Annons

Lyckades höja räntan – trots inflationsmysteriet

I veckan vallfärdar världens centralbanker till USA för att reda ut mysteriet med den utebliva inflationen. Trots flera år av brinnande högkonjunktur har inflationen i många länder fortfarande inte nått upp till centralbankernas mål. Många länder har ännu inte börjat höja räntan sedan den globala finanskrisen bröt ut för snart tio år sedan.

Under strecket
Publicerad

Amerikanske centralbankschefen Jerome Powel.

Foto: Jose Luis Magana/TTBild 1 av 8

Australiens nya premiärminister Scott Morrison.

Foto: Andrew Taylor / TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 8
Foto: Justin Tang/TTBild 3 av 8
Foto: Matt Dunham/TTBild 4 av 8
Foto: Ruud, Vidar/TTBild 5 av 8
Foto: Michael Probst/TTBild 6 av 8
Foto: Eugene Hoshiko/TTBild 7 av 8

En schweizisk flagga på en båt i Luzern.

Foto: LEIF R JANSSON/TTBild 8 av 8

Amerikanske centralbankschefen Jerome Powel.

Foto: Jose Luis Magana/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-08-24 finansveteran

Varje år under nästan fyra decennier har centralbankstoppar, akademiker och beslutsfattare samlats i den exklusiva bergsorten Jackson Hole, i Wyoming, USA, för att diskutera en dagsaktuell fråga.

I år kommer deltagarna diskutera varför inflationen varit låg så länge. För trots flera år av stark tillväxt och fallande arbetslöshet har inflationen ökat mindre än väntat i världens största ekonomier.

Det har gjort att centralbankerna inte vågat gå fram med lika stora räntehöjningar som i tidigare konjunkturuppgångar. Den senaste tiden har dock flera av världens största centralbanker sakta börjat strama åt penningpolitiken. Här är listan på länderna med högst respektive lägst ränta.

USA:s centralbank

Amerikanske centralbankschefen Jerome Powel.
Amerikanske centralbankschefen Jerome Powel. Foto: Jose Luis Magana/TT

Det största dragplåstret till konferensen i Jackson Hole är den amerikanske centralbankschefen Jerome Powell som håller tal. Den amerikanska centralbanken signalerade tidigare i veckan att den snart kommer att höja räntan för en tredje gång i år, från spannet 1,75-2 procent.

Annons
Annons

Australiens nya premiärminister Scott Morrison.

Foto: Andrew Taylor / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Federal Reserve är den centralbank som lyckats höja räntan mest sedan den globala finanskrisen. Banken har höjt räntan sju gånger sedan slutet av 2015 i takt med ekonomin stärkts, arbetslösheten fallit under 4 procent och inflationen nått bankens tvåprocentsmål.

Feds höjningar har dock fått landets president Donald Trump att slå bakut. I en intervju med Reuters sa Trump att han inte var glad att centralbanken höjt räntan och att han i stället tycker att Fed borde göra mer för att stimulera ekonomin.

Australiens centralbank

Australiens nya premiärminister Scott Morrison.
Australiens nya premiärminister Scott Morrison. Foto: Andrew Taylor / TT NYHETSBYRÅN

Efter finanskrisen sänkte Australiens centralbank räntan till 1,75 procent. För två år sedan var det dags igen. Efter en lång rad svaga inflationssiffror sänkte banken ännu en gång – den här gången till 1,50 procent.

Den australienska räntan har inte höjts på åtta år och många bedömare tror att en första höjning kan dröja tills åtminstone tills nästa år, bland annat eftersom skuldtyngda hushåll är känsliga för höjningar efter att bostadspriserna har fallit i både Melbourne och Sydney.

Det råder också politisk instabilitet i Australien som i veckan fick sin sjätte premiärminister på tio år. Landet riskerar också att hamna i kläm om Trumps handelskrig slår mot den kinesiska ekonomin nästan en tredjedel av landets export går till Kina.

Annons
Annons
Foto: Justin Tang/TTBild 1 av 2
Foto: Matt Dunham/TTBild 2 av 2

Kanadas centralbank

Foto: Justin Tang/TT

Under sommaren höjde Bank of Canada räntan för fjärde gången på ett år och räntan är nu 1,50 procent – den högsta nivån sedan finanskrisen. Banken har motiverat höjningarna med att ekonomin växer start, inflationen är nära målet och arbetslösheten den lägsta på flera decennier.

Men det finns orosmoln. Tillväxten i landet har bromsat in de senaste kvartalen och Kanada befinner sig mitt upp i ett handelskrig med USA som införde tullar på kanadensiskt stål och aluminium tidigare i år.

Storbritanniens centralbank

Foto: Matt Dunham/TT

Den brittiska centralbanken höjde nyligen räntan för andra gången sedan finanskrisen – till 0,50 procent.

Till skillnad från många andra länder har inflationen i Storbritannien faktiskt varit över målet. Men det beror inte på att ekonomin har växt starkt utan mycket på att pundet försvagats kraftigt efter att britterna för två år sedan röstade för att lämna EU. Ett svagare pund driver nämligen på inflationen genom att göra importvaror dyrare.

Annons
Annons
Foto: Ruud, Vidar/TTBild 1 av 1

Kort efter att britterna röstade för att lämna EU sänkte Bank of England räntan. Men nu har banken höjt räntan två gånger, och flaggar för fler höjningar framöver, om än långsamma.

Prognosen hänger dock på att Storbritannien lyckas förhandla till sig ett vettigt avtal med EU innan de lämnar unionen – annars riskerar utsikterna för ekonomin att försämras och räntehöjningarna att försenas.

Norges centralbank

Foto: Ruud, Vidar/TT

Den norska centralbankschefen sade under sommaren att banken sannolikt kommer höja räntan från 0,50 procent för första gången på sju år redan nästa månad – bland annat efter att arbetslösheten fallit till den lägsta på nio år och nu ligger på drygt två procent.

Företagens optimism har också stigit och är nu den högsta på många år efter att landet återhämtat sig från krisen som drabbade ekonomin när oljepriset sjönk kraftigt 2014.

Norges Bank tror på upp till tre höjningar tills nästa sommar och ännu fler därefter. Detta trots att inflationen är en bra bit från inflationsmålet som banken precis sänkt till 2 procent.

Här tänker den norska centralbanken helt annorlunda än till exempel Riksbanken. Till skillnad från Riksbanken har Norges Bank tagit hänsyn till landets heta husmarknad i sina räntebeslut. Norges Bank lägger inte heller lika stor vikt vid inflationen här och nu utan väljer att ha en mer långsiktig syn på inflationen än Riksbanken.

Annons
Annons
Foto: Michael Probst/TTBild 1 av 2
Foto: Eugene Hoshiko/TTBild 2 av 2

Europeiska centralbanken

Foto: Michael Probst/TT

Den Europeiska centralbanken (ECB) avslöjade under sommaren att den planerar att höja räntan efter sommaren nästa år. Det skulle i så fall vara första gången ECB stramar åt penningpolitiken sedan finanskrisen tvingade banken att sänka räntan till noll procent.

ECB:s inflationsmål är strax under 2 procent, men banken har inte nått målet på flera år – bland annat på grund av de stora ekonomiska problem som många skuldtyngda länder i eurozonen brottats med de senaste åren.

Efter ett starkt 2017 har tillväxten i eurozonen bromsat in rejält i år, och tillväxten i det andra kvartalet i år var den lägsta på flera år.

Japans centralbank

Foto: Eugene Hoshiko/TT

En annan centralbank som tvingats sänka räntan till under noll är den i Japan. Under sommaren höll banken räntan oförändrad på minus 0,10 procent efter att Japans ekonomi krympte i första kvartalet och inflationen fortsatte att vara betydligt lägre än bankens mål på 2 procent.

Innan dess hade ekonomin växt i åtta kvartal i rad. Det var den längsta sammanhållande perioden av tillväxt på nästan 30 år i den japanska ekonomin som gått knackigt efter en egenskapad finanskris i början av 90-talet.

Annons
Annons

En schweizisk flagga på en båt i Luzern.

Foto: LEIF R JANSSON/TTBild 1 av 1

Men inflationen är fortfarande långt ifrån målet finns lite tyder på att banken höjer räntan de närmsta två åren.

Schweiz centralbank

En schweizisk flagga på en båt i Luzern.
En schweizisk flagga på en båt i Luzern. Foto: LEIF R JANSSON/TT

Finanskrisen gjorde att den schweiziska valutan stärktes rejält mot andra valutor, eftersom francen sågs som en säker hamn när det stormade i världsekonomin.

Utvecklingen var inte bra för Schweiz eftersom den starka francen fick konsumentpriser att falla när importen blev billigare, samtidigt som krisen gjorde att hushåll och företag spenderade och investerade mindre. Till slut kände sig centralbanken tvingad att intervenera på valutamarknaden för att förhindra att priserna skulle falla ännu mer.

Men 2015 bestämde sig banken för att abrupt avsluta sina interventioner, och sedan dess har francen försvagats. Schweiz nu svagare valuta, starka ekonomi och låga arbetslöshet (drygt 2 procent) har gjort att inflationen har stigit till över 1 procent.

Men den senaste tidens inbromsning av den europeiska ekonomin gör att många tror att den schweiziska centralbanken inte höjer räntan på ett bra tag – en ränta som i dag ligger på minus 0,75 procent, världens lägsta.

Världens näst lägsta styrränta finns i Sverige. Riksbanken väntas inte höja räntan från rekordlåga minus 0,50 procent förrän tidigast december.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons