Annons

”Väldigt svårt få varierad kost med så lite pengar”

Blast och skal i grytorna. Att hela broccolin och äpplet används i matlagning på toppnivån förvånade tvåorna Novalie Nyqvist och Oscar Sjöstedt på Byleskolan när Fredrik Andersson från kocklandslaget besökte deras klass.

– Skolmaten i Sverige blir bättre och bättre, säger Fredrik Andersson.

Under strecket
Publicerad

Kocklandslagskocken Fredrik Andersson äter med barn på Byleskolan i Täby.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 4

Oscar Sjöstedts favoritmat är österrikiska pannkakan kaiserschmarren. Novalie Nyqvist har älskat sushi sen hon var liten.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 4

Sedan i februari jobbar Fredrik Andersson heltid med kocklandslaget. VM går av stapeln i Luxemburg i november.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 4

Veckans meny på Byleskolan.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 4

Kocklandslagskocken Fredrik Andersson äter med barn på Byleskolan i Täby.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Oscar Sjöstedts favoritmat är österrikiska pannkakan kaiserschmarren. Novalie Nyqvist har älskat sushi sen hon var liten.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Kocklandslagskocken Fredrik Andersson äter med barn på Byleskolan i Täby.
Kocklandslagskocken Fredrik Andersson äter med barn på Byleskolan i Täby. Foto: Lars Pehrson

En tät skog av armar är uppsträckta i luften – många elever vill ställa sina frågor till landslagskocken Fredrik Andersson.

Vilken mat är enklast att göra?

– Sushi.

Vad behöver man äta för att må bra?

– Varierad kost. Man kan inte äta köttbullar och makaroner varje dag, det måste vara olika. Och fyll halva tallriken med grönsaker.

Vad äter du på fredagar?

– Oftast tacos.

Oscar Sjöstedts favoritmat är österrikiska pannkakan kaiserschmarren. Novalie Nyqvist har älskat sushi sen hon var liten.
Oscar Sjöstedts favoritmat är österrikiska pannkakan kaiserschmarren. Novalie Nyqvist har älskat sushi sen hon var liten. Foto: Lars Pehrson

I mars förra året togs det lag ut som ska tävla för Sverige i kock-vm i Luxemburg i höst. De tränar tillsammans sex dagar i veckan och ska utöver det tävla individuellt minst 20 timmar i veckan. Lagkapten Fredrik Andersson jobbar sedan i februari heltid med landslaget - inte bara med tävlingsförberedelserna.

Annons
Annons

Sedan i februari jobbar Fredrik Andersson heltid med kocklandslaget. VM går av stapeln i Luxemburg i november.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

– Vi ska främja svensk gastronomi överlag, och vara ute och inspirera barn redan i den här åldern till att börja laga mat. Det är mycket köttfokus, men vi vill inspirera till att använda mer grönsaker och vegetariskt. Många är lite rädda för bönor och linser och sådant.

På frågorna som ställs märker han att många barn verkar intresserade av mat.

Jag tycker skolmaten överlag är bra.

– Det är väldigt varierande frågor. Man märker att de är kunniga och säkert lagar ganska mycket mat hemma. Jag tror att det generellt blivit bättre sedan jag själv var barn, då var det få som käkade grönsaker.

Också skolmaten har blivit bättre och bättre de senaste åren, tror Fredrik Andersson.

– Jag tycker skolmaten överlag är bra. Vi får ibland utmaningar att göra måltider för 13 eller 14 kronor per portion, och det är ungefär den budget många skolor har. Det är väldigt svårt att få en varierad kost med så lite pengar, men de som är ute i skolköken gör ett ofantligt bra jobb med de små resurser de har.

Sedan i februari jobbar Fredrik Andersson heltid med kocklandslaget. VM går av stapeln i Luxemburg i november.
Sedan i februari jobbar Fredrik Andersson heltid med kocklandslaget. VM går av stapeln i Luxemburg i november. Foto: Lars Pehrson

Efter frågestunden på Byleskolan i Täby serveras linssoppa och pannkakor med sylt och grädde, bröd, mjölk och salladsbuffé i skolmatsalen. Fredrik Andersson låter sig väl smaka.

– Många gånger tycker man kanske inte att smakar så mycket, men det gjorde det här. Det var en god lunch.

Annons
Annons

Veckans meny på Byleskolan.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Också Novalie Nyqvist och Oscar Sjöstedt, båda åtta år,  tyckte om dagens lunch. Båda tycker om mat och brukar hjälpa sina föräldrar laga mat. Novalie Nykvist lagar ibland helgfrukost, med omelett eller scrambled eggs, till hela familjen. Hon vill kanske jobba som kock när hon blir stor.

De använder upp allting. Det är bättre än att slänga.

De är överens om att det mest oväntade de fick lära sig av Fredrik Andersson var hur kocklandslaget använder frukt och grönsaker.

– Jag visste inte att de skulle hålla på och få i hela grönsakerna. Jag trodde man fick välja om man ville ha hälften eller hur mycket man ville ha, säger Oscar Sjöstedt.

– Han sa att de använde ett halvt äpple de redan använt när de gjorde juice. Och skalet på moroten. Jag trodde man hade i själva moroten, inte skalet. De använder upp allting. Det är bättre än att slänga, säger Novalie Nyqvist.

Veckans meny på Byleskolan.
Veckans meny på Byleskolan. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons