Annons

Läkarflykt oroar: ”Måste förbättra personalpolitiken”

En dålig personalpolitik får specialiserad personal att fly från vården, säger landstingspolitiker efter SvD:s avslöjande om att erfarna läkare slutar på NKS.

– Landstinget måste generellt förbättra personalpolitiken, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Under strecket
Publicerad
Foto: Isabell Höjman/TTBild 1 av 1
Foto: Isabell Höjman/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Turerna kring NKS

Politiker i Stockholmslandstinget reagerar stark på SvD:s uppgifter om att Nya Karolinska inte fungerar som den självklara magnet den var tänkt att göra, ett sjukhus som drar till sig högspecialiserad vårdpersonal.

Som Sveriges ledande specialistsjukhus med ett utbildningsansvar är NKS helt beroende av att kunna rekrytera erfarna specialistläkare och specialiserade sjuksköterskor.

Det har man också gjort, men nu slutar många toppläkare på grund av dålig arbetsmiljö.

– Karolinska universitetssjukhuset och intensivakuten ska ha den högsta kompetensen. Det handlar om dialog, ledarskap och möjlighet till kompetensutveckling för att få en bra arbetsmiljö, säger Anna Starbrink (L) och tillägger:

– Jag är mån om att sjukhuset tar detta på största allvar, den nya styrelsen på sjukhuset har också ett viktigt uppdrag att lyssna och förändra. Ett tydligt utvecklingsområde de närmaste fyra åren är också att förbättra landstingets personalpolitik.

Foto: Isabell Höjman/TT
Annons
Annons

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) säger att den styrande Alliansen har det politiska ansvaret för den dåliga personalpolitiken och att landstinget inte är en bra arbetsgivare.

– Det gör nu att Nya Karolinska tappar kompetens som går ut över vårdkvaliteten som måste finnas på sjukhuset. Jag förstår att läkare vänder sig emot den nya verksamhetsmodellen som saknar evidens, en massa betungande administration och andra konsultdrivna idéer. Men när läkarna går därifrån drabbas ju patienterna, det är ett nästan oöverblickbart tapp.

Erika Ullberg menar att besluten som går ut över personalen och sjukvården har fattats i både landstingshuset och av sjukhusledningen.

– Nu sticker kostnaderna iväg för att hyra in personal, men det allvarliga är ju om Alliansen inte förstår att man måste göra saker annorlunda. Man måste verkligen ändra i organisationen och bredda det alldeles för smala uppdraget på intensivakuten för att återskapa förtroendet hos läkarna. Det räcker inte med att byta namn i ledningen eller förbättra dialogen, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons