Annons

Läkare: Därför darrade Merkel som ett asplöv

Angela Merkel och Volodymyr Zelenskyj vid tisdagens möte.
Angela Merkel och Volodymyr Zelenskyj vid tisdagens möte. Foto: Markus Schreiber / AP

Videon som visar förbundskansler Angela Merkels kraftiga och okontrollerade skakningar i ett glödhett Berlin hör till de mest klickade i Tyskland. I medier uttalar sig nu läkare om varför robusta Merkel darrade som ett asplöv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BONN Solen skiner obarmhärtigt, tyska nationalsången spelas, och soldater står i givakt. Plötsligt börjar Merkel som står bredvid Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj att skaka ohejdat i hela kroppen. Hon biter ihop tänderna och gör allt hon kan för att inte bryta samman.

Filmsnutten spreds på tisdagen som en löpeld. På tidningen Bilds sajt var den på onsdagen den mest klickade av alla.

Så har man aldrig tidigare sett Merkel. Vanligtvis utstrålar hon obruten kraft och en robust läggning som ställts på prov i decennier av nattmanglingar, eviga resor och mördande arbetsdagar.

Läkaren Christoph Specht pekade på tisdagen på att allt tydde på att Merkel led av vätskebrist.

– Det påminde om frossa som vid en infektion. Hela vätskebalansen såg ut att ha rubbats, sade han till tv-stationen n-tv och påpekade att framför allt äldre människor ofta dricker för litet.

Efter reklamen visas:
Skakande bilder på Merkel

Faktum är att Merkel darrade som ett asplöv, men mådde synbart bättre efter att ha druckit tre glas vatten. Akutläkare Alexander Schultze, vid universitetskliniken Hamburg-Eppendorf uppgav att darrningarna därmed inte var att betrakta som oroväckande.

Annons
Annons

Orsaken till att händelsen väckt sådan uppmärksamhet är enligt många kommentarer i tyska medier att man inte förknippar svaghet och sjukdom med Merkel. Tvärtom.

”Vi är vana att betrakta Merkel som stark och motståndskraftig. Desto större var oron”, skriver Rheinische Post i Düsseldorf.

Merkel själv har först på sistone börjar prata om proffspolitikernas enorma arbetspensum. I en tv-debatt 2017 fick hon frågan vad hon gör för att förhindra utbrändhet.

– Jag ser till att jag får tid över att laga mat eller vandra i bergen. Då kan jag inte tänka på politik, för då är jag upptagen av mina ben, skämtade hon.

Senare har hon vid enstaka tillfällen tagit upp arbetsbelastningen på presskonferenser – men mötts av skratt och undrande blickar.

På onsdagen manades det på flera håll att inte kräva omänsklig styrka och ständig perfektion av landets ledare.

– Politiker är ibland svaga, ibland sjuka. Det är okej. Skulle vi i medierna hantera detta mer mänskligt så skulle hela politiken blir mer human, skrev Hannoversche Allgemeine Zeitung i en ledaren på onsdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons