Annons

Läkare: Pressas för hårt för att korta vårdköerna

”Det finns en gräns för hur många extrapass man kan ta”, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och kirurg på Danderyds sjukhus.
”Det finns en gräns för hur många extrapass man kan ta”, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och kirurg på Danderyds sjukhus. Foto: Tomas Oneborg

Köerna och väntetiderna har kapats till operationer och andra behandlingar på Karolinska universitetssjukhuset. Men fortfarande tvingas 40 procent av patienterna vänta längre än vårdgarantins 90 dagar – och sparkrav kan förvärra läget, varnar Stockholms läkarförening.

Publicerad

Kösituationen i Stockholmssjukvården är komplex och ändrar sig hela tiden.

I grova drag klaras vårdgarantin på akutsjukhusen förutom på Karolinska där köerna och väntetiderna etablerat sig på väldigt höga nivåer.

Allra värst var det i höstas. I september väntade fler än 3 800 patienter i mer än 90 dagar på sin behandling. Det motsvarade över hälften, 57 procent, av alla köande i Solna och Huddinge. Något som särskilt drabbade cancerpatienter och barnsjukvården.

Annons

Förklaringen var personalbrist, stängda vårdplatser och de speciella problemen i samband med inflyttningen på Nya Karolinska.

Men nu har läget ljusnat på Karolinska. Tidigare i veckan hade 2 510 väntat i mer än 90 dagar på sin behandling, vilket motsvarade 39 procent av alla köande. Produktionen har ökat på Karolinska, men flera hundra patienter har också skickats till andra sjukhus i Stockholm och även till Uppsala, Örebro och Linköping.

Ett tiotal patienter har också transporterats till den privata hjärtkliniken Feiring utanför Oslo.

– Vi har fått igång ett bra samarbete mellan sjukhusen och även med privata aktörer. Dessutom opererar nu Karolinska på kvällarna och på lördagarna. Alliansen har satsat 340 miljoner på att korta köerna och då ingår också satsningar på personalen och på att avlasta sjuksköterskornas jobb. Men vi är förstås inte nöjda förrän alla patienter får vård i tid, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

”Vi har fått igång ett bra samarbete mellan sjukhusen och även med privata aktörer” säger Anna Starbrink (L). Foto: Claudio Bresciani/TT

En klar förbättring – men fortfarande en bra bit kvar till målet att åtminstone 90 procent av alla väntande ska få vård inom tre månader. Exempelvis står över 850 barn i operationskö på NKS, varav drygt 400 väntat mer än 90 dagar.

På Danderyds sjukhus har man hjälpt till med 52 patienter från Karolinska sjukhusets kö, men där är nu irritationen stor bland läkarna.

Samtliga narkos- och intensivvårdsläkare och alla ST-läkare och specialistläkare på hjärtkliniken har i brev protesterat mot schemaläggningen av läkarna under kvällstid, att jouravtalet sagts upp och att man inte längre får extra ersättning om man med kort varsel måste jobba extra på sjukhuset.

Därför har man också sagt nej till att ta ytterligare extrapass för att korta köerna i Stockholm. Totalt har KS begärt hjälp med 300 patienter.

– Det finns en gräns för hur många extrapass man kan ta. Många jobbar redan betydligt mer än man ska, och då är det inte rimligt att bränna ut sig fullständigt när landstinget samtidigt försämrar våra villkor. Tyvärr ser vi också att antalet sjukskrivna läkare ökar, särskilt unga kvinnliga läkare, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och kirurg på Danderyds sjukhus.

Några nya pengar till akutsjukvården har Johan Styrud inte märkt av. Däremot oroar han sig för den besparing på 365 miljoner under 2018 som lagts på Stockholmssjukhusen.

– Trycket är redan väldigt högt med köer och överbeläggningar. Och när vi nu planerar inför sommaren ser det riktigt dystert ut. Av våra 92 kirurgplatser kan vi bara ha 28 öppna. Det kommer inte att räcka till och då kommer köerna att byggas upp igen, säger han.

Jens Sjöström (S) anser att det är dags att pausa frågan om att schemalägga läkarna under kvällstid.

– Det är en provokation mot läkarna. Vi ser ju också hur det tonar upp sig en katastrofal situation inför sommaren. I det läget kan man inte lägga ut besparingar som går ut över löneutrymmet för personalen. Vi vill i stället satsa 700 miljoner för just det, säger han.

Anna Starbrink försvarar schemaläggningen och menar att läkarnas arbetstider ska användas klokt.

– Det måste utformas lokalt och anpassas på ett sätt som passar verksamheten i dialog med medarbetarna, säger hon.

Annons
Annons
Annons

”Vi har fått igång ett bra samarbete mellan sjukhusen och även med privata aktörer” säger Anna Starbrink (L).

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons