Annons

Labour väntas stöda ny folkomröstning om brexit

Frågan om en ny brexit-omröstning har åter hamnat på tapeten sedan Labour väntas rösta för en folkomröstning på partiets kongress. Men helst vill Labourledaren Jeremy Corbyn ha ett nytt parlamentsval, något en skadad Theresa May uppges överväga.

Under strecket
Publicerad

Kampanjen ”People’s Vote” marscherade i Liverpool på söndagen i samband med Labours partikongress i staden.

Foto: Peter Byrne/AP

Labourledaren Jeremy Corbyn (till vänster) och skuggfinansminister John McDonnell under Labours partikongress på måndagen.

Foto: Peter Byrne/AP

Kampanjen ”People’s Vote” marscherade i Liverpool på söndagen i samband med Labours partikongress i staden.

Foto: Peter Byrne/AP

Labourledaren Jeremy Corbyn (till vänster) och skuggfinansminister John McDonnell under Labours partikongress på måndagen.

Foto: Peter Byrne/AP
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-09-25 Brexit
Kampanjen ”People’s Vote” marscherade i Liverpool på söndagen i samband med Labours partikongress i staden.
Kampanjen ”People’s Vote” marscherade i Liverpool på söndagen i samband med Labours partikongress i staden. Foto: Peter Byrne/AP

Brexit har orsakat djupa splittringar inom Storbritanniens två stora partier. Oppositionen Labours inre strider har inte synts lika ofta på löpsedlarna som de konservativas aggressiva inbördeskrig. Men nu, under Labours partikongress i Liverpool, har konflikten blossat upp på allvar.

Labours partimedlemmar kräver en ny folkomröstning om brexit. Partiledarskapet har motvilligt gått med på att låta dem rösta om saken.

Efter en fem timmar lång diskussion på söndagsnatten kom partitopparna överens om att Labour ska stöda en ny folkomröstning om partiet inte lyckas fälla regeringen och driva igenom ett nytt parlamentsval. Partimedlemmarna får ta ställning till förslaget på tisdagen.

Labourledaren Jeremy Corbyn  (till vänster) och skuggfinansminister John McDonnell under Labours partikongress på måndagen.
Labourledaren Jeremy Corbyn (till vänster) och skuggfinansminister John McDonnell under Labours partikongress på måndagen. Foto: Peter Byrne/AP
Annons
Annons

Men partiledningen vill inte ge britterna möjligheten att rösta om att stoppa själva EU-utträdet. Enligt Labours skuggfinansminister John McDonnell ska en eventuell ny omröstning i stället handla om att godkänna eller förkasta regeringens avtalsförslag efter förhandlingarna i Bryssel.

Labours stora utmaning är att många av deras traditionella arbetarklassväljare röstade för att lämna unionen. Samtidigt stöder 86 procent av partimedlemmarna en folkomröstning om brexitavtalet. Största delen av partiets parlamentariker anser att utträdet borde stoppas.

Även om Labourmedlemmarna väljer att stöda en ny folkomröstning är det inte klart att den blir av.

Labourledaren Jeremy Corbyn har försökt undvika att ta ställning. Innan han blev partiledare var han ofta kritisk till Bryssel. Partiets linje har hittills varit att respektera britternas önskan att lämna EU men att förespråka ett fortsatt ”nära” förhållande till unionen.

Även om Labourmedlemmarna väljer att stöda en ny folkomröstning är det inte klart att den blir av. Partiet måste i så fall driva igenom förslaget i underhuset där de tvingas förlita sig på att få stöd av konservativa parlamentariker. Premiärminister Theresa May har hittills uteslutit en ny omröstning.

Däremot skriver The Sunday Times att May och hennes team diskuterade ett nytt parlamentsval i november efter katastrofmötet med EU-ledarna i Salzburg. Enligt tidningen skulle ett nytt val där May kör på en betydligt hårdare brexitlinje ge de konservativa möjligheten att utöka sin majoritet i parlamentet. Det kan vara regeringens enda chans att få sitt utträde godkänt av underhuset. Nu har de konservativa bara majoritet genom ett samarbete med nordirländska DUP. Partiet satte enligt The Sun käppar i hjulen för Mays försök att hitta en kompromiss för gränsen på Nordirland inför mötet i Salzburg.

Annons
Annons

Enligt brexitministern Dominic Raab är ryktet om ett nytt parlamentsval ”struntprat”.

Det är inte heller klart hur länge May får sitta kvar. Mycket hänger på hur hon klarar sig under Tory-partiets kongress nästa vecka.

Labourledarskapet hoppas däremot tvinga fram ett parlamentsval. Labour tänker rösta mot de konservativas brexitavtal med EU och får de stöd av ett tjugotal konservativa parlamentariker kan regeringen falla. Det skulle i så fall ske i ett mycket sent skede av brexitprocessen och orsaka ännu mer kaos i Westminster. Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019. Parlamentet väntas rösta om EU-avtalet någon gång mellan december och februari, om London och Bryssel lyckats komma överens om utträdet i november.

Politiska experter tvivlar på att det är möjligt att hålla en ny folkomröstning eller ett nytt parlamentsval före brexit om inte politikerna i London och de andra EU-länderna går med på att skjuta upp utträdet i sista minuten. Det är inte heller klart hur länge May får sitta kvar. Mycket hänger på hur hon klarar sig under Tory-partiets kongress nästa vecka.

Theresa Mays så kallade Chequers-version av brexit, som ska undvika en hård gräns på Irland och ge Storbritannien möjlighet att sluta egna handelsavtal, har förkastats av EU-ledarna och får nästan inget stöd i Storbritannien.

Många inom de konservativa hoppas nu att premiärministern i stället ska ge sitt stöd till den så kallade Kanadamodellen, där Storbritannien ställer sig helt utanför unionen och måste förhandla fram ett nytt frihandelsavtal med EU. Men hur problemet med gränsen mellan Irland och Nordirland ska lösas kvarstår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons