Annons

Patricia Hedelius:Lågkonjunktur hotar – blir nervig period

Hittills har börsen bjudit på en riktig fest med tvåsiffriga kursuppgångar för en mängd bolag. Under rapportperioden riskerar dock det goda humöret att bli rejält avkylt. Sjunkande bolagsvinster och darrig orderingång bäddar för en nervig rapportperiod med förnyad oro om sämre konjunktur.

Under strecket
Publicerad

”Handelsbanken blir den tydliga vägvisaren för storbankerna”, skriver Patricia Hedelius om den kommande rapportfloden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TTBild 1 av 1

”Handelsbanken blir den tydliga vägvisaren för storbankerna”, skriver Patricia Hedelius om den kommande rapportfloden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TTBild 1 av 1
”Handelsbanken blir den tydliga vägvisaren för storbankerna”, skriver Patricia Hedelius om den kommande rapportfloden.
”Handelsbanken blir den tydliga vägvisaren för storbankerna”, skriver Patricia Hedelius om den kommande rapportfloden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Börsåret har börjat fantastiskt och har skämt bort investerare som fått se sina portföljers värde stiga ordentligt. Men i de kommande bolagsrapporterna gäller det att hänga med för att utröna om det blir fortsatt fest eller om det byts till depp på börsen.

Egentligen smygstartade rapportsäsongen redan förra veckan men det är först nu som den på allvar drar i gång. En försmak på bank och finans erbjuder Avanza som rapporterar först i sektorn. Nätbanken har inte återhämtat sig från höstens ras och frågan är hur bolåneaffären med partnern Stabelo betalar sig.

Handelsbanken blir dock den tydliga vägvisaren för storbankerna. Den som tror att ny vd räcker för att vända de senaste kvartalens trista trender riskerar att bli besviken. Det är mer eller mindre tradition hos nyblivna börs vd:ar att vädra ut och göra sig av med surdegar i sin första rapport, för att inte äventyra den egna framtida formkurvan. Sektorn som helhet är nedpressad och det är svårt att se att Handelsbankens rapport blir ett glädjepiller.

Annons
Annons

Listan över oroshärdar som kan sätta käppar i hjulen för den globala tillväxten är riktigt lång.

Ericsson har haft rejält med luft under vingarna, vilket betyder en ordentlig fallhöjd. Tålamodet med besvikelser är lågt och nu vill investerarna se de utlovade vinsterna trilla in.

Sist bland storbolagen i veckan att rapportera är Sandvik. Bolaget har gått urstarkt på börsen i år och årets första rapport kommer användas som facit för huruvida uppvärderingen varit rätt eller inte. Flera andra verkstadsbolag kommer först senare med sina rapporter men Sandvikrapporten lär sätta humöret i hela sektorn ett par dagar.

Samtidigt som rapporterna börjar hagla in gäller det att hålla koll på nyhetsflödet. Handelskriget mellan USA och Kina, brexit, Italiens ekonomi, Tysklands ekonomiska utmaningar, Gula västarna i Frankrike.

Listan över oroshärdar som kan sätta käppar i hjulen för den globala tillväxten är riktigt lång. Men ett tillsynes fortsatt lågt ränteläge kan fungera som en utmärkt krycka och förhindra en snabb inbromsning. Men förnyas oron för konjunkturen i och med nya besked i rapporterna så finns en extra stora fallhöjd på börsen efter årets hittills starka uppgång.

Och oavsett vilket bolag det gäller finns fem viktiga saker att hålla koll på.

Vinsterna – tuff uppförsbacke stundar

Många bolag uppvisade rekordvinster under fjolårets första kvartal, ribban är därmed satt högt. Kommer bolagen kunna repetera konststycket i år och med exceptionella prestationer trumfa fjolårsvinsten? Lägre vinst än fjolårets jämförelsesiffra innebär en tuff uppförsbacke då den viktiga vinsttillväxten hamnar på minus.

Annons
Annons

Orderingången – högsta växeln ger risk för tempotapp

Flera kvartal på raken har präglats av stigande efterfrågan som fått orderböckerna att svälla. Fram till boksluten som presenterades i början av året vill säga, där kan skönjas en första försvagning. Vikande orderingång betyder att verksamheten måste anpassas till lugnare tider vilket i sin tur undergräver vinsterna för kommande kvartal. När bolagen kör på högsta växeln finns alltså risk för tempotapp.

Kostnaderna – går det att trycka bort mjölksyran?

Under flera kvartal har bolagen haft en stark ekonomi i ryggen. Samtidigt har flera närmat sig det så kallade produktionstaket. Det gäller att gasa och bromsa samtidigt för att inte dra på sig för stora fasta kostnader som blir svåra att anpassa i en sämre konjunktur. Bolag som inte trimmat kostnader under de senaste årens goda konjunktur riskerar att få det extra tufft vid tecken på att efterfrågan vacklar. De som har gasat för mycket riskerar mjölksyra – som både gör ont och kan bli svår att bli av med.

Lagernivåerna – viktig varningssignal

Det är ett ganska utbrett beteende att beställa lite extra för att skapa sig prisförmåner eller säkerställa att det inte blir brist på viktiga insatsvaror till den egna produktionen. När ekonomin växer slukas det väntade överskottet av en ökad efterfrågan men det gäller att reagera snabbt om och när efterfrågan planar ut. Växande lager kan bli en viktig varningssignal om att hela kedjan bromsar in, från råvaran till färdig produkt ut till kund.

Framtidsutsikterna – realistiska mål krävs

Glada tillrop i vd-ord och högt ställda mål kan ge snabba kursrusningar, men i år gäller det att vara mer skeptisk än någonsin över hållbarheten i uttalandena. Få vd:ar klarar av att på ett tidigt skede, när ekonomin mattas av, dämpa investerarnas humör. Att sänka förväntningarna och vara den ”vuxne i rummet” kanske stärker förtroendet på lång sikt men samtidigt betalar sig glåmiga utsikter ruskigt dåligt på kort sikt och börsen beskylls som sagt för att vara kortsiktig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons