Annons

Experter: Receptet för att bli landsfader

När kriserna löser av varandra ropas det på en landsfader. En statsman – eller kvinna - som tar ansvar och inte gör sig osynlig när det stormar som mest. Men modernt ledarskap kräver mer än patriarkal auktoritet, magstöd och hårda nypor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf, Per Albin Hansson och Stefan Löfven.

Foto: TT Bild 1 av 4

Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjamarson Neideman Bild 2 av 4

Annie Lööf.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 3 av 4

Per Albin Hansson.

Foto: TT / TT NYHETSBYR N Bild 4 av 4

Annie Lööf, Per Albin Hansson och Stefan Löfven.

Foto: TT Bild 1 av 2

Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjamarson Neideman Bild 2 av 2
Annie Lööf, Per Albin Hansson och Stefan Löfven.
Annie Lööf, Per Albin Hansson och Stefan Löfven. Foto: TT
Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Magnus Hjamarson Neideman

Under den tv-sända debatten i helgen kunde vi beskåda flera försök från partiledarna att ta ledarrollen – vara den som bjuder in och upp – men ingen ville följa efter när decemberöverenskommelsen fallit och det vankas ännu mer oro i leden.

"Jag tolkar Anna Kinberg Batra som att regeringens motion kommer att gå igenom, men det vore bra och hälsosamt med raka besked", sa statsministern med hopp om fortsatt bifall för regeringens budget.

Annons
Annons

Annie Lööf.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1

Knappast en gest av en landsfader, att be motståndaren om tydlighet, istället för att själv vilja staka ut den rätta vägen.

Raka besked, det är nämligen vad som krävs av en fungerande ledare, menar författaren och samhällsdebattören Göran Greider.

– Men jag skulle vilja använda ordet statsman istället, landsfader ger alltför gammelmodiga konnotationer. Men epitetet är nästan större än politiken själv. Ta Reinfeldt som exempel, han var mer av en familjeläkare som ordinerade landet medicin. Per Albin Hansson däremot, han var en landsfader.

Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Marcus Ericsson/TT

**Enligt Göran Greider föregår **en djup kris en tydlig statsman. Och Per Albin Hanssons statsmannakonst skapades av krig, nya idéer och den socialdemokratiska rörelsens behov av en tydlig ledare.

Kanske är det heller inte en specifik superhjälte Sverige behöver, oavsett parlamentariskt läge och pågående flyktingkris?

– Sjukdomen är att vi talar om ledarskapet som sådant. Kraften måste komma underifrån, från olika folkrörelser. Och Stefan Löfven har potential med sin melodramatiska bakgrund – från fosterbarn till statsminister, säger han.

Däremot är det enligt Greider svårare för borgerligheten att hitta någon att älska.

– Anna Kinberg Batras bakgrund är för snäv – uppvuxen i Djursholm och gått på Handelshögskolan. Och även om Annie Lööfs förtroende växer så är hon som doppad i ett syrabad från Timbro och företräder ett för litet parti för att kunna bli landsmoder.

Annons
Annons

Per Albin Hansson.

Foto: TT / TT NYHETSBYR N Bild 1 av 1

Förstås lyser hans vänsterpolitiska övertygelse igenom, men han delar också högerfalangens uppfattning om att det i dag saknas fungerande politisk riktning och att situationen kräver ett välsmort ledarlag.

För PJ Anders Linder, Svenska Dagbladets tidigare politiske chefredaktör som nu leder Axess magasin, handlar det i nuläget om att politikerna måste beskriva en verklighet – utan skönmålningar – som väljarkåren känner igen. Och att se till att åtgärderna står i paritet med utmaningarna.

– Det kommer nästan 2 000 flyktingar om dagen, vilket är väldigt många människor, men det finns inte åtgärder i samma storleksordning. Det skapar oro. Kompetens och verklighetssinne krävs av de styrande politikerna i det här läget, säger PJ Anders Linder.

Per Albin Hansson.
Per Albin Hansson. Foto: TT / TT NYHETSBYR N

Medier är tillsammans med ständiga opinionsmätningar svårhanterlig materia för politiker med ambition om att låta personlighet, ideologisk övertygelse och passion ibland lysa igenom.

– Gunnar Sträng behövde inga låsta dörrar, utan medborgarna kunde komma och gå. Det fanns heller inga barer i Niklas Svensson-regi, där man skulle uttala sig. Gårdagens politiker kunde tänka efter, men de lyckades ändå ställa till det och planerade dårskap i godan ro. Som att riva innerstäder, säger PJ Anders Linder.

Annons
Annons

Risken att göra fel – och den exponering ett misstag får – är förstås skräckinjagande. Mona Sahlin snubblade på en Toblerone, Maria Borelius avgick efter åtta dagar som handelsminister i regeringen Reinfeldt sedan det konstaterats att hon hade betalat arbetskraft i hemmet svart, och en obetald tv-licens fällde dåvarande kulturministern Cecilia Stegö Chilò.

Per Albin Hansson däremot – beslutade om baltutlämningen och bröt mot sitt eget folkhemsideal genom att bygga det egna radhuset dubbelt så stort som alla andras. Ändå gick han från ung rebell till landsfader.

Om det inte var bättre förr, så var det bevisligen annorlunda. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren påpekar att samtidigt som kristider leder till en längtan efter den store hövdingen, så måste svenska politiker alltid även ta hänsyn till jantelagen – ingen får bli för storvulen. Men han funderar på om det är dags för en landsmoder?

– Annie Lööf ligger närmast, men det går snabbt upp och ner i politiken. Se på Angela Merkel, som hyllades för uttalandet "Kan vi rädda bankerna, så kan vi rädda flyktingarna" - för att sedan hånas för detsamma. Men det är långt till val i Sverige, ännu hinner underdogen äta upp sig.

**Centerpartiet och Annie Lööf **har lyckats öka mest i förtroendemätningar, enligt TNS Sifo, men generellt är förtroendet för svenska politiker historiskt lågt. I en undersökning från Novus som publicerades i augusti uppger endast 26 procent av svenskarna att de har stort eller ganska stort förtroende för statsministern.

**Göran Thorstenson, tidigare politiskt sakkunnig **hos Carl Bildt och numera rådgivare i "public affairs" – omvärldsbevakning och lobbying – har en tydlig idé om vad som skapar förtroende:

Annons
Annons

– Man måste ha stora öron och en förmåga att ta det som människor är bekymrade över på allvar. Beskriva en idé och vad den ska resultera i och visa att man har kraft och kompetens att göra allvar av alltsammans.

Även Thorstenson understryker vikten av tydlighet och att politiker talar klarspråk: "det här kommer inte att bli lätt, men om vi gör så här så kommer vi att klara det". Det låter enkelt, men är bevisligen allt annat.

Om det vittnar även Anita Kratz, journalist och författare till bland annat biografier om Ingvar Carlsson och Fredrik Reinfeldt.

– Viktigast om man ska bli landsfader är att lämna i tid och att själv bestämma under vilka förutsättningar. Reinfeldt förlorade valet och gick i affekt, det upplevs som lite flamsigt. Och man får heller aldrig kommentera sin efterträdare eller dagspolitiken, som vi nu ser Göran Persson göra gång på gång, säger Anita Kratz.

**Man kan ropa på vargen, **eller den store ledaren, men landsfaderidealet verkar hopplöst förlegat. Och dessutom väldigt manligt.

– Få kvinnor har haft den positionen, men norska Gro Harlem Brundtland har kallats "landsmoder". Det är intressant att Margaret Thatcher aldrig blev det. Det krävs uppenbarligen en speciellt moderlig typ och det kanske hjälper om man som Gro även är läkare, menar Drude Dahlerup, professor i stats- och genusvetenskap vid Stockholms universitet

Opinionen är en bräcklig vän. Mediernas uppdrag är att granska. Det parlamentariska landskapet är ett gungfly och flyktingfrågan kräver ledarskap av rang. Vägen mot förtroende och respekt tycks främst gå via ärlighet och tydlighet.

Se det som ett tips.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons