Annons

Erik Bergin:Mardröm för Republikanerna inför primärval

Årets sista republikanska tv-debatt förstärker bilden av en fastlåst situation inför primärvalen som går på tvärs med den partiet vill ha. Partiledningen vill inte ha Donald Trump som kandidat – men någon seriös utmanare till honom är svår att finna.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump och Ted Cruz, tvåa respektive etta i opinionsmätningarna inför det första viktiga primärvalet i Iowa den 1 februari.

Foto: John Locher/APBild 1 av 1

Donald Trump och Ted Cruz, tvåa respektive etta i opinionsmätningarna inför det första viktiga primärvalet i Iowa den 1 februari.

Foto: John Locher/APBild 1 av 1
Donald Trump och Ted Cruz, tvåa respektive etta i opinionsmätningarna inför det första viktiga primärvalet i Iowa den 1 februari.
Donald Trump och Ted Cruz, tvåa respektive etta i opinionsmätningarna inför det första viktiga primärvalet i Iowa den 1 februari. Foto: John Locher/AP

I kansinostaden Las Vegas, Nevada, drabbade över dussinet republikanska presidentkandidater samman på tisdagskvällen i årets sista republikanska tv-debatt, ledd av CNN:s nyhetsankare Wolf Blitzer.

Mycket tyder på att USA går in i primärvalsäsongen med nära nog rekordmånga republikanska kandidater.

Efteråt utsåg vissa bedömare fastighetsmiljardären Donald Trump till debattvinnare, men bilden var inte entydig och flera andra kandidater gjorde relativt starka insatser. Bland dem Floridas förra guvernör Jeb Bush, som hittills underlevererat i flera debatter, och New Jerseys guvernör Chris Christie.

Den relativt jämna debatten illustrerar på sätt och vis ett av den republikanska partiledningens största problem just nu: ingen republikansk kandidat förefaller vara villig att hoppa av. Mycket tyder på att USA går in i primärvalsäsongen med nära nog rekordmånga republikanska kandidater – över ett dussin – vilket också indikerar att ingen egentligen tror på bilden som framkommer i opinionsmätningarna.

Annons
Annons

För partiledningen är den stora frågan: vad gör vi om stödet för Donald Trump – eller för den delen Texassenatorn Ted Cruz – visar sig hålla igenom de tidiga och viktiga primärvalen i Iowa, New Hampshire och South Carolina i februari?

Donald Trump har en stabil ledning nationellt på drygt 30 procent av de republikanska väljarna. Men de nationella opinionsmätningarna minskar i betydelse ju närmare primärvalen vi kommer. Nu börjar fokus skifta till mätningarna i de tidiga delstaterna. I Iowa, först ut i primärvalen den 1 februari, leder Ted Cruz med Trump som tvåa. I New Hampshire en vecka senare leder Trump med 28 procent, men där har istället Marco Rubio andraplatsen med 12 procent.

En alltmer sannolik utveckling i de tidiga primärvalen verkar bli att Cruz ligger bra till att vinna i Iowa, där han lett över Trump i flera mätningar, medan flera andra kandidater – New Jersey-guvernören Chris Christie, Floridas tidigare guvernör Jeb Bush, Floridasenatorn Marco Rubio, Donald Trump – satsar stenhårt på att ta New Hampshire. Särskilt Christie har mer eller mindre bosatt sig i den lilla New England-delstaten de senaste månaderna.

Bland de etablerade politikerna finns helt enkelt ingen som samlar tillräckligt många väljare för att utmana Trump.

**För GOP – Grand Old Party, **som det republikanska partiet ofta kallas – är det här ett mardrömsläge av flera orsaker. Att Trump, Cruz och i viss mån även pensionerade kirurgen Ben Carson står så starka beror på splittringen inom partiet, med en populistisk högerfalang med uppbackning från Tea Party-rörelsen och en mittengrupp med mera etablerade politiker. Där finns bland andra Jeb Bush, Chris Christie och John Kasich, men även mätningarnas riktiga bottenkandidater med exempelvis Mike Huckabee, George Pataki och Lindsey Graham.

Annons
Annons

Problemet för partiledningen, som för allt i världen inte vill tvingas utse Donald Trump som officiell kandidat vid konventet i juli, är att det är för många kandidater. Bland de etablerade politikerna finns helt enkelt ingen som samlar tillräckligt många väljare för att utmana Trump. Förslag har förts fram om att utse en sorts medlare som ska få vissa av dem att hoppa av frivilligt, en sorts konsolidering av väljarstödet. Men det är en svår balansgång, för sådana manövrar kan också ses som att den demokratiska processen undermineras.

Det stora antalet kandidater riskerar att i värsta fall skapa ett låst läge vid Republikanernas konvent, om ingen kandidat får över 50 procent av delegaterna från primärvalen. Då inträffar vad som kallas en ”brokered convention”, helt enkelt en förhandling mellan delegaterna för att få fram en kandidat som partiet kan enas bakom. I det läget lär Trump kuppas ut till fördel för Bush, Christie eller någon annan av de mera etablerade politikerna.

Partiledningens analys är att Hillary Clinton relativt enkelt skulle vinna i ett val mellan henne och den oberäknelige miljardären.

En sådan process vore samtidigt förödande för partiet. Det var decennier sedan en ”brokered convention” överhuvudtaget inträffade. Det ser inte snyggt ut och skulle förstärka bilden av ett splittrat parti oförmöget att samla sig för att regera nationen – tvärt emot partiledningens uttalade mål, efter att ha förlorat två presidentval till Demokraterna och dessutom ha schabblat bort sin majoritet i kongressen det senaste året.

I andra vågskålen ligger å andra sidan Donald Trump, förutsatt att opinionsmätningarna står sig. Partiledningens analys är att Hillary Clinton relativt enkelt skulle vinna i ett val mellan henne och den oberäknelige miljardären, trots att Republikanerna statistiskt sett borde vinna valet efter åtta år med en demokrat i Vita Huset. Och återigen framstår Republikanerna i så fall som ett splittrat kaosparti.

Ett tredje alternativ finns förstås. Att stödet för Trump helt enkelt imploderar när väljarna faktisk börjar sålla bland kandidaterna i februari. Det har hänt tidigare, exempelvis 2004 när Demokraternas ”frontrunner” Howard Dean föll igenom i Iowa och snabbt var ute ur leken.

Men under hela sommaren och hösten har politiska analytiker förutspått Trumps snara kollaps i opinionen. Istället har han stärkt sina aktier, inte minst tack vare terrordåden i Paris och San Bernardino.

Så det är riggat för en extremt spännande primärvalssäsong om en dryg månad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons