Annons

Läckt dokument: Trump och Putin pratade om detta

Rysslands president Putin vill se mer rysk-amerikanskt samarbete för att stoppa spridning av kärnvapen. Och den ryske ledaren kräver stopp för vapen i rymden, enligt ett läckt ryskt dokument från mötet mellan Vladimir Putin och Donald Trump i juli.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jussi Nukari/APBild 1 av 2

Toppmötet i Helsingfors nellan Trump och Putin i juli.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 2 av 2
Foto: Jussi Nukari/APBild 1 av 2

Toppmötet i Helsingfors nellan Trump och Putin i juli.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 2 av 2
1/2
Foto: Jussi Nukari/AP
2/2

Toppmötet i Helsingfors nellan Trump och Putin i juli.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Inte mycket har framkommit om vad som egentligen sades vid Trumps och Putins två timmar långa diskussion i Helsingfors den 16 juli.

Även vissa av Trumps närmaste rådgivare har sagt offentligt att de antingen inte vet eller inte helt förstått vad de två världsledarna pratade om.

Men ett dokument som läckts till den amerikanska politikbevakaren Politico ger en inblick i vad Putin tog upp vid mötet. Den ryska ledaren tog dels upp behovet av att USA och Ryssland fortsätter diskussioner om kärnvapenkontroll, dels ett initiativ som nämnts tidigare om ett förbud mot att placera vapen i rymden.

Varken Washington eller Moskva kommenterar dokumentet officiellt. Det är dock känt sedan tidigare att kärnvapenfrågan diskuterades. Bland annat har även Syrien nämnts som en samtalspunkt.

Vad gäller kärnvapnen presenterar det ryska dokumentet ett antal områden där USA och Ryssland kan samarbeta för att förhindra ytterligare spridning av nukleära vapen. Förslaget kommer efter vinterns och vårens dramatik kring Nordkorea och dess provsprängningar. Trump mötte Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid ett toppmöte i Singapore i våras.

Annons
Annons

Till viss del, enligt Politico, bygger de ryska förslagen vidare på tidigare avtal och förslag från Ronald Reagans administration på 1980-talet. Då slöts ett avtal mellan USA och Sovjet om att förbjuda kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar med räckvidd mellan 50 och 550 mil. USA har tidigare anklagat Ryssland för att bryta mot överenskommelsen, men enligt det ryska dokumentet föreslår nu Ryssland ett förnyat förbud.

Även diskussionen om vapensystem placerade i rymden har förts i flera tiotals år och har resulterat i förbud mot rymdplacerade massförstörelsevapen. Men sedan åtminstone 1980-talet har alla stormakter samtidigt investerat i forskning kring sådana system, samt kring hur de potentiellt kan slås ut vid en attack från en fiende.

Putin föreslog även rysk-amerikanskt samarbete kring säkerheten i östra Europa samt kring Syrien, enligt Politico.

Vilka konkreta effekter som kommer ut av toppmötet i Helsingfors är hittills oklart. I den amerikanska kongressen finns en stor skepsis mot Ryssland, särskilt efter att spionbyrån CIA, den federala polisen FBI med flera anklagat ryssar för att försöka manipulera den amerikanska opinionen och styra valsegern 2016 till Trump. USA har en rad ekonomiska sanktioner i kraft mot Moskva. Och utredningen kring den ryska försöken att manipulera presidentvalet pågår alltjämnt, ledd av särskilda åklagaren Robert Mueller.

Samtidigt konstaterar politiska analytiker att samarbete om exempelvis kärnvapen kan vara en framkomlig väg för det ökade rysk-amerikanska samarbete som president Trump har sagt sig vara ute efter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons