Annons

Fasa i Ghouta: Kirurg opererar med slang i bröstet

Strider fortsätter i östra Ghouta och på fredagen håller FN krismöte om läget. Samtidigt varnar syriska läkare för att över tusen sjuka och skadade kan dö om de inte evakueras inom de närmaste dagarna.

– En av våra skadade kirurger opererar med dräneringsrör i bröstet, säger läkaren Ghanem Tayara till SvD under blixtbesök i Genève.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”En av våra kirurger skadades i ett bombanfall men fortsatte ändå att operera efter att han fått vård. Han stod och opererade med dräneringsrör som hängde från hans bröstkorg, berättar Tayara.”

Foto: PrivatBild 1 av 2

En man ur räddningsstyrkorna bär en liten pojke.

Foto: TT Bild 2 av 2

”En av våra kirurger skadades i ett bombanfall men fortsatte ändå att operera efter att han fått vård. Han stod och opererade med dräneringsrör som hängde från hans bröstkorg, berättar Tayara.”

Foto: PrivatBild 1 av 1
”En av våra kirurger skadades i ett bombanfall men fortsatte ändå att operera efter att han fått vård. Han stod och opererade med dräneringsrör som hängde från hans bröstkorg, berättar Tayara.”
”En av våra kirurger skadades i ett bombanfall men fortsatte ändå att operera efter att han fått vård. Han stod och opererade med dräneringsrör som hängde från hans bröstkorg, berättar Tayara.” Foto: Privat

GENÈVE Den syriske läkaren är samlad men nedstämd. Ghanem Tayara är chef för den ledande syriska medicinska hjälporganisationen UOSSM, som hjälper drabbade på båda sidor i konflikten. Han är på snabbvisit i Genève för att följa ett FN-möte mellan 23 länder om humanitär hjälp till 400 000 nödlidande i syriska östra Ghouta. Själv ger han en skakande ögonblicksbild av läget i östra Ghouta.

– När jag talade med vår personal på plats tidigare idag hörde jag bomber som föll i bakgrunden. Vapnen har inte tystats. Människor lever i skräck dygnet runt, saknar mat, mediciner och dricksvatten. Närmare 1200 skadade och sjuka måste evakueras, säger Ghanem Tayara och tillägger att flera sjuka barn redan avlidit.

– Ghouta-borna har förlorat allt hopp att omvärlden ska komma till deras hjälp. De är frustrerade och besvikna. Ett par timmar efter att FN-resolutionen om vapenvila antagits var de optimistiska. Men nu har hoppet dött.

Annons
Annons

En man ur räddningsstyrkorna bär en liten pojke.

Foto: TT Bild 1 av 1

Han vittnar om hur striderna fortsätter trots lördagens FN-resolution om eldupphör i hela Syrien. Bombningar och beskjutningar har inte heller tagit slut efter att Ryssland på egen hand beslutat om fem timmars vapenvila varje dag i östra Ghouta.

Ryssland ger på detta sätt rätt att döda efter klockan 14.00, men inte mellan 9.00 och 14.00. Det är absurt

– Det är ett cyniskt drag av Ryssland. Riktigt cyniskt. Vad hinner man på fem timmar? Ingenting. Möjligen att rensa upp kring sönderbombade hus, och räkna hur många döda som ligger under rasmassorna.

– Ryssland ger på detta sätt rätt att döda efter klockan 14.00, men inte mellan 9.00 och 14.00. Det är absurt.

Det krävs fungerande humanitära korridorer som är öppna flera dagar i sträck, menar han. Med vägspärrar tar det tid att få fram ambulanser och konvojer med mat. Det är också viktigt att läkemedel och utrustning verkligen kommer fram. Tayara vittnar om hur regimen ofta sållar bort antibiotika och bara låter sådant som skabbmedel passera in i belägrade områden. Östra Ghouta har varit belägrat av syriska regimen i fyra år.

– Får vi inte humanitära korridorer till östra Ghouta väntar en katastrof fyra gånger större än Aleppo. Det handlar om 400 000 civila, inte 70 000 som i Aleppo.

En man ur räddningsstyrkorna bär en liten pojke.
En man ur räddningsstyrkorna bär en liten pojke. Foto: TT
Annons
Annons

Tayara beskriver det medicinska läget inne i Ghouta som katastrofalt. Han säger att 1123 människor, varav många barn, är så illa skadade eller allvarligt sjuka att de måste evakueras.

– Om de inte evakueras kommer de att dö inom några dagar. De är i behov av intensivvård. Tre av barnen har allvarlig njurcancer och väntar på evakuering sedan tre månader.

Inne i östra Ghouta finns få möjligheter att operera och mediciner saknas. Det finns inte längre möjligheter att sterilisera operationsutrustning. Samma sprutnålar används på flera patienter i rad för injektioner, säger Tayara.

– Det saknas också läkare. En av våra kirurger skadades i ett bombanfall men fortsatte ändå att operera efter att han fått vård. Han står och opererar med dräneringsrör som hänger från hans bröstkorg, berättar Tayara.

Han tar upp mobiltelefonen och visar bilden på sin kollega med blodiga plasthandskar i en improviserad operationssal i östra Ghouta. Läkaren har ett långt ärr på magen, från naveln till bröstkorgen, och därifrån en slang som går ner i en påse. En skadad syrier ligger på bordet med splitterskador i buken som just opererats. Det är förfärliga arbetsförhållanden.

– Men vår läkare känner att han inte har något alternativ. Han måste rädda de liv som stod på spel, trots att han själv är allvarligt skadad.

Systematiska attacker sker också mot sjukcenter och personal, berättar Tayara. Två av hjälporganisationens sjukhus har helt förstörts, fyra sjukcenter fungerar inte längre och tre hjälparbetare har dödats.

Bristen på sjukvård och antibiotika gör också att infektioner förvärras, och man tvingas till amputationer. Hittills har 275 människor fått fötter eller underben amputerade, enligt Tayara. En misstänkt klorattack i söndags gjorde läget ännu otäckare, då 19 människor drabbades och ett barn dödades, säger han.

– De hade alla tecken på att ha utsatts för klorgas. Det är inte första gången som en sådan attack drabbar Ghouta under fyra års belägring då mer än 500 människor dödats och 12 000 skadats.

Med en tung suck konstaterar Tayara att det inte tycks finnas någon respekt för internationell lag längre.

– Vi går tillbaka till Medeltiden när krig fördes framför våra ögon och ingenting kunde göras för att stoppa det. Nu har vi en FN-resolution, men vi står ändå hjälplösa och kan inte rädda människor i nöd.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har beslutat att hålla en krisdebatt om läget i östra Ghouta på fredagen i Genève. Det finns en massiv frustration i världssamfundet över att FN:s resolutionen om eldupphör i Syrien - som även Ryssland röstade för - inte blivit verklighet trots att nästan en vecka gått. Det är dock tveksam om FN-debatten får någon inverkan på läget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons