Annons

Corbyn vänder: Går med på nyval i december

Boris Johnson och Jeremy Corbyn. Arkivfoto.
Boris Johnson och Jeremy Corbyn. Arkivfoto. Foto: TT

Ett nyval tycks få avgöra brexitprocessen. Största oppositionspartiet Labour säger ja till val i december och laddar för en "radikal kampanj". Valdatumet väntas bli klart under tisdagen.

Under strecket
TT
Publicerad

I måndags fick premiärminister Boris Johnson nej till ett nyval, när han använde sig av den "normala" vägen. Premiärministern föreslog val i enlighet med en lag från 2011, som kräver två tredjedelars majoritet i underhuset, men fick bara 299 röster i stället för nödvändiga 434. Förslaget var i princip dött på förhand sedan Labour meddelat att man kommer att lägga ner sina röster.

Men nu har Labour tänkt om. Partiledaren Jeremy Corbyn motiverar det med att den förlängda tiden för utträdet ur EU gör att man för tillfället nu inte behöver oroa sig för att lämna utan avtal.

– Vi går ut för att vinna, lovar Corbyn i ett inspelat framträdande med sina partikamrater.

– Vi ger oss ut med den största kampanjen som vårt parti någonsin dragit igång – helt enade, fast beslutna – och jag ser absolut fram emot att åka till alla delar av landet med alla fantastiska Labour-aktivister för att förmedla vårt budskap om hopp, säger Corbyn.

Valdatumet är dock fortsatt oklart.

Det nya lagförslag som regeringen ska lägga fram under tisdagen talar återigen om val den 12 december.

Annons
Annons

Skotska nationalistpartiet (SNP) och Liberaldemokraterna har i sin tur talat om att man föredrar val några dagar tidigare.

"Labour kan fortfarande komma att stödja ett ändringsförslag om att hålla valet den 9 december, men huvudprincipen har slagits fast: de stöder ett val i december", skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

Resultatet kan i slutändan bli en kompromiss med val den 11 december – vilket samtidigt gör att man i så fall slipper krocka med det EU-toppmöte i Bryssel som inleds dagen efter.

Underhuset börjar debattera lagförslaget om nyval efter lunch på tisdagen. En första viktig omröstning väntar tidigt under kvällen. Ges då fortsatt tummen upp kommer nyvalslagen att fortsätta behandlas under resten av kvällen för att bli klar så fort som möjligt.

Regeringen hoppas att valet ska ge en stark majoritet för dem som accepterar det senaste utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

SNP och Liberaldemokraterna är i sin tur starkt EU-vänliga och hoppas att ett nyval ska stärka stanna kvar-sidan i parlamentet.

Likaledes EU-vänliga Plaid Cymru hoppas för sin del att deras walesiska nationalism också ska få ett uppsving.

"Valet kommer inte att hela Storbritanniens trasiga politik. Men vi kan få det att fungera för Wales om vi hittar vår röst som nation. Låt oss förklara vår självständighet från Westminster – och göra det till ett val om framtiden, inte om det förflutna", skriver partiledaren Adam Price på Twitter.

Senast den brittiska allmänheten kallades till parlamentsval i december var 1923. Den gången utlystes valet sedan konservative premiärministern Bonar Law tvingats avgå på grund av sjukdom, varpå ersättaren Stanley Baldwin tyckte det var en god idé med ett nyval för att stärka den egna positionen.

Fast så blev det inte.

Valet den 6 december 1923 blev ett fiasko för "Tories" och ledde i stället till en Labour-regering, om än kortvarig, under Ramsay MacDonald.

Efter reklamen visas:
Londonbor stöder ett nyval
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons