Annons

Läkaren: ”Sex utan lust kan leda till ond smärtcirkel”

Sex ska inte göra ont. Sök hjälp vid samlagssmärta. Illustration: Liv Widell
Sex ska inte göra ont. Sök hjälp vid samlagssmärta. Illustration: Liv Widell

Smärta vid samlag drabbar hela elva procent av kvinnorna. Överläkaren Nina Bohm-Starke träffar många som har sex utan lust. Det kan ge smärta och i värsta fall en ond cirkel där samlag blir omöjligt. Men sex som gör ont kan också bero på sjukdomar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Många kvinnor som har skrämmande liten kunskap om sina egna kroppar och sexuell anatomi”, säger överläkaren Nina Bohm-Starke.

Foto: Johan AdelgrenBild 1 av 1

Nina Bohm-Starke är docent och överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus. Hon är också en av Sveriges främsta forskare och experter på vestibulit. Här svarar hon på fem frågor om när sex gör ont.

En färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att nära elva procent av Sveriges kvinnor i alla åldrar har samlagssmärta. Vad kan det bero på?

Svar: Framförallt har psykosexuella faktorer stor betydelse. På min mottagning träffar jag många kvinnor som har haft sex som inte känts bra men ändå pressat sig själva till att fortsätta. I värsta fall kan man då fastna i ett smärtbeteende, en ond cirkel som blir allt mer komplex och svårare att bryta ju längre tiden går. Därför är det viktigt att snabbt söka hjälp oavsett vilken orsak smärtan har.

Sex ska inte göra ont. Om du känner samlagssmärta är det viktigt att gå till doktorn för göra en ordentlig undersökning och få en eventuell diagnos. Många gånger går det att få en effektiv medicinsk behandling. Att det gör ont kan naturligtvis ha flera orsaker. Hos yngre kvinnor beror smärtan ofta på olika typer av infektioner, exempelvis svamp.

Annons
Annons

”Många kvinnor som har skrämmande liten kunskap om sina egna kroppar och sexuell anatomi”, säger överläkaren Nina Bohm-Starke.

Foto: Johan AdelgrenBild 1 av 1

Vestibulit, där de små, ytliga nerverna som finns i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga, orsakar också smärta vid så kallat omslutande slidsex och är vanligast hos yngre. Sjukdomen endometrios, som påverkar livmoderslemhinnan, orsakar ofta djupa samlagssmärtor. Hos medelålders kvinnor kan vulvasjukdomen lichen sclerosus medföra problem att ha sex. En annan vanlig förklaring är torra slemhinnor på grund av östrogenbrist, vilket är vanligt efter klimakteriet men även under en amningsperiod.

”Många kvinnor som har skrämmande liten kunskap om sina egna kroppar och sexuell anatomi”, säger överläkaren Nina Bohm-Starke.
”Många kvinnor som har skrämmande liten kunskap om sina egna kroppar och sexuell anatomi”, säger överläkaren Nina Bohm-Starke. Foto: Johan Adelgren

Dessutom finns det allt fler canceröverlevare som vi sällan talar om i det här sammanhanget. Det är vanligt att sexlivet påverkas negativt efter cellgifter och/eller en antiöstrogenbehandling vid bröstcancer. Och många som haft livmoderhalscancer, eller andra typer av gynekologisk cancer, har fått strålskador som gjort underlivet skört och oelastiskt. För att bara nämna några exempel.

Hur kan sex och den onda smärtcirkeln ta sig uttryck?

Svar: Smärta är en skyddsreflex som signalerar till kroppen att undvika det som gör ont. Till exempel rycker du utan att tänka snabbt undan handen från en het spisplatta.

Om du trots att det gör ont ändå har samlag kan efter ett tag blotta tanken på sex medföra att du får kramp i musklerna.

Det fungerar på ett liknande sätt när sex gör ont. Då drar musklerna i bäckenbotten ihop sig som ett skydd mot smärtan. Om du trots att det gör ont ändå har samlag kan efter ett tag blotta tanken på sex medföra att du får kramp i musklerna. Till slut blir det i vissa fall även omöjligt att föra in något alls i slidan trots att du kanske vill. Det gör dig kanske ännu mer spänd och ledsen för att det inte fungerar. Vilket i sin tur medför att smärtkänsligheten ökar. Då är det också vanligt att börja undvika det som gör ont, det vill säga att ha sex. Det kan göra att man till och med stänger av kontakten med sitt eget underliv.

Annons
Annons

Att länge ha varit fast i den här smärtcirkeln kan leda till ett komplext tillstånd där man ofta behöver hjälp av multiprofessionella team, som exempelvis består av läkare, barnmorska, kurator med sexologisk kunskap och sjukgymnast för att träna bäckenbotten. Efter en sådan behandling mår många bra igen.

Finns det någon gemensam nämnare bland kvinnor som hamnar i den här smärtcirkeln?

Svar: Det går inte att säga något generellt men genom åren har jag träffat många kvinnor som har skrämmande liten kunskap om sina egna kroppar och sexuell anatomi. Många gånger vet inte unga tjejer hur de reagerar när de är sexuellt upphetsade. De har ofta fått ont efter att genomfört samlag trots att de saknat lust och därför inte varit fysiskt förberedda på samlag.

Många har ställt upp för sin partner av rädsla för att bli lämnade.

Rent fysiologiskt innebär lusten att kroppen förbereder sig på befruktning genom att slidan ändrar form, blir fuktig och svullen vilket också skyddar från den friktion och nötning som uppstår vid samlag. Det är också vanligt att yngre kvinnor som kommer till min mottagning har ställt upp för sin partner av rädsla för att bli lämnade. De har sex för andras skull, inte för sin egen. Det tar ofta ett tag att hitta sin sexualitet och sex behöver inte alltid vara synonymt med omslutande (penetrerande) samlag, det finns många andra sätt.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen har antalet kvinnor som söker vård för vestibulit fördubblats under en tioårsperiod. Har problemet ökat?

Svar: Det är inte säkert att det skett en reell ökning. Siffran visar bara att allt fler söker vård för problemet. Men min uppfattning är att det fortfarande finns en klar underrapportering när det gäller kvinnor som har ont vid sex på grund av vestibulit eller andra orsaker. Även 40–50 åringar kan få vestibulit även om det är ovanligt.

Det finns mycket forskning på mäns sexuella dysfunktioner men betydligt mindre om kvinnors.

Du har ofta påtalat den ojämlika vården mellan män och kvinnor när det gäller sexuella problem. Ser du någon förändring?

Svar: Det finns mycket forskning på mäns sexuella dysfunktioner men betydligt mindre om kvinnors. Efter en prostataoperation är det exempelvis en självklarhet att tala om potensproblem medan kvinnor som genomgått bröst- eller gyncancer inte får samma uppmärksamhet trots att de många gånger får sexuella svårigheter. Det behövs fler sexologer som kan ge råd och stöd till kvinnor på landets onkologmottagningar och dessutom ett ökat antal sex- och samlevnadsmottagningar som snabbt kan fånga upp problemen. I dag bestämmer regionerna själva om specialistvården vilket leder till stora och ojämlika skillnader över landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons