Annons
Kommentar

Joel Dahlberg:Lägg korten på bordet – det gäller våra pensioner

Johan Magnusson fick lämna Första AP-fonden.
Johan Magnusson fick lämna Första AP-fonden. Foto: Stefan Gustavsson

Första AP-fonden sitter rejält i klistret. Hemlighetsmakeriet kring vd:s sorti gör att fondens styrelse inte längre har kontroll över utvecklingen i affären.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vad är det egentligen Johan Magnusson har gjort? Det är ett rimligt krav att Första AP-fonden lägger korten på bordet och därför obegripligt att styrelsen inte kunde förutse det kravet.

Beskedet hittills är att ärendet är under sekretessprövning. Inget drömläge för en redan ganska pressad styrelse och affären har sannolikt redan blivit långt större än man hoppats.

Antingen gör styrelsen fortfarande bedömningen att detaljerna kring vd:s avhopp omfattas av sekretess, vilket kommer skapa misstankar om att man vill dölja något.

Eller så lägger man korten på bordet, vilket riskerar att ge en besvärlig diskussion om styrelsens agerande. Hur allvarligt är regelbrottet? Hur har styrelsen fått information om vd:ns klavertramp och agerade man på ett professionellt sätt när man fick veta?

I dag är det inte längre garanterat att 40 års arbete ger en pension över existensminimum.

Första AP-fondens hantering bekräftar känslan av att alla aktörer inom den statliga allmänna pensionen är under hård press. Orsaken är det rekordlåga förtroendet för pensionssystemet.

Annons
Annons

För drygt två år sedan fick Sjätte AP-fondens ordförande Ebba Lindsö sparken som en följd av hennes roll som ordförande i PPM-förvaltaren Allra. Åklagaren hade då inlett en förundersökning om misstänkt grov trolöshet mot huvudman i Allra. Rättegången ska börja i oktober.

Vid sidan av detta jagar Pensionsmyndigheten över en miljard kronor som man misstänker har försvunnit från PPM-sparares konton på ett regelvidrigt sätt. Ett statligt system för pensionssparande har bjudit in misstänkta pensionstjuvar.

Samtidigt pågår ett lågintensivt pensionsuppror. Andelen fattigpensionärer ökar stadigt. I dag är det inte längre garanterat att 40 års arbete ger en pension över existensminimum.

En skandal inom AP-fonderna har man inte råd med.

Grunden för ett statligt pensionssystem är att de som omfattas har förtroende för att det ger ”rimlig ersättning”. Försvinner det förtroendet har legitimiteten gått förlorad.

Politikerna har sent omsider insett bristerna och startat ett omfattande renoveringsarbete. De sex AP-fonderna har en central roll i att upprätthålla förtroendet. De förvaltar långt över tusen miljarder kronor, som tillhör befintliga och framtida pensionärer. En skandal inom AP-fonderna har man inte råd med.

Magnusson har, enligt AP-fondens styrelse, inte gjort något brottsligt men däremot ”brutit mot det interna regelverket”, vilket räckte för att han skulle tvingas lämna omedelbart.

Det finns stora skillnader i hur organisationer väljer att hantera en situation där höga chefer beter sig tvivelaktigt. Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén, exempelvis, åtalades – och friades – för misstänkt insiderbrott men bolagets styrelse hade fortsatt förtroende för honom under hela processen. Svårt att se en AP-fondsdirektör komma ur något liknande med jobbet i behåll.

Ett toppjobb inom det allmänna pensionssystemet kan därför antas vara ett av de tuffaste positionerna när det gäller toleransen mot felsteg, även mindre sådana.

Nyheten om Johan Magnussons brott mot det interna regelverket läckte aldrig ut, styrelsen valde att agera innan dess. Man kan nog räkna med flera liknande fall framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons