövar sina sorger med knark och alkohol. Men denna gång är vår huvudperson, Jackie Quiñones, agent för den amerikanska myndigheten för marina resurser. Närmare bestäm: illegalt fiske. Men när hon hitta en människokropp på stranden dras hon in i en härva med långt fulare, och farligare, fiskar än hon är van vid.

Annons
Annons

”Doom Patrol”.

Foto: HBO Nordic

7 / 22

Doom Patrol

Actionserie, HBO Nordic, 26 juni

”Doom Patrol”.
”Doom Patrol”. Foto: HBO Nordic

Ett udda gäng hjältar måste samarbeta för att rädda mannen som har försett dem med superkrafter. Blodig och härligt slafsig superhjältedekonstruktion.

Annons
Annons
Foto: Netflix

8 / 22

Dark

Säsong 3, Netflix, 27 juni

Foto: Netflix

Tyska science fiction-mysteriet ”Dark” går i mål i och med denna tredje och sista säsong. Kommer den hängivna tittarskaran få svar på alla sina frågor?

Annons
Annons

Michelle McNamara.

Foto: HBO Nordic

9 / 22

I’ll be gone in the dark

Dokumentärserie, HBO Nordic, 29 juni

Michelle McNamara.
Michelle McNamara. Foto: HBO Nordic

Det är förståeligt om man som tv-publik börjar tröttna på alla dessa true crime-historier. Men precis som inom alla genrens rymmer den mer eller mindre ambitiösa verk. Boken ”I’ll be gone in the dark” är en självreflekterande reportagebok om jakten på den så kallade Golden State killer. Författaren Michelle McNamara uttrycker själv tvivel för sitt projekt men behandlar de mördade människorna med stor respekt, gör dem till verkliga personer. McNamara dog innan hon hann avsluta sin bok. Nu kommer dokumentärserie om seriemördarjakten som tog över McNamaras liv.

Annons
Annons
Foto: Netflix

10 / 22

Ju-on: Origins

Skräckserie, Netflix, 3 juli

Foto: Netflix

Skräcksommaren är räddad! ”Ju-on” är den japanska skräck-franchisen som skrämt världen sedan 1998. Nu kommer en sex delar lång Netflix-serie om hur förbannelsen, the grudge, uppstod: alla som kommer i kontakt med ett särskilt hus tycks drabbas av ond bråd död.

Annons
Annons

Vanessa Aleksander och Maciej Musialowski.

Foto: Netflix

11 / 22

The hater

Drama, Netflix, 6 juli

Vanessa Aleksander och Maciej Musialowski.
Vanessa Aleksander och Maciej Musialowski. Foto: Netflix

I mars hyllade SvD:s Jeanette Genttele Jan Komasas drama ”Corpus Christi” som hon gav högsta betyg. Redan nu får Komasas nya film premiär för en svensk publik. ”The hater” är en politisk thriller om unge Tomasz som när han sparkas ut från sin juristutbildning får arbete på en skrupelfri pr-firma. Tomasz visar sig vara en mästare på det smutsiga politiska spelet på sociala medier. Men priset är högt.

Annons
Annons

Yvonne Strahovski.

Foto: Ben King/Netflix

12 / 22

Stateless

Dramaserie, Netflix, 8 juli

Yvonne Strahovski.
Yvonne Strahovski. Foto: Ben King/Netflix

Cate Blanchett är upphovsperson och spelar även en av rollerna i detta australiska drama om fyra främlingar vars liv sammanstrålar i ett flyktingläger i den australiska öknen. Serien utgår delvis från fallet med den tyska medborgaren Cornelia Rau som 2004 misstänktes vara illegal invandrare och satt i förvar i tio månader.

Annons
Annons

Charlize Theron.

Foto: Aimee Spinks/Netflix

13 / 22

The old guard

Actionfilm, Netflix, 10 juli

Charlize Theron.
Charlize Theron. Foto: Aimee Spinks/Netflix

Actionrökare med Charlize Theron om en grupp odödliga legosoldater. Men hajpen lade sig när internet fick se den första trailern för filmen. Kan ändå bli kul sommarunderhållning för den genresugna!

Annons
Annons

Tom Hanks har själv skrivit manus till ”Greyhound”.

Foto: Apple TV Plus

14 / 22

Greyhound

Krigsdrama, Apple TV Plus, 10 juli

Tom Hanks har själv skrivit manus till ”Greyhound”.
Tom Hanks har själv skrivit manus till ”Greyhound”. Foto: Apple TV Plus

Tom Hanks hjärteprojekt, han har själv skrivit manus, kommer till Apple TV Plus i sommar. Hanks spelar kommendörkapten Ernest Krause som 1942 ska ta sig över Atlanten helskinnad med ett gäng tyska ubåtar i hasorna. Men Krause måste vinna mot sitt självtvivel och envisa inre demoner innan han kan besegra den fysiska fienden under vattenytan.

Annons
Annons

Brittany O’Grady.

Foto: Apple TV Plus

15 / 22

Little voice

Dramaserie, Apple TV Plus, 10 juli

Brittany O’Grady.
Brittany O’Grady. Foto: Apple TV Plus

JJ Abrams-skapelsen ”Little voice” handlar om unga Bess King som drömmer om att bli artist. Men vägen dit är lång och kantas av motgångar. Coming of age-drama med musik av artisten Sara Bareilles.

Annons
Annons

Gustaf Skarsgård.

Foto: Netflix

16 / 22

Cursed

Actionäventyr-serie, Netflix, 17 juli

Gustaf Skarsgård.
Gustaf Skarsgård. Foto: Netflix

Gustaf Skarsgård spelar Merlin i denna version av legenden om kung Arthur där den mytiska Nimue, ”Damen i sjön”, är huvudperson. När Nimues mor dör slår hon följe med den unge Arthur som befinner sig på ett uppdrag för att överlämna ett visst mäktigt svärd till Merlin. Under resans gång dras Nimue in i kampen mot de tolv riddarna runt det runda bordet.

Annons
Annons

”P-Valley” baseras på en pjäs.

Foto: C More

17 / 22

P-Valley

Dramaserie, C More, 24 juli

”P-Valley” baseras på en pjäs.
”P-Valley” baseras på en pjäs. Foto: C More

Utifrån egna pjäsen ”Pussy Valley” har Katori Hall skapat en ny tv-serie om en strippklubb djupt inne i Mississippideltat. Genom en mångbottnad skildring av kvinnorna som dansar där vill Hall återupprätta en yrkesgrupp som i USA länge har avfärdats och hånats samtidigt som den utnyttjats flitigt i och av mainstream-kulturen.

Annons
Annons

Erin Moriarty.

Foto: Jan Thijs/Amazon Prime Video

18 / 22

The Boys

Actionserie, Amazon Prime Video, 26 juli

Erin Moriarty.
Erin Moriarty. Foto: Jan Thijs/Amazon Prime Video

En av mina favoritserier från förra året är nu tillbaka. Förhoppningsvis erbjuder den andra säsongen av ”The Boys” på sommarens bästa, blodigaste och smartaste serietidningsaction!

Annons
Annons

Jason Watkins och Tala Gouveia.

Foto: SVT

19 / 22

Ett mord för Dodds

Kriminalserie, SVT Play, 28 juli

Jason Watkins och Tala Gouveia.
Jason Watkins och Tala Gouveia. Foto: SVT

Udda polispar löser brott i den brittiska staden Bath, klassad som världsarv av FN-organet Unesco. Säkert en puttrigt sommardeckare. Om det nu behövs fler.

Annons
Annons

Jason Sudeikis.

Foto: Apple TV Plus

20 / 22

Ted Lasso

Komediserie, Apple TV Plus, 14 augusti

Jason Sudeikis.
Jason Sudeikis. Foto: Apple TV Plus

Jason Sudeikis återvänder till sin figur Ted Lasso, en hopplös tränare för ett skollag i amerikansk fotboll som av någon anledning värvas för att träna ett professionellt fotbollslag i England. Knasiga sportkulturkrockar!

Annons
Annons

Jonathan Majors  och Jurnee Smollett.

Foto: HBO Nordic

21 / 22

Lovecraft country

Skräckdramaserie, HBO Nordic, augusti

Jonathan Majors  och Jurnee Smollett.
Jonathan Majors  och Jurnee Smollett. Foto: HBO Nordic

En av sommarens mest emotsedda premiärer är denna skräckinfluerade dramaserien efter en roman med samma namn av Matt Ruff. Tillsammans med vännen Letitia och sin farbror George ger sig Atticus Black iväg på en resa genom 1950-talets USA för att hitta sin försvunne far. Under färden konfronteras gruppen av såväl rasistiskt hat som fasansfulla monster som hämtade från H P Lovecrafts värld. Misha Green har skapat serien och bland andra Jordan Peele har producerat, vilket ger en fingervisning om seriens ton.

Annons
Annons

1990-talsartefakt?

Foto: Viaplay

22 / 22

Åreakuten

Dramaserie, Viaplay, 28 juni

1990-talsartefakt?
1990-talsartefakt? Foto: Viaplay

En serie jag kommer att undvika i sommar är ”Åreakuten” som ser ut som en dålig variant av 1990-talets sjukhusserier. Men suktar du efter dramatik och relationssåpa i vacker miljö som kretsar kring vård- och räddningspersonalens vardag är detta din serie. Göran Gillinger gör en av de större rollerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons