Annons

Läkare: ”Vårdkön enorm – går inte att beskriva”

Läkare vittnar om platsbrist på sjukhusen.
Läkare vittnar om platsbrist på sjukhusen. Foto: Bertil Ericson/TT

Trots färre coronapatienter beskrivs läget på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus som mycket ansträngt. En anledning är att många som undvikit att söka vård under våren nu åker till sjukhusen, som nu måste börja beta av långa vårdköer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Johan Styrud anser att vårdens situation är ansträngd.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset har nu gått in i normalläge när antalet patienter med covid–19 har minskat avsevärt. Men nu är det dags att ta tag i allt som inte hunnits med under vårens krisläge.

Region Stockholm meddelade i en rapport på fredagen att läget för regionens sjukvård är stabilt men stundtals ansträngt. I rapporten uppges att ungefär 150 personer vårdas för corona i regionen just nu. Flera avdelningar ställs nu om till vanlig vård efter att tillfälligt ha varit avsedda för patienter med covid-19.

Behovet av sjukvård beräknas bli stort i sommar, därför har regionen beslutat att det ska finnas 200 fler öppna vårdplatser än vad som fanns sommaren 2019, tillsammans med den kapacitet som krävs för att vårda covid-19 patienter.

Men trots att fler platser har tillgängliggjorts beskriver Johan Styrud, överläkare Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, sommarens läge som pressat med brist på plats både inom intensiven och annan vård.

– Under pandemin har det normala flödet av patienter halverats, nu har det flödet kommit tillbaka. Trycket på akutmottagningarna är stort och det är ont om vårdplatser, säger Johan Styrud.

Annons
Annons

Johan Styrud anser att vårdens situation är ansträngd.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Folk var rädda, men nu kommer de till vården igen.

Johan Styrud tror att det vanliga flödet av patienter minskade på grund av att många var rädda för att söka vård under pandemin. Men nu kommer de som väntat i månader med att söka vård till sjukhuset.

– Jag tror inte att corona botade alla andra akuta sjukdomar, folk var rädda, men nu kommer de till vården igen, och det är sunt.

Johan Styrud anser att vårdens situation är ansträngd.
Johan Styrud anser att vårdens situation är ansträngd. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att många har skjutit upp att söka vård och att sjukhusen har ställt in bland annat operationer, screeningar och kontroller gör att det nu finns en lång vårdkö.

– Kön är enorm, det går inte beskriva, säger Johan Styrud.

Också från Södersjukhuset kommer rapporter om ”jättelånga köer”.

Vi ligger efter med många operationer eftersom det varit extrem neddragning av all vanlig verksamhet på grund av corona. Det kommer ta lång tid att beta av, säger Andreas Fischer, läkare Södersjukhuset och ordförande Sjukhusläkarna Stockholm.

Akil Awad, speciallistläkare Södersjukhuset och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop, bekräftar den här bilden. Han berättar att personalen är väldigt sliten och att det rådde personalbrist redan innan pandemin. Under våren har många jobbat mycket övertid. Nu när patienter med andra åkommor än corona börjar komma tillbaka sätter det enorm press på personalen.

Annons
Annons

– Det saknas mycket personal på både akuten och vårdavdelningarna. Bristen på sjuksköterskor och undersköterskor är enorm, säger Akil Awad.

Stockholm måste få hjälp av andra regioner för att klara alla de operationer som är i kön.

Han berättar att bristen på personal leder till att många patienter ligger kvar på akuten eftersom att det saknas vårdplatser att placera dem på.

– Hela sjukhusets problem ansamlas och syns på akuten, säger Akil Awad.

Andreas Fischer tror inte att Region Stockholm kommer kunna få bukt med vårdköerna på egen hand.

– Stockholm måste få hjälp av andra regioner för att klara alla de operationer som är i kön, säger Andreas Fischer.

Utöver det ansträngda läget med vårdköerna finns det också en stor osäkerhet kring ekonomin för sjukhusen. Akil Awad är orolig över att de stora sparmålen med anställningsstopp och varsel som regionen lade på akutsjukhusen innan pandemin ligger kvar.

– Det kommer inte gå ihop. Utöver att det är ett hån och slag i ansiktet mot personalen på golvet kommer många patienter fara illa om vi ska spara ytterligare. Vi behöver istället få mer resurser så att vi kan anställa mer personal, säger Akil Awad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons