Annons

Allt fler använder nätläkare – kostar landstinget miljoner

Allt fler svenskar söker sig till de privata nätläkarna. Det innebär en kostnadsbomb för Sveriges landsting, som står för notan. Nu förbereder de sitt motdrag – egna appar. Flera av dem är redan där.

Under strecket
Publicerad

Företrädare för Min Doktor, en av nätläkarbolagen. Henrik Kangro, medicinskt ansvarig, och Daniel Persson, affärsutvecklingschef.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Företrädare för Min Doktor, en av nätläkarbolagen. Henrik Kangro, medicinskt ansvarig, och Daniel Persson, affärsutvecklingschef.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Företrädare för Min Doktor, en av nätläkarbolagen. Henrik Kangro, medicinskt ansvarig, och Daniel Persson, affärsutvecklingschef.
Företrädare för Min Doktor, en av nätläkarbolagen. Henrik Kangro, medicinskt ansvarig, och Daniel Persson, affärsutvecklingschef. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När tiotusentals patienter väljer att vända sig till de privata apparna varje månad innebär det en brant stigande kostnad för landstingen. När Kry, som har ett avtal med Region Jönköping, tar emot en patient som inte bor i länet så blir det ett så kallat ”utomlänsbesök” där Jönköping skickar en faktura till hemlänet.

Den totala kostnaden för privata nätläkarbesök förra året, alla landsting sammanräknat, uppgick till över 152 miljoner, enligt statistik från Region Jönköping. I statistiken ingår de största privata aktörerna Kry och Min Doktor och den mindre Medicoo.

2016 var samma siffra blygsamma 37,5 miljoner.

För Stockholms landsting var kostnaden för digitala vårdbesök under 2017 cirka 70 miljoner kronor, en liten andel av hela primärvårdens budget som ligger på 12 miljarder kronor.

Annons
Annons

Men den snabba kostnadsökningen är en viktig orsak till varför landstingen nu kopierar några av de mest framgångsrika privata nätläkarna.

Ser man på alla besök i primärvården som görs via digitala vårdbolag stod dessa för totalt 1,6 procent år 2017, och för enbart 0,66 procent av den totala kostnaden. Det är små tal, men kurvan pekar ändå spikrakt uppåt.

I en undersökning som SvD gjort framkommer att nästan samtliga landsting har digitala projekt på gång som kan komma att pressa tillbaka de privata vårdapparna.

SvD:s kartläggning visar att 13 av 20 tillfrågade landsting och regioner har projekt på gång för att erbjuda patienter digitala besök och samtal. Några smygstartar med att testa för redan kända patienter, via återbesök.

Vissa erbjuder tjänster som liknar de privata apparna, med chatt eller video. Andra har valt att fokusera på återbesök eller inom vissa områden – som ungdomspsykiatri eller för diabetespatienter. Region Örebro tillhör de som har kommit långt.

– Alla fysiska vårdcentraler och mottagningar inom Region Örebro län kommer att kunna erbjuda digitala vårdbesök via video som komplement till besök och telefon. Ett breddinförande planeras i höst, säger Ulrika Landström, chef för digitalisering på Region Örebro län.

Efter reklamen visas:
Bråk om nätläkare och diagnoser

Sex landsting har redan startat upp digitala alternativ.

Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, har lanserat en egen primärvårdsapp ”Alltid Öppet”. Västra Götaland är också ett av landstingen som inspirerats av den populära appen ”Kry” och har ett eget alternativ som heter ”Närhälsan Online” som kan laddas ner som applikation.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Även region Jönköping har hoppat på app-tåget. Appen ”Bra liv nära” har cirka 300 digitala besök per månad. Appen Kry är nu uppe i nästan 30 000 samtal på en månad totalt.

– Länets ungdomsmottagningar har nyligen öppnat en virtuell mottagning där alla professioner erbjuder digitala vårdmöten med ungdomar, säger Lii Almnäs, kommunikatör i Jönköping.

En digital vårdcentral är en befintlig vårdcentral med ett digitalt utbud, medan en virtuell vårdcentral eller mottagning enbart erbjuder digitala tjänster utan en fysisk mottagning. Även Örebro har en virtuell vårdcentral på gång, som väntas öppna i höst och har redan börjat med återbesök via video.

I SvD:s kartläggning är det endast Gotland som svarar att man varken erbjuder digitala vårdbesök eller har pågående projekt igång, men att man följer utvecklingen.

En brännande fråga är hur landstingens motdrag kommer att påverka de privata mobilläkarna, som Kry och Min Doktor.

SvD har träffat ledningen för Min Doktor. De har öppnat för samarbete med landstingen. Men intrycket har varit att de är mer intresserade av att kopiera konceptet än att jobba tillsammans – enligt Min Doktor.

– Vi har gjort flera besök, haft bra samtal och förklarat upplägget. Attityden har varit ungefär ’tack och hej nu vet vi hur vi ska göra när vi gör det här på egen hand’, säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef hos Min Doktor.

Vissa röster menar att de privata apparna inte kommer kunna locka lika många patienter när det inom en snar framtid kommer gå att kontakta sin husläkare på sin egen vårdcentral på samma sätt.

Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd med ansvar för e-hälsofrågor i Stockholm, säger till SvD att han tror på ett samarbete där de privata apparna blir ett inslag i den offentliga vården – han tror inte på att landtingen kommer konkurrera ut de privata apparna.

– Vi i landstingen behöver lära av hur de digitala vårdgivarna löst problem och samarbeta mer kring regelverk och teknik. För patienternas skull är det nödvändigt att digitalt blir normalt i hela sjukvården. Det innebär inte att de privata vårdapparna konkurreras ut, utan att de integreras bättre i det vanliga vårdutbudet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons