Annons

Labour tvingas byta strategi – Corbyn ett sänke i valkampanjen

Många inom det egna partiet tycker att Jeremy Corbyn är fel person att leda Storbritannien framåt.
Många inom det egna partiet tycker att Jeremy Corbyn är fel person att leda Storbritannien framåt. Foto: Joe Giddens / AP

Labour tänker byta strategi. Partiet går mot sin största förlust på 30 år. Det visar nu en tung mätning. Det stora problemet är Jeremy Corbyn – i områden där Labour borde vinna är han illa omtyckt.

Under strecket
Publicerad

Jeremy Corbin delar ut en kram i samband med ett av sina kampanjmöten inför valet.

Foto: Joe Giddens/APBild 1 av 1

LONDON Jeremy Corbyn är den minst populära oppositionsledaren sedan andra världskriget. I den välbärgade Londonförorten Blackheath brukar invånarna rösta Labour. Men två veckor före parlamentsvalet är det svårt att hitta någon i området som har något positivt att säga om partiets ledare.

– Allt Labour vill göra är att höja skatterna och slösa pengar, säger pensionären Sue.

Hon har precis kommit hem från en resa till St Petersburg och går mot tågstationen i Blackheath.

Sue, som inte vill uppge sitt efternamn, vet hur hon ska rösta. Konservativt. Men hon har inte mycket till övers för någon av de brittiska politikerna.

– Det är ett märkvärdigt val. Parlamentarikerna verkar ha förlorat kontakten med verkligheten.

Många i Blackheath håller med. Förorten söder om Themsen kallas kärvänligt ”the Village” av sina invånare. Den påminner om en by. Från området kan man se toppen av skyskraporna i finansdistriktet Canary Wharf. En kyrka står bredvid parken. Stora stenvillor ligger vid lugna gator. Här har Londons mer välbärgade invånare bott i flera hundra år.

Annons
Annons

Jeremy Corbin delar ut en kram i samband med ett av sina kampanjmöten inför valet.

Foto: Joe Giddens/APBild 1 av 1

I Blackheath har man röstat Labour sedan början av nittiotalet. Områdets parlamentariker Janet Daby vann med närmare 5 000 röster över Liberaldemokraternas kandidat i ett fyllnadsval 2018. De konservativa kom på tredje plats.

– Det är ett besvärligt val, säger tvåbarnsmamman Dunya Maslennikova och rullar barnvagnen av och an så att hennes dotter fortsätter sova.

– Jag skulle i vanliga fall ha röstat Labour, men jag tror inte att Jeremy Corbyn skulle bli en bra premiärminister. Jag röstar på Liberaldemokraterna i stället.

Mätningarna visar att Labour har problem i hela landet. På onsdagkvällen släppte statistikorganisationen YouGov en tung undersökning. Inför valet 2017 hade undersökningen rätt i 93 procent av valdistrikten. Nu visar den att de konservativa kan vinna en majoritet på 68 platser och att Labour kan gå mot sin största förlust på över trettio år.

Jeremy Corbin delar ut en kram i samband med ett av sina kampanjmöten inför valet.
Jeremy Corbin delar ut en kram i samband med ett av sina kampanjmöten inför valet. Foto: Joe Giddens/AP

Mätningen släpptes efter en dålig vecka för partiet. Anklagelser om antisemitism har riktats mot Labour i flera år. Ämnet har nu dominerat löpsedlarna i flera dagar. Ephraim Mirvis, ledaren för judar i Samväldet, har uttryckt sin oro över vad som händer med brittiska judar om Labour får bilda regering. Jeremy Corbyn vägrade upprepade gånger att be om ursäkt för antisemitismen inom partiet i en intervju med BBC.

Annons
Annons

Labour har dessutom valt att inte fokusera på frågan som hänger över landet – brexit. Jeremy Corbyn har sagt att han skulle vara neutral i en andra folkomröstning om utträdet ur EU.

Partiet kommer nu att ändra taktik och satsa hårt på områden som röstat ”lämna”, skriver BBC. Men problemet för Labour är att det också måste nå väljare i områden som välbärgade Blackheath där majoriteten röstade mot utträdet ur EU.

Pensionären Steven Whitefield tycker inte heller om Jeremy Corbyn, men han tänker ändå rösta på partiet och hoppas att det blir en koalitionsregering. Han motsätter sig brexit och är orolig över högerns framfart i Storbritannien.

– Det här valet handlar om att välja alternativet som är minst dåligt.

Labour har satsat hårt på inrikespolitiska frågor under valkampanjen. Partiet har lovat att nationalisera allt från järnvägen till det brittiska telefonbolaget. Alla ska få gratis internet. Labour vill också investera stort i bland annat hälsovården, höja lönerna för alla som arbetar inom den offentliga sektorn och höja skatterna för landets allra rikaste.

För många britter känns löftena overkliga.

– De håller ändå aldrig vad de lovat då de får makten, säger mattinstallatören David Edwards som stannat upp i regnet i Blackheath för att röka en cigarett.

Han har aldrig röstat och tänker inte göra det nu heller. Han har inte mycket till övers för varken Jeremy Corbyn eller Boris Johnson.

– Vi går inte åt rätt håll, vi gör inte rätt saker. Det handlar om allting, att brexit skjuts upp, klimatförändringen.

Peter Jenkinson, som driver ett företag som säljer leksaker och bor i Blackheath, är inne på samma spår.

– Jag gillar inte hur bitter politiken blivit. Här i Blackheath är det ännu ganska civiliserat, men i norra England där mina föräldrar bor har brexit orsakat djupa splittringar. Det är sorgligt.

Exakt hur britterna röstar under valdagen är svårt att förutsäga. Enligt YouGov kan de konservativa ändå förlora sin majoritet om partiets stöd sjunker under de kommande två veckorna.

Hur stort valdeltagandet blir kan också påverka resultatet. Britterna röstar för första gången i december sedan 1923. Och om vädret är dåligt är det möjligt att många stannar hemma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons