Annons

Anna Charlotta Johansson:Lagtolkningsakrobatik

Morgan Johansson
Morgan Johansson Foto: Malin Hoelstad
Under strecket
Publicerad

Ledare | kompetensutvisning

Migrationsverket skyller på lagarna. Nuvarande regering skyller på Alliansregeringen. Personer från den regeringen säger att lagarna inte var avsedda att tolkas så som de nu görs. Den lagtolkningsakrobatiska uppvisning vi ser är av sällan skådat slag. Men det hjälper ingen, särskilt inte alla de talanger som önskar arbeta och leva i Sverige och som svenska företag behöver, men som trots detta utvisas från Sverige.

Vi pratar alltså om kompetensutvisning. Det ord som inte bara har fått en egen plats i Nyordslistan för 2017, utan även har börjat spridas internationellt; det går rykten om Sverige, och dessvärre är det inga tjusiga sådana.

Organisationen Diversify har genomfört en studie med ungefär 600 respondenter; sådana som riskerar att utvisas, eller har fått beslut om utvisning, de flesta inom it- och databranschen.

Mer än två tredjedelar av dem säger att de inte skulle rekommendera andra utländska medborgare att arbeta i Sverige. De hänvisar till otydliga regler och ett orättvist system.

”Vi behöver dig och din kompetens. Vi vet att du har bott och arbetat här i flera år. Dina barn är uppväxta här. Men nu har vi upptäckt att du har tagit ut för lite semester, så nu har du fyra veckor på dig att lämna Sverige. Det tycker vi är rimligt”. Det är så det låter. Möjligen utan slutklämmen, för trots allt verkar ju ingen tycka att detta är rimligt. Så, i logikens namn, varför sker detta fortfarande?

I en av januariöverenskommelsens punkter står det att ”problemet med kompetensutvisningar måste lösas”, och att ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag ska införas. Det står också att dessa regler ska börja gälla 2021.

Det är inte bara två år för sent, det är flera år för sent.

I intervju med Metro (28/2 2019) säger justitieminister Morgan Johansson att ”Januariavtalet ska genomföras och jag avser att återkomma om det på de områden som jag ansvarar för” (...) ”I allmänhet är min uppfattning att varken enskilda arbetstagare, eller arbetsgivare, ska drabbas orimligt hårt om arbetsgivaren begått ett mindre misstag”.

Han nämner inte 2021. Är det en öppning för att det kan ske tidigare? Det vore både välkommet och välbehövligt.

Jag är dessvärre rädd att det endast är min optimistiska sida som gör sig påmind.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons