Annons

Länderna där du måste ha kontanter

Kontanter är fortfarande ett måste i flera andra länder. – till skillnad från Sverige. SvD:s korrespondenter berättar hur det ser ut i USA, Belgien, Tyskland, Schweiz och Norge.

Under strecket
Foto: Boris Roessler/APBild 1 av 1

1 / 5

Tyskland – skakar på huvudet åt kort

Foto: Boris Roessler/AP

BONN Innan jag sätter mig i en taxi frågar jag: ”Tar ni kort?”. Svaret blir inte sällan skakande huvuden och oförstående blickar. En öl mot plastkort? Glöm det. I livsmedelsbutikerna ligger gränsen för kortbetalningar i regel på minst 5 euro, ibland på 10 euro. En limpa bröd eller några äpplen kräver gammeldags mynt eller sedlar.

Korvkiosken tar inte kort. Inte heller min slaktare runt hörnet eller blomsterhandlaren på torget. Däremot bensinmackar och restauranger – men inte alla.

Ett skäl är att tyskarna varken har Swish eller andra billiga digitala betalningssystem. Och så litar man förstås inte på myndigheter och banker. ”Bargeld lacht”, kontanter är en fröjd, säger man i Tyskland och deponerar gärna några sedlar i ett bankfack.

Annons
Annons
Foto: Martial Trezzini/APBild 1 av 1

2 / 5

I banklandet funkar kreditkortet

Foto: Martial Trezzini/AP

GENÈVE I flertalet städer i Schweiz kan man lätt leva med kreditkort eller betalkort på fickan. På många ställen kan man betala med Swish för mindre summor. Fast ibland krävs småpengar för sådant som tuggummi och tidningar. Det är vanligt att man betalar kontant om det kostar mindre än 10 schweizerfranc, drygt 80 kronor.

För taxi, blommor, bensin, restaurang och matinköp är kreditkort eller betalkort givet. Däremot plockar schweizarna ofta fram börsen för en korv, en ask halstabletter eller en kaffe på café.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

3 / 5

Bryssel – cash is king

Foto: AP

BRYSSEL Tills helt nyligen fick man i Bryssel säga till särskilt vid telefonbeställningen om man ville betala för en taxiresa med kort – och då hände det ofta att chauffören ändå bad en att kliva ut vid en bankomat längs resvägen. Få taxichaufförer hade nämligen lust att betala kortavgiften – eller redovisa körningen överhuvudtaget. Idag måste taxichaufförerna i Bryssel enligt lag ta emot betal- eller kreditkort, men det är häpnadsväckande ofta som kortläsaren i bilen är ”trasig” vid betalningsdags. För ett par år sedan redovisade de belgiska skattemyndigheterna att taxinäringen är en av de ”svartaste” i Belgien.

I de flesta småkiosker men ibland till och med i lite större mataffärer så kan man bara använda kort vid köp för över 15 euro, eller så läggs 50 eurocent till slutsumman. Återigen: butiksinnehavaren vill inte betala kortavgiften. Att köpa tuggummi eller en liten vara i sista minuten inför en middag är alltså inte möjlig utan kontanter, om man inte vill betala extra.

På många mindre restauranger, till och med mitt i centrum, för att inte tala om kaféer till och med på den största, internationella tågstationen i den belgiska huvudstaden, är det inte  heller självklart att man kan använda kort. En dag i Bryssel är svår att ta sig igenom utan kontanter.

Annons
Annons
Foto: Mark Lennihan/APBild 1 av 1

4 / 5

Kontantlös fungerar inte i New York

Foto: Mark Lennihan/AP

NEW YORK I kassan på den hippa salladsbaren kämpar kassörskan med kön och drar kort efter kort. Bredvid står en skylt med stora bokstäver: ”inga kontanter”.

I New York har du normalt den omvända begränsningen: Kort fungerar i de allra flesta fall, men du kan inte gå genom vardagen kontantlös. Mindre butiker sätter gränser för kortbetalning, tvätterierna tar ofta bara kontanter och dricks för din kaffe och bagel lämnas i glasburk på kaféerna. Även en del barer tar enbart kontanter, även om det inte är så vanligt.

Kort tycks successivt bli norm i New York, men att inte kunna betala i kontanter förvånar i lunchkön.

Annons
Annons
Foto: Massimo BorchiBild 1 av 1

5 / 5

Kontanter inget måste Oslo

Foto: Massimo Borchi

OSLO Att klara sig utan kontanter i Norge är inte svårt. Hade jag tagit taxi till mitt kontor hade inte det varit något problem, men jag brukar gå. Den enda gången som jag saknar kontanter är när jag passerar någon av de många tiggare som sitter längs Karl Johan. Det är snart det enda som inte går att betala digitalt.

Vill jag köpa gatumagasinet Oslo är det redan möjligt att svischa över beloppet (eller vippse, som det heter på norska). Behöver jag kontanter kan jag förutom bankomater ta ut sedlar i de flesta butiker. Jo, en sak till behövs det kontanter för – för att få loss kundvagnen behöver jag en tia.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons