Annons

Läkare: Många av oss offrar vår egen hälsa

Vi måste få jobba under rimliga villkor, skriver läkaren Anna Das.
Vi måste få jobba under rimliga villkor, skriver läkaren Anna Das. Foto: Privat, Tomas Oneborg

Många av oss läkare jobbar över dagligen, vi skippar toalettbesöken och vi hoppar över lunchen för att få vården att gå runt. Är detta en rimlig lösning på sikt? Var är vi om 10 år? Kanske dör även min passion för yrket, skriver läkaren Anna Das.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

DEBATT | SJUKVÅRDEN

Det finns en rädsla för att bli dömd som otacksam och självupptagen när man som läkare yttrar sig. Vi ska ju inte klaga. Men under den senaste tiden har problemen inom sjukvården fått mer uppmärksamhet och det gör mig glad. Nu skriver jag till alla politiker och de med maktpositioner inom landstingen som bestämmer över läkarnas arbetsmiljö.

Jag jobbar som ST-läkare inom onkologi, vilket betyder att jag arbetar med cancerpatienter. Jag älskar verkligen mitt yrke och jag älskar mina patienter. Men det finns en gräns för hur mycket ni som styr kan pressa oss. Ni har skapat en arbetsmiljö där läkarna går in på toaletten och gråter på grund av hög arbetsbelastning för att sedan snabbt torka bort tårarna och gå in till nästa patient.

Klinikerna idag är redan fyllda till bristningsgränsen och personalen gör allt de kan för att få verksamheten att gå runt trots begränsade resurser. Man är rädd för att sjukanmäla sig. Det betyder ju att en kollega måste jobba dubbelt. Man kan inte boka om besöken när någon är sjuk eftersom nästa lediga tid är om två månader. Då har troligen 67-årige Göstas prostatacancer gått från en botande situation till en obotlig.

Annons
Annons

Så vad gör vi? Vi offrar vår egen hälsa för att få vården att gå runt. Vi jobbar över dagligen, vi skippar toalettbesöken och vi hoppar över lunchen. Är detta en rimlig lösning? Ständigt är det någon som blir sjukskriven på grund av utmattning, unga som gamla. Vi har inga marginaler kvar. Det räcker inte med en klapp på axeln och att säga ”wow, vilken flexibilitet ni har”. I era ögon löser sig allt, men på vilkas bekostnad? Vi läkare har ingen makt att påverka vår egen arbetssituation. Vi kan heller inte enkelt byta jobb då det innebär att vi måste samla familjen och flytta till en annan stad. Vår hälsa ligger i era händer, ni som jobbar som politiker och ni som sitter på maktpositioner inom landstingen.

Så vad kan ni göra?

Låt oss få vara med och bestämma över vår arbetssituation. Diskutera och lyssna på oss när ni planerar den framtida sjukvården. Respektera att vi, precis som ni, måste få jobba under rimliga villkor. Stryp inte pengarna till vården nu när det krisar som mest. Hjälp oss att effektivisera och ta bort onödig administration. Sjukvården kan fungera mycket smidigare men ändå jobbar vi kvar i ett långsamt, ingrott och förlegat system. Folk utanför vården blir förvånade när de får höra att vi fortfarande använder oss av faxen dagligen.

Har ni läst rapporten "I väntan på AT" som släpptes av SYLF 1/7? Den som visar att en tredjedel av alla tillfrågade läkare funderar på att byta yrkesbana? Vi måste börja fokusera på våra yngre läkare som slängs mellan osäkra och korta vikariat utan möjlighet till fast anställning. Se till att man kan påbörja en AT/BT direkt efter sin examen och att man därefter kan påbörja en ST inom rimlig tid. Ju snabbare vi blir specialister desto snabbare kan vi ge tillbaka till samhället och hjälpa våra kollegor som drunknar i arbete.

Annons
Annons

Låt nyblivna läkare få jobba som läkare och samla erfarenhet. Tvinga dem inte till att fylla tomma sjukskötersketjänster med hjälp av så kallad task shifting som används i bland annat Stockholm. Det finns en anledning till att vakanserna inte fylls och det stavas "dåliga villkor och ohållbar arbetsmiljö". Är det då rimligt att lösa situationen med att indirekt tvinga nyblivna läkare att fylla dessa tjänster? Dessutom under hot om att man annars blir avskedad vilket ger sämre förutsättningar för en AT-plats.

Era krav på sjukvården har lett till att gränserna för hur mycket ansvar en icke legitimerad läkare tvingas ta ständigt förflyttas. Detta sker dessutom under bristande handledning och ibland utan någon introduktion. Inte konstigt att unga läkare går till jobbet med en klump i magen.

Kanske finns det de som tänker att vi läkare inte gillar vårt yrke tillräckligt mycket och därför slösar skattepengar när vi funderar på att byta yrke, men det är fel. Många läkares passion till yrket är det enda som gör att Sverige fortfarande har så många kliniskt aktiva läkare kvar – trots den ohållbara arbetsmiljön som vi tvingas arbeta i. Vi måste våga prata om vår arbetsmiljö! Hur ska vi kunna fortsätta bota patienter när vi själva blir sjuka av vårt arbete?

Så här ser det tyvärr ut på många kliniker runt om i Sverige. Jag beskriver endast toppen av ett stort isberg. Görs inget drastiskt nu för att vända på skutan, ja då vet jag inte var vi är om 10 år. Kanske kommer även min passion för yrket ha strukit med...

Anna Das
läkare

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons