Annons

Lagförslag om vapenmagasin saknar stöd

Johan Forssell är Moderaternas rättspolitiske talesperson. Arkivbild.
Johan Forssell är Moderaternas rättspolitiske talesperson. Arkivbild. Foto: Tove Eriksson/TT

Regeringens lagförslag om krav på tillstånd för innehav av löstagbara vapenmagasin saknar stöd i riksdagen.

– En del i vapenlobbyn misstolkar medvetet regelverk och förslag, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Under strecket
Niklas Svahn / TT
Publicerad

I en debattartikel i Aftonbladet skriver gruppledarna för KD, M och L varför de motsätter sig förslaget. Även Centerpartiet liksom Sverigedemokraterna är emot.

– Vi kommer att rösta nej till det här förslaget, därför att vi ser ju att det kommer drabba hundratusentals jägare och sportskyttar, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, rapporterar SR:s Ekot.

Regeringen lade fram propositionen i riksdagen i onsdags, den 18 december. Den går ut på att införa ett tillståndskrav för alla löstagbara vapenmagasin, vilket enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) skulle innebära att vapenmagasin som hittas i kriminella miljöer kan beslagtas.

Att oppositionspartier och även samarbetspartierna L och C säger nej till förslaget är allvarligt, enligt Mikael Damberg.

– Polisen har lämnat två skrivelser till regeringen där de argumenterar för att de behöver en reglering för att alltid kunna plocka vapenmagasin av kriminella och för att aldrig förnedras och behöva lämna tillbaka vapenmagasin till kriminella, som man kan behöva göra i dag.

Annons
Annons

Lagförslaget innebär att de som redan har en vapenlicens inte kommer att behöva söka tillstånd för magasin så länge magasinet är till för samma ändamål som vapentillståndet. Argumentet om att jägare och sportskyttar drabbas håller därför inte, enligt regeringen.

– Jag tycker det blir märkligt. Det känns som ett svepskäl för att inte gå vidare med en viktigt fråga för polisen, säger Damberg.

Han menar att det finns missuppfattningar i debatten och att "vapenlobbyn" medvetet misstolkar regelverk och förslag.

– Det finns en väldigt stark röst på nätet som missförstår i princip alla förslag som läggs på det här området och det påverkar säkert den allmänna debatten.

Förslaget skulle innebära mer bekymmer för samlare och museer som hanterar vapen och vapenmagasin, framför allt i form av administration.

– Men om det kan innebära att man kan sätta kriminella i fängelse för att de har vapenmagasin i sin lägenhet, då är det värt det, säger Damberg.

Straffet för att inneha vapenmagasin utan licens, eller utan att magasinet är kopplat till ett vapen med licens, var tänkt att bli mellan böter och fängelse i maximalt sex månader.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons