Annons

Läckan visar: Så övervakas folket – sekund för sekund

2,5 miljoner människor vars position uppdateras – i realtid, allt möjliggjort genom ansiktsigenkänning. Den holländska cybersäkerhetsforskaren Victor Gevers fick en unik inblick i en av världens mest omfattande övervakningssystem som just nu prövas i västra Kina.

Under strecket
Publicerad

Övervakningskamerorna var bara toppen på ett isberg i den hårt övervakade Xinjiang-provinsen i västra Kina.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Övervakningskamerorna var bara toppen på ett isberg i den hårt övervakade Xinjiang-provinsen i västra Kina.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Efter reklamen visas:
Så ska Kina övervaka sina medborgare

Den holländska cybersäkerhetsforskaren Victor Gevers gjorde i veckan en märklig upptäckt. Han hittade en databas med över 2,5 miljoner profiler på människor som alla bodde i den kinesiska provinsen Xinjiang.

Bredvid kolumnen med namn, personnummer och arbetsgivare fanns gps-koordinater som ständigt tycktes ändras.

Det dröjde inte längre innan han insåg att koordinaterna uppgav platsen där personen befann sig – och att de uppdaterades i realtid.

Databasen ger en unik insyn i hur Kinas senaste underrättelseteknik fungerar i praktiken. Personernas position registreras baserat på ansiktsigenkännande tekniker som med hjälp av avancerade algoritmer kan urskilja en person från en annan i en större folksamling.

Enligt Victor Gevers uppskattningar loggar systemet runt 6,7 miljoner koordinater per dygn. Det kinesiskregistrerat teknikföretaget SenseNets ligger bakom tekniken och den databas som Gevers hittade.

Övervakningskamerorna var bara toppen på ett isberg i den hårt övervakade Xinjiang-provinsen i västra Kina.
Övervakningskamerorna var bara toppen på ett isberg i den hårt övervakade Xinjiang-provinsen i västra Kina. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

I flera månader hade databasen, innehållandes uppgifter som adress och personnummer på de 2,5 miljoner profilerna, legat helt oskyddad innan Gevers upptäckte läckan. Efteråt kontaktade han SenseNets och bara några minuter senare stängdes åtkomsten för allmänheten.

Tekniken kan snart komma att avhändas även i andra delar av både Kina och omvärlden.

SenseNets är baserat i den sydkinesiska staden Shenzhen men ägs av Bejingbaserade övervakningsbolaget NetPosa som sammarbetar med en rad företag runt om i Kina.

NetPosa har även kontor i amerikanska Santa Clara där företaget uppger att de specialiserar sig på ”anti-terrorverksamhet”. Företaget har tidigare varit en samarbetspartners med den amerikanska chip-tillverkaren Intel.

– Tekniken idag blir alltmer likformig, det är endast det politiska klimatet som är annorlunda, det är därför tekniken används på olika sätt, säger Joseph Atick som jobbar inom ansiktsigenkänningsteknik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons