Annons

60 000 i månaden – för lägenhet till flykting

En enkel lägenhet för 60 000 kronor per månad. Så mycket tar Wallenbergägda Aleris betalt av kommunen för att inhysa en flykting. Det är inte rimligt, enligt en enhetschef på kommunen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 2

Bert Karlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 2
Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1
Foto: Yvonne Åsell

Kommunerna är just nu desperata för att hitta boenden till ensamkommande flyktingbarn. Så desperata att de tvingas placera barnen på boenden som kostar långt över kommunens budget. Det kan flera aktörer dra nytta av.

En av de stora på området för ensamkommande flyktingbarn är Aleris, som ägs av Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

SvD Näringsliv har tagit del av prislistan för Göteborgsområdet.

Priset per dygn är hisnande. För att Aleris ska inhysa en flykting i en av vårdkoncernens lägenheter i Mölndal fakturerar Wallenbergsfären kommunen 2 020 kronor per dygn, eller 60 600 kronor per månad.

– Det är inte riktigt rimligt att det kostar 60 000 om hyran på lägenheten är 5 000. Vad är det som kostar så mycket kan man undra, säger Veronica Tindvall, enhetschef på enheten ensamkommande unga i Göteborgs kommun.

Annons
Annons

Hon jämför med kommunens dygnet-runt-boenden i Göteborg, så kallade hvb-hem, hem för vård eller boende. Det kostar 1 900 per dygn och plats. Då ingår personal dygnet runt.

– Det blir runt 57 000 i månaden. Men då har vi full bemanning både natt och dag, så jag tänker att en utslussningslägenhet borde kosta hälften av det, någonstans där.

Veronica Tindvall förklarar att en utslussningslägenhet används när ungdomarna är så mogna att personal bara behövs utifrån behov, och inte längre dygnet runt.

– Det kan vara alltifrån varje dag till en dag i veckan. Det är svårt att säga generellt. Det beror på den enskilde ungdomens vårdbehov.

Isabel Andersson är verksamhetschef för Aleris boenden för ensamkommande flyktingbarn. Hon tycker däremot att priset är rimligt.

– Alla omkostnader ingår, som boende, mat, kläder, fritid, att hitta en eventuell praktikplats för den som inte går i skolan samt coachens arbetstid med den unge. Inklusive telefonberedskap dygnet runt, förklarar hon.

Men hur ofta tjänsterna som ingår används beror helt på vilka behov den boende har. Vissa får stöd oftare än andra.

Hon motiverar kostnaden med att även fritidsaktiviteter för ökad delaktighet och integration ingår.

Isabel Andersson betonar att priset på 2 020 kronor per dygn i utslussningslägenhet inte är det normala. I vanliga fall, enligt Andersson, är priset 1 490 kronor per dygn i utslussningslägenhet. Det vill säga 45 000 kronor i månaden.

Det är en sjuk marknad. Den är överlämnad till stora bolag, utan konkurrenssituation.

När det gäller lönsamheten för den här typen av utslussningslägenheter är det locket på från Aleris.

Annons
Annons

Bert Karlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Vad har ni för vinstmarginal på den här affären?

– Men det är då du missar att det beror på vilket uppdrag vi har i öppenvården. Vi vill inte att det här ska vara en ren boendelösning. När genomförandeplanen är klar så är vi klara, säger Isabel Andersson, som trots flera försök inte vill svara på frågan.

Bert Karlsson.
Bert Karlsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

**Bert Karlsson, **vd för asylboendejätten Jokarjo, har sin åsikt klar om Aleris prissättning.

– Det är en sjuk marknad. Den är överlämnad till stora bolag, utan konkurrenssituation. Det är de stora aktörerna som tar hand om hela marknaden, de är kartellbildande. Se bara på fastighetsbolagen. Jag förstår inte att det inte åker dit på ocker, säger han.

Har du funderat på att satsa på utslussningslägenheter?

– Det är idiotiskt. Det är som att starta en skola utan lärare och rektor. Flyktingarna ska lära sig svenska på ett ställe där de är placerade och inte ha en massa andra intressen. Jag anser att det ska kosta 500 kronor per dygn. Det behöver inte kosta mer för en lägenhet.

I hela landet har Investorägda Aleris cirka 120 utslussningslägenheter. Samma prislista gäller för ensamkommande barn som för föräldralösa som tidigare har bott på hvb-hem.

Att man tjänar pengar på ensamkommande flyktingbarn vill de stora vårdkoncerner inte gärna stoltsera med.

– Det känns viktigt att lyfta fram de universella principer och värderingar som lagt grunden för det samhälle vi har kommit att ta för givet i det öppna välfärdslandet Sverige.

Så sa Investors ordförande Jacob Wallenberg till SvD Näringsliv kort efter att bilden på den treårige pojken Alan Kurdis döda kropp publicerats världen över.

Men Jacob Wallenberg talar betydligt tystare om den egna verksamheten där vårdbolaget Aleris tjänar pengar på ensamkommande flyktingbarn. SvD Näringsliv har sökt Jacob Wallenberg för en kommentar i ärendet. Han avstår från att kommentera.

Mer information om Jokarjosvd.se

SvD Näringsliv granskar den lönsamma asylmarknaden:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons