Annons

Labour gör monumental förlust

PODD | 13 december. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Storbritannien och valet som blev klart i går. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Storbritannien och valet som blev klart igår.

Valet mellan Johnson och Corbyn blev till en riktig plåga för Labour. Partiet gjorde sitt sämsta val i modern tid. Tories fick inte bara majoritet, utan också majoritet med en istertjock marginal.

För två år sedan skrev vänsterdebattören Daniel Suhonen att "Tiden är inne för en svensk Corbyn" på Expressens debattsida. "Jeremy Corbyns framgångar innebär en ny era för europeisk socialdemokrati. Radikala krafter anförda av förtroendegivande människor som står för sina idéer i opposition mot eliten verkar ha framtiden för sig. Frågan blir nu vad den svenska vänstern ska dra för slutsats av detta."

Nu analyseras resultatet överallt och folk lägger sina favoritförklaringar. Men alla är ense om en sak: Labours genomklappning. "En monumental och förödande förlust", skriver Håkan Bengtsson på Dagens Arena.

Frågorna för dagen är därför: varför går arbetarklassen till Tories, och går det för den svenska socialdemokratin att dra någon lärdom? Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med   James Savage, grundare av The Local, Carl Melin, S-märkt opinionsnestor och Johan Ingerö, policychef hos Kristdemokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons