Annons

Läckta dokument avslöjar infekterade EU-striden

Sverige är knäpptyst, medan Tyskland bromsar och Nederländerna gasar. Det avslöjar läckta dokument kring en av EU:s mest infekterade miljöfrågor, reglering av utsläpp från tunga transporter. Nu uppmanar en miljöorganisation Sverige att gå med på hårdare utsläppsregler.

– Sverige måste leva som det lär, säger Stef Cornelis på miljöorganisationen Transport Environment.

Uppdaterad
Publicerad
Reglering av utsläpp från lastbilar är en av EU:s mest infekterade miljöfrågor.
Reglering av utsläpp från lastbilar är en av EU:s mest infekterade miljöfrågor. Foto: TT

BRYSSEL Klimatutsläpp från tung trafik – lastbilar och andra transportbilar – har hittills varit oreglerade i EU, trots att de idag står för över en fjärdedel av transportsektorns koldioxidutsläpp i EU och för 6 procent av unionens totala koldioxidutsläpp – dubbelt så mycket som exempelvis flygandet.

Lagstiftare i Bryssel och ute i EU-ländernas huvudstäder ställer därför just nu upp reduktionsmål för koldioxidutsläppen, inte bara från bilar utan även från lastbilar.

Men frågan är infekterad. EU-kommissionen, som formellt föreslår nya lagar inom EU, driver ett krav om att utsläppen från nya lastbilar ska minskas med först 15 procent före år 2025 och sedan med 30 procent före år 2030.

Annons

EU-parlamentet, som jämte EU:s alla regeringar nu ska bearbeta, förhandla knåda och tycka till om EU-kommissionens förslag, vill dock lägga ribban högre: det vill att utsläppen från lastbilar minskas med först 20 procent före år 2025 och sedan med minst 35 procent före år 2030.

Bland EU:s regeringar är inställningarna också delade kring procentsatserna.

Sverige måste leva som det lär, och förespråka tuffare miljölagar för lastbilar

SvD har tagit del av läckta dokument från Tysklands och Nederländernas förhandlare i frågan, inför ett möte mellan alla EU-länders transportministrar i början av december.

Den tyska regeringen går med på EU-kommissionens ”först 15, sedan 30 procent” i minskade utsläpp – men absolut inte mer.

Det väger tungt. Tyskland är EU:s största bil- och lastbilstillverkare och, som genomfartsland för lejonparten av varutransporter på EU:s inre marknad, också det land med högst koldioxidutsläpp från lastbilar i hela unionen. Försök till utsläppsregleringar eller krav på grönare teknik i motorfordon har alltid väckt stort motstånd i Tyskland.

Att Tyskland ens går med på EU-kommissionens procentsatser för minskningar av utsläppen är mer än man förväntat sig i Bryssel, uppger EU-parlamentskällor för SvD.

Den nederländska regeringen har i sin tur lagt ett än mer ambitiöst motförslag mot EU-kommissionens ursprungliga: den vill att man håller på målet med 30 procent, men att man gör ett omtag år 2022 och eventuellt då omförhandlar uppåt, till en ännu högre minskningsprocent.

Men framför allt förespråkar den nederländska regeringen att man utvidgar det mycket omtvistade system med ”superkrediter” för så kallade nollutsläppsfordon, som el-lastbilar, och lågutsläppsfordon, som etanol-, gas och biobränslelastbilar.

Sådana lastbilar ska kunna räknas flera gånger när ett land redovisar sin fordonsflotta – en el-lastbil kan räknas som 1, 2, 3 eller fler ”vanliga” lastbilar. Nederländerna står för 20 procent av EU:s lastbilsproduktion, bland annat med märket lastbilsmärket DAF.

Sverige, som är den tredje största tillverkaren av lastbilar i EU, har ännu inte uppgett sin hållning kring EU-kommissionens förslag eller EU-parlamentets motdrag om utsläppsminskningarna.

Om planeringen håller så ska riksdagen på tisdag den 27 november besluta om vilket mandat den svenska regeringen får med sig ner till Bryssel och nästa förhandlingsrunda.

– Sverige måste leva som det lär, och förespråka tuffare miljölagar för lastbilar, även om det handlar om en viktig sektor i Sverige, säger Stef Cornelis, på miljöorganisationen Transport Environments Brysselkontor till SvD.
Enligt Stef Cornelis sätter lastbilstillverkarna Volvo och Scania stor press på politikerna i Stockholm för att de inte ska arbeta för hårdare utsläppskrav.

Volvo vill inte kommentera kontakterna med Sveriges regering – men indikerar att parlamentets linje, med 35 procents utsläppsminskningar till 2030, inte ses som ogenomförbar.

– Vi skriver absolut under på att utsläppen måste minska. Vi tror att en utsläppsminskning på över 30 procent är möjlig till 2030, om det sker väldigt integrerat och tvärs igenom flera sektorer. Men många måste dra sitt strå till stacken, säger Claes Eliasson, presschef på Volvo-koncernen.

Påverkar ni Sveriges regering i någon riktning?

– Vi har en tät och nära dialog med tillståndsmyndigheter, men kommenterar inte det närmare. 

Scania svarar inte på frågan om de ställer sig bakom parlamentets förslag eller om bolaget försöker påverka Sveriges regering i någon riktning, men kommunikationschefen Karin Hallstan skickar en kommentar via mejl:

”Det behövs åtgärder på bred front för att få ner koldioxidutsläpp från tunga transporter. De bör också omfatta både effektivisering av logistiksystemen, elektrifiering och en kraftigt ökad användning av biobränslen, vilket vi för vi en dialog om med representanter från både Sveriges regering och EU eftersom alla dessa åtgärder kräver samverkan”, skriver hon.

Efter reklamen visas:
Rika klimatbovar tvingar fattiga på flykt
Annons
Annons

Reglering av utsläpp från lastbilar är en av EU:s mest infekterade miljöfrågor.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons