Annons

Anders Lindblad:Landslagslägret i Qatar är motbjudande

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand  på VIP-läktaren under Sveriges match mot Moldavien i Doha.
Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand på VIP-läktaren under Sveriges match mot Moldavien i Doha. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det svenska herrlandslaget i fotboll inledde 2020 med seger mot Moldavien. I eftermiddag spelas landskamp nummer två, mot Kosovo. Att Blågult valt Qatar som plats för januarilägret är naivt och motbjudande. 

Under strecket
Publicerad

Jordan larsson jublar med Jesper Karlsson efter sitt 1–0-mål mot Moldavien.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Fotbollsåret 2020 är stekhett på flera fronter. Här hemma rustar de allsvenska klubbarna och det har redan gjorts flera spännande värvningar. 

Kalle Holmberg, från Norrköping till Djurgården, är den senaste i raden. Innan dess har bland annat Malmö lånat in Isaac Kiese-Thelin från belgiska Anderlecht, Rasmus Jönsson kommit hem till Helsingborg och AIK  hämtat hem Ebenezer Ofori från Stuttgart. 

I Italien är Zlatan Ibrahimovic, Milan, och Dejan Kulusevski, på lån i Parma från Atalanta men klar för Juventus nästa säsong, i fokus. I Serie A återfinns dessutom flera andra svenskar som kommer att spela för Sverige i EM i sommar. 

Förbundskapten Janne Andersson har stommen klar. Truppen kommer mestadels att bestå av spelarna som tog Sverige till sjätte raka EM-slutspelet. Men det finns också en öppning för de eller dem som gör bra ifrån sig på januarilägret. 

Mycket kan hända under våren, så det gäller för Janne Andersson att ha alternativ. Det traditionella vinterlägret är en möjlighet att lära känna spelare, se dem i träning och match och introducera dem i sättet som landslaget spelar. Ett bra tillfälle för landslagsledningen helt enkelt att inventera i kategorin ”spännande-spelare-nära landslaget”.

Annons
Annons

Jordan larsson jublar med Jesper Karlsson efter sitt 1–0-mål mot Moldavien.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Faktum är att ett flertal spelare tagit sig in i A-landslaget efter starka insatser just på januariturnén, bland annat Ludwig Augustinsson, Alexander Isak, Robin Quaison, Gustav Svensson och Viktor Claesson. 

Jordan larsson jublar med Jesper Karlsson efter sitt 1–0-mål mot Moldavien.
Jordan larsson jublar med Jesper Karlsson efter sitt 1–0-mål mot Moldavien. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alla som är på plats den här gången hoppas förstås imponera på Janne Andersson så pass mycket att det räcker för en plats i den ”riktiga” landslagstruppen framöver, även när alla utlandsproffs är tillgängliga. 

Jordan Larsson är en av dem. Han gjorde målet mot Moldavien, skadade sig senare och är inte aktuell för spel mot Kosovo. En stark vinter i Spartak Moskva kan ändå öppna dörren för Jordan Larsson till EM-truppen. Han har spetsegenskaper som behövs i ett mästerskap och det finns åtminstone en öppen anfallsplats i Janne Anderssons tänkta EM-trupp. 

Marcus Danielson, Djurgårdens succéspelare under guldåret 2019, imponerade också mot Moldavien och har absolut en bra möjlighet att knipa en av mittbacksplatserna i EM-truppen. 

Det svenska landslaget ska sikta högt i EM efter kvartsfinalplatsen i VM 2018, som följdes av  gruppseger i Nations league och en säker andraplats i EM-kvalgruppen efter Spanien. 

Det svenska landslaget ska sikta högt i EM efter kvartsfinalplatsen i VM 2018, som följdes av  gruppseger i Nations league och en säker andraplats i EM-kvalgruppen efter Spanien. 

Annons
Annons

Visst finns en del orosmoln spelmässigt i Blågult och det gäller för Janne Andersson att våga ställa över spelare som betytt mycket under hans ledning, om de inte är i form eller helt enkelt sett sin bästa tid. Håller veteraner som Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg verkligen nivån som krävs när det är dags för EM? Det återstår att se. Och för Janne Andersson att bedöma.

Och kommer det att finnas plats i startelvan för heta spelare som Dejan Kulusevski, Mattias Svanberg och Alexander Isak? Och vad händer om Zlatan Ibrahimovic gör succé i Serie A under våren? 

Jag hoppas att EM-äventyret blir långt för svenskt vidkommande. Landslaget är i en spännande brytningstid. Framgången i VM och i kvalspelen de senaste har stärkt självförtroendet. Att gå vidare från gruppen är målet, resten bonus. En medalj vore en bragd. 

Att Svenska fotbollförbundet för andra året i rad och tredje gången sedan 2016 väljer att åka till Qatar för januarilägret är motbjudande.

Att Svenska fotbollförbundet för andra året i rad och tredje gången sedan 2016 väljer att åka till Qatar för januarilägret är motbjudande. Jag tycker det är helt fel att åka dit med tanke på förhållandena där. Qatar ska arrangera fotbolls-VM 2022. Tiotusentals gästarbetare är i landet under slavliknande förhållanden  och över 1000 personer har dött i arbetsplatsolyckor kopplat till VM-arenor och andra byggnader som ska användas för VM.

Jag var i Qatar i höstas på friidrotts-VM och tycker att journalister om möjligt ska åka och bevaka evenemang oavsett var för att på bästa sätt kritiskt granska förhållandena på plats.

Men att fotbollslandslaget medvetet väljer Qatar för träningsläger är en annan sak. Qatar styrs av en emir och saknar demokratiskt system. Homsexualitet är förbjudet, pressfriheten är begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. 

Förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson försvarar landslagets val och menar att dialog och påtryckningar är rätt väg att gå.  Att Sverige genom att åka till Qatar gör skillnad. Nilsson konstaterade i veckan att ”det är alldeles för få landslag som åker hit”. 

Jag tycker den inställningen är förvånansvärt naiv. Genom att åka till Qatar deltar Blågult i stället till emiratets dokumenterade ”sportwashing” och smörjer blåögt pr-maskineriet inför VM 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons