Annons

Lägre intäkter för ABB – varnar för virusoro

ABB släpper siffrorna. Arkivbild.
ABB släpper siffrorna. Arkivbild. Foto: WALTER BIERI/AP/TT
Under strecket
Publicerad

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB redovisar en vinst efter skatt på 325 miljoner dollar, motsvarande cirka 3,1 miljarder kronor, för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 317 miljoner dollar motsvarande period året före.

Intäkterna sjönk med fyra procent till 7 068 miljoner dollar. Orderingången föll med en procent till 6 886 miljoner dollar, vilket var något högre än analytikernas förväntningar men dock lägre än motsvarande period i fjol.

Liksom flera andra rapporterande bolag lyfter ABB coronavirusets möjliga effekt på verksamheten. I ett pressmeddelande varnar bolaget för att viruset riskerar att påverka den pågående stabiliseringen i Kina. Man flaggar också för en antågande tillväxtdämpning på marknaderna i Europa och USA.

”Världsekonomin är fortsatt påverkad av geopolitiska osäkerheter, och förväntas överlag behålla en liknande tillväxttrend som föregående år”, står det i pressmeddelandet.

Slutmarknaderna ska ha god återhämtningskraft även om marknader som automation, maskintillverkning och kraftgeneratorer fortfarande har viss motvind. Vidare skriver bolaget att valutaeffekter väntas fortsätta påverka resultatet.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 0:80 schweizerfranc per aktie.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons